x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sperante pentru cei care isi doresc copii

Sperante pentru cei care isi doresc copii

00 0000   •   00:00

Au trecut doi ani de cand a facut inconjurul lumii stirea ca romanca Adriana Iliescu de 66 de ani a nascut o fetita perfect sanatoasa. La 16 ianuarie 2005 a venit pe lume Eliza Maria, copilul care avea cand s-a nascut cea mai varstnica mama din lume. De atunci, numeroase femei din tara si din strainatate, care nu pot avea un copil, se adreseaza cu mari sperante profesorului doctor Bogdan Marinescu, directorul Spitalului Clinic "Panait Sarbu", singurul medic care a acceptat sa o trateze pe Adriana Iliescu ca sa poata ramane insarcinata. In prezent, profesorul Marinescu are sub observatie in jur de 80-100 de cupluri pe luna care fac tratament pentru a avea copii.  

REALIZARI "Continuam in a indeplini dorinta cuplurilor care vor sa aiba copii. Chiar in prezent avem cateva gravide cu varste intre 46 si 48 de ani care mai au 3-4 luni pana sa nasca.  

O data cu posibilitatea utilizarii ovocitelor donate si cu perfectionarea procedurilor de fertilizare in vitro la femei aflate in menopauza, argumentul varstei nu mai constituie un obstacol in calea aducerii pe lume a unui copil. Ceea ce conteaza foarte mult este starea de sanatate a femeii.  

Sigur ca exista riscuri legate de sarcina la femeia de peste 45-50 de ani, dar acestea sunt previzibile si sunt asumate atat de medici, cat si de paciente. La Congresul Mondial al Federatiei Internationale de Obstetrica-Ginecologie de la Kuala Lumpur (Malaezia), unde am avut onoarea de a prezida sectiunea de infertilitate, am prezentat cazul Adrianei Iliescu. Sala a fost arhiplina si am avut emotii vizavi de intrebari. Nu a fost nici o intrebare, doar aplauze. Spania a dat cel mai frumos raspuns intrebarilor puse cu insistenta in urma cu doi ani. Medici de acolo au ajutat o femeie de 67 de ani sa nasca doi gemeni. Biologia umana are inca posibilitati pana nu de mult nebanuite", a afirmat prof. Marinescu cu ocazia aniversarii zilei de nastere a Elizei.  

NAS. Profesorul Bogdan Marinescu este unul dintre cei patru nasi ai Elizei. El este mandru de fetita pe care a adus-o pe lume si este convins ca Eliza Maria va creste la fel de frumos ca pana acum. "Ma bucur ca Eliza are o evolutie normala. Este o fetita frumoasa, isteata si sper sa o tina de mana nepotul meu Alex. Eliza a stat in acelasi incubator in care statuse si Alex cu sase luni inainte de a se naste ea", ne-a marturisit prof. Marinescu. De altfel, Alex a fost primul care a intampinat-o cu un cadou pe Eliza cand a sosit zilele trecute la maternitate pentru a-si serba ziua de nastere.
MAMA SI FIICA. Adriana Iliescu si-a dorit ca fiica ei sa sufle in lumanari in mijlocul echipei medicale de la Maternitatea "Panait Sarbu", acolo unde Eliza a venit pe lume. Adriana Iliescu spune ca Eliza este extrem de dinamica, vrea sa-si impuna propria vointa. La 2 ani, fetita cu privire de inger are o pasiune, asa cum spune mama ei: mazgaleste carti si rasfoieste reviste. Ii plac si povestile. Prima poveste pe care Adriana i-a citit-o a fost "Scufita Rosie", apoi "Ratusca cea urata", "Motanul incaltat"... Adriana spune ca Eliza intelege perfect ce i se spune, desi nu comunica perfect. Primele cuvinte pe care le-a rostit au fost "da, mama si mama mea".

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul eliza