x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara: dublă prelevare de organe şi pregătiri pentru a redeveni un centru de transplant

Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara: dublă prelevare de organe şi pregătiri pentru a redeveni un centru de transplant

de Magda Marincovici    |    08 Feb 2012   •   12:51
Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara: dublă prelevare de organe şi pregătiri pentru a redeveni un centru de transplant

Luni noaptea, in premiera, la Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara a avut loc, in paralel, in doua sali de operatie, prelevare de organe – ficat si rinichi – de la doua persoane in moarte cerebrala. Aceasta decizie a fost luata si din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, care ar fi putut intarzia si astfel compromite organele prelevate. Trebuie stiut ca in timp ce rinichii prelevati pot fi conservati pana la maximum 72 de ore in conditii speciale, inima doar 4 ore.

Coordonatorul Comisiei de Transplant din Spitalului Judetean Timisoara, Dan Ilincariu, este cel care a reusit “intr-un timp relativ scurt' sa convinga familiile sa fie de acord cu prelevarea de organe. Cei doi ficati au fost transportati la Bucuresti, iar rinichii, la Cluj.
“A fost o echipa mare si complexa, formata din 9 chirurgi (3 de la Bucuresti, 4 de la Cluj si 2 de la Timisoara), medici anestezisti si asistenti. Interventiile au inceput la ora 1 noaptea si s-au terminat la 5 fara nici un fel de probleme', ne-a precizat Dan Ilincariu, asistent medical.

De altfel, pana la sfarsitul acestui an Spitalul Judetean de Urgenta si Institutul de Cardiologie din Timisoara vor fi pregatite pentru a efectua transplant renal si, respectiv, de cord.

Profesorul doctor Viorel Bucuras, seful clinicii de urologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara, autor a peste 40 de transplanturi renale, ne-a declarat ca, pana la sfarsitul acestui an, va relua aceasta activitate intrerupta in anul 2008. De asemenea, la Institutul de Cardiologie, profesorul doctor Marian Gaspar are in proiect efectuarea transplantului de cord.

Aceste proiecte au fost impulsionate de traditia chirurgiei de transplant de la Timisoara, tinand seama ca, in 1980, aici, profesorul Dragan a realizat primul transplant de rinichi de la donator cadavru. De asemenea, medicii de la sectia de anestezie-terapie intensiva a Spitalul Judetean de Urgenta considera ca sunt premise ca organele prelevate aici sa fie folosite pe plan local, in conditiile cresterii numarului donatorilor.

×