x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Statinele pot salva viața persoanelor în vârstă

Statinele pot salva viața persoanelor în vârstă

01 Aug 2017   •   13:26
Statinele pot salva viața persoanelor în vârstă

Aproape fiecare persoană în vârstă ar trebui să ia statine, după cum arată un nou studiu publicat de The Independent. Aproape toți bărbații de peste 60 de ani și fiecare femeie de peste 75 de ani ar trebui să ia aceste medicamente, în timp ce mai mult de o treime din persoanele aflate între 30 și 84 de ani ar trebui să aibă voie să ia statine, după cum arată studiul.

Verificările făcute pot sugera că medicii de familie ar trebui să prescrie astfel de medicamente unui număr mare de pacienți, conduși de presiuni din partea doctorilor.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că relația dintre pacient și doctor rămâne cea mai importantă, iar doctorul va lua ultima decizia referitoare la ceea ce pacienții au nevoie, în ciuda descoperirilor făcute de acest studiu.

„Pentru a face progrese în lupta împotriva bolilor de inimă și a atacurilor cerebrale, trebuie să încurajăm exercițiile, să ne îmbunătățim dieta, să oprim fumatul și să oferim statine persoanelor cu risc.”, a spus directorul de la centrul pentru orientări din Nice, profesor Mark Baker.

Statinele sunt o clasă de medicamente care scad lipidele, jucând un rol esențial în sinteza de colesterol. Nivelul crescut de colesterol este asociat cu bolile cariovasculare.

×