x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ştevia ia locul aspartanului

Ştevia ia locul aspartanului

de Magda Colgiu    |    13 Oct 2009   •   00:00
Ştevia ia locul aspartanului
Sursa foto: /Stockexpert

Ultracunoscutul aspartam, îndulcitor artificial folosit în special pentru produsele dietetice, este din nou studiat de cercetători. De data aceasta, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hull din Marea Britanie, conduşi de profesorul Stephen Atkin, vor cerceta de ce unele persoane sunt mai sensibile la acest îndulcitor.



Conform unor studii efectuate de cercetători din lumea întreagă, aspartamul nu doar că măreşte riscul îmbolnăvirilor de cancer, dar poate cauza numeroase alte efecte secundare: dureri de cap, febră, ameţeli, convulsii, greaţă, creşterea în greutate, depresie, atacuri de anxietate, pierderea gustului, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, probleme de vedere, insomnie. Întrucât aceste simptome se înregistrează doar la anumite persoane, cercetătorii conduşi de Atkin vor să afle motivul pentru care unii oameni sunt sensibili şi alţii nu la acest îndulcitor.

DIFERENŢE APRECIABILE
"Cercetarea noastră, care se va desfăşura pe parcursul a 18 luni, nu are scopul de a determina dacă aspartamul poate fi consumat în condiţii de siguranţă. Acest lucru a fost deja stabilit. Dar vrem să vedem de ce unele persoane sunt mai sensibile.

De aceea, îi vom urmări pe cei care mănâncă, spre exemplu, ciocolată îndulcită cu aspartam şi se plâng de efecte şi pe cei care pot înghiţi kilograme din acest îndulcitor şi nu au nici o problemă", a declarat profesorul Atkin. "De asemenea, le vom da diverse preparate subiecţilor, fără ca aceştia să ştie dacă acestea conţin sau nu aspartam. În funcţie de reacţiile lor, ne vom da seama de ce unii sunt sensibili şi alţii nu", a mai precizat Atkin.

Aspartamul este un îndulcitor inventat de cercetătorii americani în 1965 şi era menit să înlocuiască zahărul, acuzat că aduce kilograme în plus. Astfel, americanii ar fi trebuit să se poată bucura de dulciuri fără să se teamă că se vor îngrăşa. Însă, de-a lungul timpului, s-a dovedit că acest produs este chiar mai nociv decât zahărul.
Cu o putere de îndulcire de 150 de ori mai mare decât zahărul, aspartamul este folosit în peste 6.000 de produse dietetice: băuturi light, batoane de cereale, iaurturi, dropsuri sau gumă de mestecat.

COMPOZIŢIE FATALĂ
Unul dintre cele mai periculoase E-uri este compus din acid aspartic (40%), fenilanină (50%) şi metanol 10%. Modul în care aceşti compuşi acţionează asupra organismului este următorul: Fenilanina: acest aminoacid, care se găseşte în cantităţi mici în creierul uman, poate fi totuşi fatal bebeluşilor şi feţilor. Metanolul poate cauza decesul alcoolicilor.
Acid aspartic: sintetic, derivat din aspartam, afectează în mod negativ funcţiile creierului.

ALTERNATIVĂ
Pentru a contracara "expansiunea" aspartamului, Franţa a introdus recent pe piaţă un îndulcitor natural care se bazează pe rebaudioside A. Acesta este un extract din ştevie, care, după purificare, poate fi de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Avantajul administrării acestui produs este că preia calităţile şteviei: reglează nivelul zahărului în sânge, temperează senzaţia de foame, anihilează bacteriile care cauzează cariile dentare şi, mai ales, nu conţine calorii.

×
Subiecte în articol: studiu ştevie beneficii