x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Stiinta vietii" la vechii indieni

"Stiinta vietii" la vechii indieni

07 Feb 2005   •   00:00

ISTORIA MEDICINEI

DANIELA SONTICA

Ayurveda este unul din cele mai vechi sisteme de medicina din lume si se traduce prin "stiinta vietii". La baza sa stau invataturile milenare vedice indiene.

Arheologii sustin ca istoria stiintei ayurvedice isi are radacinile inainte de navalirea arienilor in India. Civilizatia existenta acolo - Mohenjodaro - avea un mod de viata foarte urbanizat si cunostinte medicale insemnate. Se pare ca foloseau inclusiv medicamente de origine minerala. In cultura dravidiana (prevedica), cultul zeului Shiva era asociat unui sistem medical (Siddha), care folosea mercurul, sulfurile, fierul, cuprul, aurul, arsenicul.

In epoca vedica, ingrijirea bolnavilor era ceva sacru, fiind insotita de rostirea rugaciunilor numite mantre. Medicina indiana a atins apogeul inainte de aparitia lui Buddha, in secolul al VIII-lea i.Hr. Influente ayurvedice au patruns si la greco-romani prin studentii veniti in India la studii, iar in secolul al XVII-lea au fost atrasi de ayurveda si arabii. Dupa intrarea intr-un con de umbra in timpul dominatiei britanice, sistemul ayurveda revine in actualitate in secolul al XX-lea.

Suportul medicinei ayurvedice este principiul "tridoshic", adica cele trei componente metabolice de baza care guverneaza organismul viu: Vata, Pitta si Kapha, carora le corespund in ordine: "gazul", "bila" si "flegma" (secretiile). Medicul ayurvedic trateaza trupul, sufletul si spiritul prin cele patru trepte: exercitiile fizice si de respiratie, regimul alimentar, purificarea corpului si meditatia.

"Charaka Samhida" spune cum Bharadwaja a mers la Indra, capetenia zeilor, pentru a lua "stiinta vietii" pe care o capatase de la medicii lui Dumnezeu. Eroii dravidieni Rama si Lakshmana au fost vindecati cu o planta adusa din Himalaya de Hanumana (foto), generalul maimutelor.

REPERE
APARAT. In 1861, chirurgul american Gordon Buck (foto) introduce in ortopedie pentru prima data aparatul cu greutate si scripete, care-i poarta numele.

DIALIZA. Olandezul Willem Koff este fizicianul care a produs in 1944 primul aparat de dializa de purificare a sangelui, atat de necesar pentru supravietuirea persoanelor cu afectiuni renale.

PANCREAS. Canalul pancreatic transporta secretia pancreasului in intestinul subtire, unde are loc descompunerea alimentelor. Acest canal a fost descoperit abia in 1647 de medicul Georg Wirsung.

PREMIERA. Prima scoala de medicina laica din Europa Occidentala a fost Scoala Medicala din Salermo, un port italian, in apropierea Manastirii Monte Casino. Aici, calugarul Benedict a intemeiat primul spital din Occident si un ordin calugaresc pentru asistenta bolnavilor, la sfarsitul secolului al VIII-lea, inceputul secolului al IX-lea.

SPITALUL COLTEA. Intr-o statistica din 1839 privind Spitalul Coltea se spune ca aici, in anul respectiv, au fost internate 600 de persoane. Dintre acestea: "308 sifilitici, 163 cu friguri de tot felul, 96 infierbantati si lingori de tot felul, 107, junghiuri sau inflamatii in osebite parti ale trupului, precum si 70 de cazuri de afectiuni chirurgicale cu rani si storniri si alte 11 cu incuiere la ud si piatra".

PASTEURIZARE. Cunoscutul savant francez Louis Pasteur (foto) realizeaza prima sterilizare prin caldura, numita azi pasteurizare, procedeu prin care se previne alterarea vinului, a berii si a laptelui. Anul nasterii acestei descoperiri este 1863.

×