x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

28 Feb 2005   •   00:00

INFO
AUTISM. "In SUA, autismul tinde sa capete proportiile unei epidemii", afirma presedintele Asociatiei americane de depistare a autismului, Lee Grosman. Potrivit statisticilor, in SUA, aceasta boala este diagnosticata la un copil din 160. Autismul influenteaza in primul rand vorbirea si comportamentul copilului. Dupa spusele expertului, boala ar putea fi descoperita inainte de implinirea unui an, cand copilul ar trebui sa reactioneze la gesturile celor din jur, sa spuna cuvinte simple.

CEZARIANA. Nasterea prin cezariana nu le salveaza pe femei de depresia postnatala. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii americani, care au tinut sub observatie 14.000 de femei. Studiul incearca sa le linisteasca pe viitoarele mame care sunt speriate ca vor suferi de depresie daca nasc pe cale naturala. Depresia postnatala apare la aproximativ 15% dintre mame si nu depinde de modul in care are loc nasterea.

OPERATIE-RECORD. O echipa de chirurgi egipteni au reusit ablatia unuia dintre cele doua capete ale unui bebelus de 11 luni care a venit pe lume cu aceasta anomalie, informeaza Le Parisien. Micuta Manar este acum in siguranta, starea ei fiind stabila, au anuntat medicii de la spitalul de pediatrie din Banha. Operatia a durat 15 ore si a fost un succes total. Din anul 1800 au fost inregistrate doar 150 de cazuri de copii care s-au nascut cu doua capete.

ALCOOLISM. Potrivit unui studiu realizat in SUA, pe masura ce imbatranim consumam mai putin alcool. Persoanele nascute in 1925 au baut cu 11% mai putin in fiecare deceniu al vietii. Autorul studiului, profesorul David Geffen de la Universitatea din California, spune ca barbatii casatoriti, cu studii medii beau mai putin decat cei care au un statut socio-economic superior. Consumul de alcool scade o data cu varsta si din cauza imbolnavirilor.

GRIPA. Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in perioada 14-20 februarie au fost inregistrate aproximativ 34.454 cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, dintre care 1.242 de internari, si 41 de cazuri cu simptomatologie de gripa, dintre care 15 au necesitat internare. Institutul "Cantacuzino" a confirmat existenta unui focar de viroze respiratorii la Scoala speciala pentru deficiente de vedere din judetul Buzau. Si la Bucuresti a fost izolata o tulpina de virus gripal A H3N2.

CIOCOLATA. Serviciul pentru protectia sanatatii din Anglia sustine ca pentru femei ciocolata ar trebui sa fie gratuita. Cercetatorii au descoperit ca acest produs da rezultate foarte bune in cazul sindromului premenstrual si al starilor depresive. Ciocolata amaruie stimuleaza eliberarea endorfinelor, hormoni care actioneaza asupra centrului placerii si mentin tonusul organismului. Cercetatorii finlandezi au aratat ca iubitoarele de ciocolata nasc copii fericiti.

APARITII EDITORIALE
La Editura "Elena Francisc Publishing" a aparut volumul "Noua arta a timpului impotriva stresului" a lui Jean-Louis Servan-Schreiber. Autorul, jurnalist si eseist, incearca sa ne convinga ca stresul este o boala tratabila. Desi cei mai multi dintre noi avem probleme cu timpul, suntem stresati, putem sa ne regasim seninatatea si bucuria de a trai.

"Vindeca stresul, anxietatea si depresia fara medicamente si fara psihanaliza" este titlul cartii lui David Servan-Schreiber, aparuta la Editura "Elena Francisc Publishing". Scrisa de un medic psihiatru de formatie traditionala, cartea ofera perspective, informatii pentru bunastarea fiecaruia si modalitati noi de a face fata unui mediu social stresant.

A aparut numarul 2 al revistei Best Medical, supliment al revistei Best Magazin. In cuprinsul publicatiei sunt prezentate subiecte de larg interes, precum "Astmul bronsic poate fi imblanzit?", "Osteoporoza, o amenintare tacuta", "Antibioticele, intre uz si abuz", "Insectele, terapia mileniului trei", "Gripa, interlocutorul sever de primavara".

SITE-URI
www.acnee.go.ro - Totul despre acnee

www.srp.ro - Societatea Romana de Pneumologie

www.pub-health-iasi.ro - Institutul de Sanatate Publica Iasi

www.nututun.ro - Aflati cum sa va lasati de fumat

www.medici-online.ro - Spitale si unitati medicale din Bucuresti si din tara

www.medicina.ro - Centrul de Informare Medicala

www.masaj.ro - Asociatia Romana de Masaj Terapeutic

DICTIONAR
GIGANTISM - Inaltime anormal de mare in raport cu inaltimea medie a indivizilor de aceeasi varsta si acelasi sex. Gigantismul patologic este cauzat de o hipersecretie de hormon somatotrop de catre glanda hipofiza (hormonul de crestere), incepand cu sfarsitul pubertatii.

HEMATURIE - Prezenta a sangelui in urina. O hematurie poate fi macroscopica - observata de pacientul a carui urina este de culoare rosie, rozalie sau bruna si care contine uneori cheaguri sangvine - sau vizibila doar la microscop.

IMUNITATE - Totalitate a mecanismelor de aparare ale unui organism impotriva elementelor straine, in particular impotriva agentilor infectiosi (virusuri, bacterii sau paraziti).

Sursa:

Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
×