x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stomacul

07 Feb 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE

OANA VATASELU

Stomacul este localizat in cavitatea abdominala in partea stanga, in "cosul pieptului", sub diafragma - muschi lat, de forma boltita, ce desparte cavitatea toracica de cea abdominala, cu rol important in respiratie. Avand forma de cimpoi, stomacul e segmentul cel mai larg al tubului digestiv.

Medicul Cosmin Popa, chirurg la Spitalul Clinic Colentina, afirma ca stomacul prezinta trei portiuni: fundul - partea cea mai larga dinspre diafragma, corpul - partea mijlocie, si portiunea antrala - partea inferioara, cea mai ingusta a stomacului. Pe laturi, stomacul prezinta doua curburi: mica curbura, care este partea concava si orientata spre dreapta, si marea curbura, partea convexa, orientata spre stanga. Stomacul este in legatura prin cele doua extremitati ale sale cu esofagul si duodenul. Orificiul dinspre esofag se numeste cardia, iar cel dinspre duoden se numeste pilor. Stomacul este inchis printr-un muschi sfincterial. Peretele stomacului este constituit din patru straturi, numite tunici. Privite din afara spre interior, aceste tunici sunt: tunica seroasa, tunica musculara, tunica submucoasa si tunica mucoasa. Tunica seroasa acopera organele din cavitatea abdominala. Tunica musculara este alcatuita din fibre musculare netede, asezate in trei straturi. Tunica submucoasa este prevazuta cu numeroase cute longitudinale. Aici se gasesc si glandele gastrice, care produc sucul gastric. Nu s-au inregistrat cazuri de stomac malformat, dar in conditii de stimulare gastrica sustinuta, stomacul se poate contracta, rezultatul fiind un stomac hiperton sau cornul de taur.

Medicul Cosmin Popa afirma ca se poate trai si fara stomac. Exista cazuri in care este necesara inlaturarea totala a stomacului, cum sunt cancerele proprii acestuia (adenocarcinomul), operatie denumita gastrectomie totala. Stomacul poate fi atins de o afectiune benigna (gastrita, ulcer gastric, hernie hiatala) sau maligna (tumori gastrice: adenocarcinom, sarcom, limfom gastric). Factorii ce favorizeaza aparitia acestor boli ale stomacului sunt: fumatul, mesele condimentate, afumaturile, borsurile. Medicul Cosmin Popa este de parere ca stilul de viata al omului modern, ce include lipsa micului dejun, stresul fizic si psihic, excesele de orice fel, este la fel de daunator stomacului nostru si organismului in general.

Pentru a depista orice afectiune a stomacului, medicul recomanda endoscopia.

STIATI CA ?
  • Simptomele de dureri sau "arsuri in capul pieptului" dupa masa, ce se calmeaza la ingestia de alimente, insotite de eructatii (ragaituri), sunt specifice ulcerelor.
  • Pacientii cu ulcer gastric si cancer gastric au, de regula, grupa sangvina A II, iar cei cu grupa 0I au o predispozitie marita la ulcerul duodenal. Studiile continua pentru a demonstra legatura dintre grupa sangvina si afectiunile hepatice.
  • Consumul indelungat de alimente foarte reci sau fierbinti duce la tulburari de tranzit si in cele din urma la gastrite si ulcere.
  • Excesul de condimente, de alcool, borsurile, afumaturile pot cauza ulcere, hemoroizi, tumori hepatice.
  • ×
    Subiecte în articol: stomacul tunica