x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stop durerilor de spate!

Stop durerilor de spate!

21 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA BUNICULUI

STELUTA INDREI

Durerea acuta este suparatoare, dar are si o parte pozitiva. Este benefica, pentru ca reprezinta un semnal de alarma, spune conferentiar doctor Ruxandra Ionescu, seful Clinicii de Medicina Interna si Reumatologie de la Spitalul "Sfanta Maria".

Durerea ne avertizeaza ca apare o problema si trebuie sa ne prezentam la medic. Dar in momentul in care durerea se cronicizeaza, ea mentine un cerc vicios, pentru ca va antrena tulburari de somn, oboseala, suprasolicitare psihica si, in final, o durere cronica duce la depresie. La multe dintre depresii se poate ajunge de la o durere cronica netratata.

Cauze

Durerea lombara poate fi de cauza vertebrala sau nonvertebrala (iradiata de la organele interne).
Cea mai frecventa durere de spate provocata de modificari vertebrale este durerea de cauza mecanica, care este determinata de lezarea filetelor nervoase in contextul unor modificari anatomice vertebrale. Peste 95% dintre durerile vertebrale sunt de cauza mecanica, precizeaza conf. dr. Ruxandra Ionescu.

In afara de aceasta cauza mecanica, durerea lombara poate fi provocata de procese inflamatoare la nivelul structurilor vertebrale. Situatia este intalnita in bolile inflamatoare ale coloanei (spondilartropatii seronegative): spondilita, artritele reactive, artrita psoriazica etc.

Alta cauza a durerii lombare poate fi reprezentata de infectii. Germenii diseminati dintr-un focar de vecinatate (infectie uro-genitala sau pulmonara) pot sa afecteze structurile vertebrale, declansand o infectie la nivelul discului vertebral. Infectiile vertebrale pot aparea si din cauza unor infiltratii efectuate necorespunzator. Durerea lombara poate sa apara, de asemenea, in cadrul unor cancere (metastaze, mielom multiplu, tumori primitive osoase) sau in cadrul osteoporozei. Exista pacienti cu durere de spate la care nu se poate identifica nici una dintre aceste cauze si atunci spunem ca este o durere idiopatica.
Durerea iradiata de la organe poate fi provocata de suferinte pancreatice, renale, genitale, anevrism de aorta. Toate acestea se pot manifesta la un moment dat prin durere lombara.

Manifestari

Pentru ca exista atat de multe cauze ale durerii lombare, este foarte importanta stabilirea exacta a factorului care provoaca boala prin investigatii medicale amanuntite. De asemenea, este esential ca medicul sa deosebeasca durerea lombara din bolile inflamatoare, din infectii, neoplazii de durerea de cauza mecanica.

Durerea mecanica apare la orice varsta, are un debut acut, este predominanta in timpul zilei, este agravata de miscare si poate fi insotita de deficite neurologice (iradierea pe membrul inferior, scaderea fortei musculare, sciatica paralizanta).

Durerea de cauza inflamatoare survine de regula la tineri, este cronica (dureaza mai mult de 12 saptamani), persistenta, nocturna si este insotita de redoare matinala (intepenirea articulatiilor) de peste o ora. Miscarea amelioreaza durerea inflamatoare, in timp ce repausul o agraveaza. De regula, agravarea durerii in pozitie .culcat si durerea nocturna ridica problema unor suferinte inflamatoare, infectioase sau neoplazice.

STATISTICI. Durerile de spate sau durerile lombare joase sunt probleme importante de sanatate publica. Statisticile arata ca acestea reprezinta cele mai frecvente cauze de incapacitate de munca, aproximativ 80% dintre oameni avand un episod de durere lombara in cursul vietii.

BATRANETE. Durerea de cauza mecanica afecteaza peste 60% dintre persoanele in varsta, pentru ca aceasta are ca substrat si artroza, suferinta intalnita in special la varstnici. O data cu imbatranirea, discurile vertebrale isi pierd supletea si se fisureaza sau se taseaza.

STIATI CA…
  • Durerea de spate poate fi un semnal de alarma pentru afectiuni severe. Un traumatism sever la un tanar sau traumatisme minore la pacienti varstnici care au osteoporoza ridica suspiciunea unei posibile fracturi vertebrale care determina durerea.
  • Daca pacientul a suferit o infectie bacteriana recenta si durerea lombara este insotita de febra, frisoane, apare suspiciunea unor suferinte vertebrale infectioase (discita infectioasa).
  • Daca pacientul are dureri lombare in contextul unor antecedente de cancer, apare problema unor posibile metastaze.
  • STIRI
    ALZHEIMER. Potrivit unui studiu realizat la Institutul american al Sanatatii, pierderea in greutate poate anunta aparitia bolii Alzheimer. Doctorul Lenore J. Launer afirma ca batranii care slabesc prezinta un risc mai mare de a suferi de dementa la un an sau doi dupa aparitia acestui fenomen. De aceea, ei trebuie sa consulte un medic daca observa pierderi insemnate de greutate. Cercetatorii explica aceasta legatura prin faptul ca anumite substante chimice din creier reduc pofta de mancare a varstnicilor, astfel incat metabolismul lor este afectat.

    MEMORIE. Din cauza pierderilor de memorie care apar o data cu inaintarea in varsta, multi batrani uita aragazul aprins, uita sa-si ia medicamentele sau nu reusesc sa coreleze numerele de telefon cu persoanele. O solutie simpla pentru a nu uita sa ia pastilele este punerea acestora intr-o cutie prevazuta cu sapte casete, cate una pentru fiecare zi a saptamanii.

    INTINERIRE. Fiecare al doilea locuitor al Australiei ar dori sa schimbe ceva in aspectul fizic al partenerului, daca ar avea aceasta posibilitate. La studiu au luat parte 500 de barbati si femei pana in 55 de ani. Aproape jumatate din femei si 41% din barbati au declarat ca au o atitudine pozitiva fata de operatiile de intinerire, chiar daca in urma cu cativa ani nu stiau prea multe lucruri despre aceste proceduri. O treime din repondenti au recunoscut ca si-ar face o operatie estetica daca si-ar permite, iar in primul rand si-ar netezi ridurile provocate de varsta. Cei mai multi dintre subiecti au aratat ca ar fi bucurosi daca "si-ar intineri" partenerii de viata. Aceste schimbari, dupa parerea lor, le-ar imbunatati relatia de cuplu.

    ×
    Subiecte în articol: cauza durerea vertebrale lombara durere