x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Super-virusurile de neoprit care ar putea UCIDE milioane de oameni. Unele dintre ele îmbolnăvesc pacienții spitalelor

Super-virusurile de neoprit care ar putea UCIDE milioane de oameni. Unele dintre ele îmbolnăvesc pacienții spitalelor

27 Mai 2016   •   17:06
Super-virusurile de neoprit care ar putea UCIDE milioane de oameni. Unele dintre ele îmbolnăvesc pacienții spitalelor

Experții trag semnale de alarmă, anunțând o iminentă criză a sănătății mondiale pentru că medicamentele disponibile pe piață devin ineficiente în fața virusurilor care suferă mutații, devenind tot mai rezistenți.

Un studiu recent a arătat că în situația în care medicii și oamenii de știință nu vin cu soluții, 10 milioane de oameni vor muri în fiecare an din cauza acestor „super-bacterii”.

Potrivit cnn.com, cele mai periculoase asemenea bacterii sunt:

1. Gonorrhea. În 2014, în Statele Unite s-au înregistrat peste 350.000 de cazuri de infecții cu transmitere sexuală, cauzate de bacteria Neisseria gonorrhoeae, care s-a dovedit rezistentă la cinci tipuri de antibiotice.

 

2. Enterococcus. Spitalele sunt principalele locuri în care „super-virusurile” produc îngrijorare, întrucât doctorii au rămas fără opțiuni viabile de substanțe antimicrobiale. Bacteria este găsită în intestine și în tractul genital feminin, dar câteodată pot cauza infecții pentru care medicii nu au găsit încă tratament. Cea mai bună cale de a o preveni este păstrarea mâinilor curate.

 

3. Staphylococcus aureus – Stafilococul auriu este o bacterie comună, găsită pe piele, nări și în gât. Potrivit ultimelor cercetări, una din trei persoane au această bacterie în nas, fără a avea de suferit din cauza ei. Poate cauza infecții ușoare, dar dacă ajunge în sânge, are capacitatea de a deveni fatală.

 

4. Klebsiella. Bacteria Klebsiella a dezvoltat o rezistență la mai multe antibiotice. Bacteria apare de obicei în intestine, unde nu provoacă boli, dar poate cauza pneumonie, meningită și infecții. Este puțin probabil ca oamenii sănătoși să fie afectați,  cu adevărat vulnerabili sunt pacienții spitalelor.

 

5. Acinetobacter. Este un tip de bacterie frecvent întâlnit în apă și în sol. Poate cauza diverse boli, mai ales în cazul oamenilor cu un sistem imunitar slăbit sau diabeticilor. În general, bolile se declanșează în unitățile medicale.

 

6. Pseudomonas. Poate fi fatală pacienților aflați în stare critică. Din 51.000 de cazuri înregistrate anual, peste 6.000 sunt rezistente la antibiotice. Cele mai grave cazuri de infectare cu Pseudomonas se înregistrează în spitale.

 

7. E. coli. Infecțiile cu E. coli se transmit atunci când se consumă apă sau alimente contaminate. În general, infecția poate fi tratată, dar în ultima perioadă au fost înregistrate numeroase cazuri de E. coli rezistente chiar și la cele mai puternice antibiotice.

 

8. Tuberculosis. O dată cu dezvoltarea țărilor vestice, tuberculoza aproape a dispărut. La nivel global însă, lucrurile stau cu totul diferit și din 9,6 milioane de persoane care s-au îmbolnăvit de tuberculoză, 1,5 au murit. Mycobacterium tuberculosis a dezvoltat forme rezistente la antibiotice în peste 100 de țări.

 

9. Influenza. Virusurile Influenza de tip A și B cauzează gripele sezoniere, cu care ne confruntăm aproape în fiecare iarnă. Simptomele asociate sunt febra, durerile de cap și durerile musculare. Acest virus însă provoacă între 3 și 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și până la 500.000 de decese. Medicamentele antivirale se dovedesc ineficiente în anumite cazuri, iar formele rezistente ale virusului s-ar putea răspândi cu ușurință.

 

10.Febra tifoidă. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă armă împotriva febrei tifoide. Boala afectează aproximativ 21 de milioane de oameni din întreaga lume, iar anual se înregistrează circa 220.000 de decese. Bacteria din spatele bolii, Salmonella typhy, poate fi ucisă cu diferite antibiotice, dar cazurile de tulpini rezistente au început să se înmulțească. 

×