x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratamentul cu laser te scapa de ochelari

Tratamentul cu laser te scapa de ochelari

25 Apr 2005   •   00:00

SANATATEA NOASTRA
Persoanele care au vicii de refractie - astigmatism, miopie si hipermetropie - pot scapa de ochelari sau lentile de contact cu ajutorul unui tratament cu laser cu excimeri.

  • de STELUTA INDREI

  • Medicul oftalmolog Radu Iulian Burcin spune ca viciile de refractie nu sunt afectiuni oculare, ci variante ale ochiului normal. "De aceea, cand spunem ca tratam sau corectam viciile de refractie, de fapt, facem un tratament estetic, in scopul eliminarii ochelarilor sau a lentilelor de contact." Corneea se sculpteaza sau se remodeleaza cu ajutorul laserului cu excimeri la nivel de microni. Spre exemplu, in tratamentul miopiei, corneea se subtiaza cu aproximativ 13 microni pentru fiecare dioptrie. Din acest motiv, tratamentul cu laser este limitat de grosimea corneei. In general, pacientii europeni au o grosime medie intre 530 si 550 de microni, adica 0,55 mm, ceea ce permite o corectie de circa - 11D dioptrii.

    Cum se realizeaza

    Tratamentul cu laser pentru corectarea miopiei, astigmatismului si hipermetropiei este superficial, adica nu se patrunde in interiorul ochiului. Corneea umana are la suprafata stratul celulelor epiteliale, care are circa 50 de microni. Aceste celule se reimprospateaza la fiecare 7-10 zile. In tehnica superficiala LASEK, dupa o anestezie cu picaturi se ridica straturile de celule, si laserul modeleaza suprafata corneei cateva zeci de secunde. Procedeul este absolut nedureros. "De exemplu, la un pacient cu miopie de minus doua dioptrii, laserul slefuieste cam 25-30 de secunde. Apoi stratul de celule epiteliale se repozitioneaza si se aplica o lentila de contact terapeutica pentru fixare, care se pastreaza 4 zile. De aceea acest procedeu numit LASEK (laser subepitelial in situ keratomileusis) este un procedeu superficial, care nu mai poate fi numit interventie chirurgicala. Acest tratament cu laser la suprafata ochiului dureaza, in total, 7-8 minute, dar slefuirea cu laser se realizeaza in cateva zeci de secunde. Pentru anestezie sunt suficiente doua picaturi de anestezic, care se pun pe cornee", explica dr. Radu Iulian Burcin.

    Indicatii

    Pot beneficia de corectia cu laser pacientii de peste 18 ani care au miopii de pana in - 11D, hipermetropii de pana in +5D si astigmatisme de pana in 5D. Principalele contraindicatii sunt keratoconul, diabetul, bolile autoimune (poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoetica) si afectiuni inflamatorii corneene. Pacientii care au si hipermetropie, si presbiopie, adica au ochelari cu plus la distanta si ochelari cu plus de valori mai mari la apropiere, pot elimina ochelarii de distanta. Probabilitatea ca un pacient sa ramana la 0 dioptrii dupa tratamentul laser este de 90%-97%, adica, din circa 100 de persoane operate, peste 90-97 vor avea pe termen lung valoarea de 0 dioptrii. Regresiile care pot aparea nu depasesc 25% din valoarea dioptrica initiala. Persoanele cu - 1.50 - 3D dioptrii sunt candidati ideali la interventiile cu laser. Probabilitatea ca ei sa scape de ochelari cu ajutorul laserului este de 98%. Cei cu miopii mari, de - 8 sau - 10, vor avea o probabilitate de 10% de a ramane cu un - 2 - 2.50D. Pacientii cu hipermetropie, care au ochelari cu plus pentru distanta si care au si presbiobie, pot opta pentru corectarea vederii la distanta prin aceste interventii cu laser. De retinut ca miopii, care au cornee foarte subtire (mai mica de 460 de microni), nu pot fi corectati chiar daca au dioptrii de - 2. In hipermetropie, interventia se face la maximum +5 dioptrii. Astigmatismul poate fi corectat cu laser pana la - 5 dioptrii. Chiar daca viciile de refractie sunt combinate, ele pot fi corectate cu laser, in limitele valorilor mentionate. Exista pacienti care au izometropie, adica au diferente de dioptrii intre ochi mai mari de 2D. Pentru acestia, interventia cu laser cu excimeri le poate aduce o vedere egala la ambii ochi.

    CONTRAINDICATII. Interventiile cu laser sunt contraindicate persoanelor care nu au stabilizate viciile de refractie (isi schimba des ochelarii). O contraindicatie absoluta este keratoconul, o degenerescenta a corneei care se manifesta prin subtiere progresiva. Orice afectiune oculara - conjunctivita, keratita, cataracta - exclude pacientul de la interventia cu laser. Si pacientii care au o boala autoimuna au contraindicatie pentru acest tratament.

    SFATUL MEDICULUI
    Medicul oftalmolog Radu Iulian Burcin efectueaza ambele metode de tratament cu laser, dar inclina in procent foarte mare spre lasek, cea mai superficiala tehnica. Procedura lasik presupune anumite riscuri pentru ca se recurge la sectionarea corneei. In schimb, procedura lasek este net superioara, iar stabilitatea interventiei este foarte mare. De exemplu, pentru o miopie de minus 6, dupa lasek, pacientul ajunge la dioptrii zero cu o probabilitate de 95%. Spre deosebire, in tehnica lasik, stabilitatea este de 90%.

    STIATI CA
  • Miopia, hipermetropia si astigmatismul nu sunt boli, ci vicii de refractie. Viciile de refractie se pot corecta optic cu lentile aeriene de contact sau chirurgical cu ajutorul laserului sau al implantelor refractive.
  • Metoda LASEK este un tratament laser superficial care nu implica incizii corneene si elimina posibilitatile unor complicatii specifice tehnicii LASEK.
  • Corectia efectiva cu laser dureaza cateva zeci de secunde.
  • Tratamentul laser poate elimina ireversibil miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Miopiile, hipermetropiile si astigmatismele mari necesita o corectie chirurgicala cu ajutorul implantelor refractive.
  • Presbiopia neasociata cu hipermetropie (adica persoanele de peste 40 de ani care au doar ochelari de citit) nu poate fi corectata cu laser cu excimeri.
  • ×
    Subiecte în articol: laser ochelari dioptrii lasek tratamentul