x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Uleiul de eucalipt alunga febra

Uleiul de eucalipt alunga febra

de Georgeta Licsandru    |    07 Mar 2006   •   00:00
Uleiul de eucalipt alunga febra
TERAPII COMPLEMENTARE
In trecut, eucaliptul era denumit "copacul febrei", iar aborigenii din Australia foloseau uleiul extras din frunzele acestui arbore ca remediu impotriva febrei si afectiunilor cutanate.
"In prezent, uleiul volatil de eucalipt este folosit in primul rand pentru tratarea afectiunilor respiratorii acute sau cronice - viroze, bronsite, faringite, laringite, sinuzite, astm bronsic. De asemenea, este recomandat in afectiuni ale sistemului urinar, in probleme cutanate. Rezultatele sunt uimitoare, pentru ca uleiul de eucalipt are proprietati antiseptice, antibacteriene, expectorante si descongestionante", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar medicina generala, cu competente in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Comprese, inhalatii, masaj


In afectiunile respiratorii, uleiul este utilizat atat intern, cat si extern. Astfel, pentru descongestionarea cailor respiratorii se iau cate trei-patru picaturi de ulei de eucalipt pe o bucatica de paine sau cu o lingurita de miere, de trei-patru ori pe zi. In cazul simptomelor de raceala si gripa se pot face si inhalatii cu ulei de eucalipt - punem cateva picaturi de ulei intr-un vas cu apa fierbinte, apoi ne acoperim capul cu un prosop si stam cateva minute deasupra aburilor. Mirosul puternic al uleiului de eucalipt stimuleaza imunitatea, inlatura oboseala si ne reda tonusul atunci cand avem o viroza respiratorie. Masajul cu ulei de eucalipt are efect analgezic, calmand durerile musculare si articulare. Starile febrile sunt insotite adesea de senzatia de frig, de sete intensa sau de frisoane, putand ajunge pana la convulsii in cazul copiilor. Pentru scaderea febrei, dar si pentru calmarea acceselor de tuse se aplica pe piept sau pe frunte comprese cu ulei diluat in apa calduta. In acelasi scop se poate masa corpul cu un amestec de ulei de eucalipt si ulei de masline sau de floarea-soarelui. "Uleiul de eucalipt poate inlocui medicamente antitermice in asemenea cazuri", ne sfatuieste dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. Substanta activa - eucalyptolul - este cea care ii confera uleiului proprietatile descongestionante si antitermice.

PRUDENTA. Uleiul de eucalipt nu trebuie folosit mai mult de zece zile. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu ne atrage atentia ca acest ulei volatil poate fi iritant daca se depasesc dozele si daca se utilizeaza nediluat. Pentru a evita neplacerile, uleiul nu se ia pe stomacul gol si nici nu se aplica nediluat pe piele. De asemenea, este contraindicat copiilor mai mici de 3 ani si femeilor insarcinate.

OBOSEALA. Atunci cand suntem epuizati dupa o zi de munca stresanta, masajul cu un amestec de ulei de eucalipt cu ulei de floarea-soarelui sau de masline ne ajuta sa inlaturam oboseala si sa ne relaxam. Elevilor si studentilor care se afla in sesiune le sunt recomandate inhalatiile cu acest ulei volatil. Mirosul puternic al eucaliptului are efect tonifiant asupra tanarului obosit dupa cateva ore de invatat. Daca avem o migrena, remediul e simplu: doua-trei picaturi de ulei intr-o lingurita cu miere.

×
Subiecte în articol: ulei uleiul eucalipt