x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un spital in top de 175 de ani

Un spital in top de 175 de ani

12 Apr 2006   •   00:00

La 13 septembrie 2006, medicina militara romaneasca a sarbatorit 175 de ani de la infiintarea "Lazaretului din Bucuresti al Regimentului I", nucleul din care s-a format Spitalul Militar Central. Cum incepe istoria acestui spital in care au activat unii dintre cei mai buni medici ai tarii? Asa cum consemneaza in numarul aniversar al Revistei de Medicina Militara general conf. dr. Ioan Sirbu, comandantul Spitalului Militar Central, "intr-o zi de toamna, in anul 1859, Spitalul Ostirei din Michail Voda se muta in sediul din Strada Stirbei Voda si ia denumirea de Spitalul Militar Central". Insa au mai trecut 30 de ani pana cand spitalul a inceput sa functioneze in actualul amplasament. In tot acest timp, Ministerul de Razboi a achizitionat terenul aferent si a initiat constructia unor pavilioane moderne in care medicii militari au inceput sa acorde ingrijire bolnavilor. La data de 25 septembrie 1889, spitalul se muta in arealul in care este si acum plasat Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila".

Sub semnul lui Carol Davila

Spitalul poarta numele lui Carol Davila, acel medicul de origine franceza care a devenit personalitatea care a pus bazele serviciului sanitar militar si ale invatamantului medical din tara noastra. Generalului doctor Carol Davila i se datoreaza Spitalul Ostirei din Michail Voda, Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, Serviciul Sanitar al Armatei, Serviciul Sanitar al Principatelor Unite, Eforia Spitalelor Civile. Tot el este initiatorul, creatorul si organizatorul Facultatii de Medicina din Bucuresti.

Epoca moderna

Generalul doctor Ioan Sirbu este mandru ca, la 175 de ani de la punerea pietrei de temelie, Spitalul Militar Central se poate lauda cu activitatea tuturor cadrelor medicale: ofiteri medici, subofiteri sanitari, personal civil, dar si cu asistenta medicala de urgenta si activitatea de invatamant universitar si postuniversitar. La Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central sunt internati si tratati anual peste 55.000 de pacienti, iar in regim ambulatoriu se adreseaza alti 120.000 de pacienti. Portile spitalului sunt deschise atat pentru pacientii proveniti din structurile Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ), cat si pentru cei obisnuiti.

"Asiguram pe toti cei interesati de serviciile noastre ca personalul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central «Carol Davila», dand dovada de modestie si profesionalism, isi va face datoria acolo unde se va afla, fie in incinta spitalului, fie in diverse misiuni, interne sau externe in teatre de operatii, acolo unde tara o va cere" - Conf. univ. dr. Ioan Sirbu, general de brigada medic

×