x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Victimele drogurilor

Victimele drogurilor

07 Mar 2005   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI

OANA VATASELU

Mama are slujba cu norma intreaga. Tata, scump la vedere, in cel mai bun caz de Sarbatori. Intre ei, doi copii, la varsta adolescentei. Deseori acesti copii devin victime ale drogurilor, nenorocire de care parintii afla ultimii.

Semnele specifice

Doctor Corina Ciobanu, medic primar neuropsihiatru la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia", vine in ajutorul parintilor precizand care sunt semnele specifice consumatorului de droguri, pe care parintii n-au voie sa le ignore. In primul rand, parintii trebuie sa se alarmeze cand copilul incepe sa-si modifice atitudinile si comportamentul fara un motiv intemeiat, cand intre parinte si copil se simte o indepartare nejustificata. Copilul consumator de droguri prezinta stari de iritabilitate sau manie, un comportament excesiv de secretos, insomnii, secretii nazale abundente, ochi rosii si inlacrimati cu pupile mai mari sau mai mici decat in mod curent. Pentru a-si procura drogurile, copilul face gesturi disperate. Este stapanit permanent de nevoia de a "face bani", fura bani sau obiecte din casa spre a le vinde. Desigur, parintii ar trebui sa observe urmele intepaturilor pe antebrate sau picioare.

Rolul parintilor

Doctorul Corina Ciobanu recomanda ca, in cazul in care un parinte stie deja despre copilul sau ca este consumator de droguri, sa accepte ca tanarul are probleme. Parintele va trebui sa faca eforturi sa nu fie agresiv, nici violent fizic sau verbal cu acesta. De asemenea, ar trebui ca parintii consumatorului de stupefiante sa analizeze de ce tanarul a ajuns in aceasta situatie si sa ceara ajutorul specialistilor abilitati in acest domeniu. Acestia sunt psihologul, psihiatrul, neuropsihiatrul.

Este foarte importanta comunicarea intre parinte si copil. Pentru a-l convinge pe tanarul consumator de droguri ca in cazul lui cea mai buna solutie este consultarea specialistului, este bine ca parintii sa poarte o discutie cat mai naturala cu acesta. Copilul trebuie sa priceapa ca este intr-un moment dificil, cu consecinte grave, dar care poate fi depasit. Mai mult, el nu este singur. Alaturi de el sunt permanent parintii, specialistul. Este esential ca "victima" sa nu fie abandonata, sa simta ca parintele il ajuta in incercarea sa de a renunta la consumul de stupefiante.

DEPENDENTA. Tanarul care a consumat drogul mai mult timp si a devenit sclavul lui cauta senzatiile cunoscute, iar pentru revenirea la nivelul anterior dorit sunt pretinse doze marite. Pentru a creste doza, consumatorul nu este intotdeauna pregatit psihic, fizic si material. Drogul intotdeauna costa, precizeaza psihologul Mirela Zivari.

TINERII. Studiile arata ca tinerii reprezinta cea mai vulnerabila categorie expusa consumului de droguri, ei fiind un grup cu risc, mai ales in jurul varstei de terminare a scolii (18 - 19 ani). Ei pot recurge si la droguri improvizate: barbiturice, tranchilizante, amfetamine.
×
Subiecte în articol: părinţii