x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Virusul care ucide cancerul. Cercetătorii francezi au pus la punct o terapie contra tumorilor pancreatice

Virusul care ucide cancerul. Cercetătorii francezi au pus la punct o terapie contra tumorilor pancreatice

12 Ian 2015   •   15:46
Virusul care ucide cancerul. Cercetătorii francezi au pus la punct o terapie contra tumorilor pancreatice

Cercetătorii de la Inserm (Franţa) sunt foarte aproape de a pune la punct o terapie contra cancerului de pancreas. Noua terapie constă într-un virus capabil de a ţinti exact celulele maligne pancreatice.

Cancerul pancreasului este extrem de sever. Peste trei sferturi dintre pacienţi mor în primul an de la depistarea bolii şi abia 2% supravieţuiesc după cinci ani de la diagnosticarea bolii. Iată că o echipă de cercetători francezi de la Iserm speră să poată câştiga lupta contra acestei forme de cancer cu ajutorul unui virus modificat.

Pierre Cordelier, responsabil al studiului efectuat la Inserm şi director al Centrului de cercetare în oncologie “Oncopole” din Toulouse, a anunţat că se lucrează la un tratament constând în injectarea unui virus oncolitic, adică un virus capabil de a infecta şi de a distruge cu precizie celulele maligne.

Pentru aceasta, s-a procedat la modificarea unui virus, în acest caz un virus derivat din Herpes simplex, inofensiv pentru celule sănătoase ale organismului, dar distrugător pentru celulele maligne ale pancreasului. Testele au fost efectuate cu succes in vitro şi in vivo.

In vitro, virusul a fost modificat astfel încât să se multiplice în celulele maligne şi să le elimine. In vivo, virusul injectat în tumuri umane grefate la rozătoare a dat rezultate încurajatoare: o singură injecţie cu virus modificat, asociată cu chimioterapie, a fost suficientă pentru a reduce în mod considerabil dimensiunile tumorilor şi, atenţie, rozătoarele nu au prezentat efecte nedorite, precizează un comunicat al Inserm.

Viitoarea etapă a studiului constă în testarea eficacităţii virusului modificat, injectat la om. “Este vorba de o nouă eră terapeutică împotriva cancerului de pancreas”, spune Pierre Cordelier. Un test clinic, aşteptat să înceapă în curând, este extrem de important în condiţiile în care arsenalul terapeutic contra acestui tip de tumori este foarte redus.

×