x close

Vopseaua de par poate duce la cancer

0
04 Feb 2004 - 00:00
Mai usor cu vopsele si cu decolorantii de par. Aceasta este concluzia unor studii care vor sa ne pazeasca de pericolul cancerului. Femeile care din tinerete isi vopsesc parul sistematic sunt in pericol de a face un tip de cancer numit limfom non-hodgkinian. Colorarea frecventa a parului ar putea fi si explicatia cresterii numarului persoanelor cu aceasta forma de cancer.

Cercetatorii de la Universitatea Yale sustin ca femeile sunt cele mai expuse pericolului de a se imbolnavi de aceasta forma de cancer. Mai precis, cele mai vulnerabile in fata bolii sunt femeile care acum sunt adulte si si-au vopsit parul din tinerete. Dintre femeile care se vopsesc, mai afectate sunt cele care isi coloreaza parul in nuante inchise. Cerceta torii de la Universitatea Yale sunt de parere ca vopselele folosite in anii ‘80, chiar ‘90 erau foarte nocive, riscul limfomului nonhodgkinian la tinerele din acea perioada care azi sunt femei adulte fiind de trei ori mai mare.

FORMA DE MANIFESTARE. Limfomul nonhodgkinian se manifesta printr-o umflatura dureroasa in zona afectata. Spre deosebire de Boala lui Hodgkin, acest tip de limfomse localizeaza in afara ganglionilor, de exemplu in colon, rect, ficat sau alte organe. Frecventa acestei forme de cancer a crescut foarte mult in ultimii ani.

FACTORII POLUANTI. Potrivit specialis- tilor, barbatii sunt mai pu- tin expusi comparativ cu femeile. In Franta, in anul 2000, au fost diagnosticate 10.000 de noi cazuri de limfoame non-hodgkiniene. Pentru specialisti, aceasta crestere reprezinta o adevarata epidemie ale carei cauze majore raman misterioase. Motiv pentru care ei au luat foarte in serios colorarea frecventa a parului drept una dintre cauzele acestei maladii. Responsabilii serviciilor care se ocupa de calitatea mediului inconjurator sunt de parere ca aceasta forma de cancer este provocata de pesticide, razele ultraviolete si alti factori poluanti din mediu, printre care pigment ii din vopselele de par.

Consultarea dermatologului Autorii studiului au acuzat mai mult vopselele din ultimii 20 de ani. Ei sugereaza insa ca in ultima vreme in industria vopselelor de par s-au petrecut schimbari favorabile, in sensul ameliorarii formulelor chimice ale produselor de colorat si al eliminarii produselor de decolorat. Dar specialistii mentin in continuare avertismentul, recomand.nd amanarea cat mai mult a schimbarii culorii parului. MAGDA MARINCOVICI

Citeşte mai multe despre:   cancer

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 618


Mai multe titluri din categorie

Undele Wi-Fi, cel mai mare pericol pentru sănătate

Undele Wi-Fi, cel mai mare pericol pentru sănătate
Într-o perioadă în care nevoia de tehnologie este tot mai mare, conexiunea Wi-Fi este prezentă pretutindeni: în casele noastre, la birou, în cafenele, restaurant, efectiv peste tot. Mulţi...

Un adult sigur pe el se formează în anii copilăriei

Un adult sigur pe el se formează în anii copilăriei
Grija cu care îi tratăm pe copiii noștri își poate pune amprenta pe felul în care ei se vor comporta atunci când vor fi adulți. Psihologii spun că 85% din abilitățile sociale ale unui...

Nu mai aruncaţi seminţele de pepene! Iată cât de sănătoase sunt

Nu mai aruncaţi seminţele de pepene! Iată cât de sănătoase sunt
Pepenele roşu este fructul pe care l-am savura în fiecare zi de vară. Este delicios, răcoritor şi are proprietăţi detoxifiante. Totuşi, seminţele nu ne sunt deloc pe plac şi nu ştim cum să scăpăm...

CNAS: Sistemul informatic al cardului de sănătate, din nou blocat

CNAS: Sistemul informatic al cardului de sănătate, din nou blocat
Sistemul informatic al cardului naţional de asigurări de sănătate este indisponibil de marţi dimineaţa de la ora 8,30 din cauza unor probleme tehnice, precizează CNAS pe site-ul său. "Astăzi,...

Tratamente naturiste. Încearcă acest elixir pentru întărirea articulațiilor!

Tratamente naturiste. Încearcă acest elixir pentru întărirea articulațiilor!
Mobilitatea articulațiilor pare să nu mai fie de multă vreme doar o problemă a vârstelor înaintate. „Ruginirea” articulațiilor poate surveni și la vârste tinere, dar poți să le...

Mai puțină sare pentru diabetici

Mai puțină sare pentru diabetici
Cercetătorii Universitatății Queen Mary, din Londra, au realizat un studiu care demonstrează faptul că reducerea cu două grame a cantității de sare consumată zilnic este eficientă în scăderea...

Tratamente naturiste. 7 soluții eficiente pentru călcâiele crăpate

Tratamente naturiste. 7 soluții eficiente pentru călcâiele crăpate
Vine vara și vrei să porți sandale, dar ți-e rușine de călcâiele crăpate? Iată cîteva tratamente naturiste de succes pentru această afecțiune:  Pielea crăpată cu tendințe de decojire a...

S-a demonstrat științific de ce nu trebuie să luăm decizii când ne e foame

S-a demonstrat științific de ce nu trebuie să luăm decizii când ne e foame
Se spune că nu e bine să mergi la cumpărături cu burta goală și că, în general, atunci când e înfometat, un om nu mai gândește rațional. Cercetătorii de la Universitatea din Goteborg au...

Cioloş: A venit vremea ca medicii să nu mai stea pe margine aşteptând doar ca alţii să facă ceva

Cioloş: A venit vremea ca medicii să nu mai stea pe margine aşteptând doar ca alţii să facă ceva
Premierul Dacian Cioloş spune că aşteaptă implicarea tuturor oamenilor oneşti care vor ca sistemul de sănătate să se vindece, precizând că a venit vremea ca medicii care ţin la meseria lor, la demnitatea...

Cea mai simplă îngheţată fără zahăr şi lactate se prepară din doar 3 ingrediente

Cea mai simplă îngheţată fără zahăr şi lactate se prepară din doar 3 ingrediente
Îngheţata este desertul ideal într-o zi toridă de vară. Totuşi, indiferent cât de delicioasă ar fi, conţine cantităţi ridicate de zahăr şi grăsimi nesănătoase. Pentru cei care iubesc...

Condimentul care are grijă de sănătatea creierului

Condimentul care are grijă de sănătatea creierului
Persoanele care obișnuiesc să consume curry cel puțin o dată pe săptămână au un risc mai mic să fie diagnosticate cu demență, potrivit celor mai noi studii în domeniu, scrie...

Beneficiile minunate ale mărarului

Beneficiile minunate ale mărarului
Mărarul este una dintre cele mai banale şi ieftine ierburi aromatice, o prezenţă comună în multe mâncăruri specifice Europei Centrale şi de Est, scrie ziarulring.ro. Pe numele său oficial Anethum...

De ce e bine să nu consumi prea puțină sare

De ce e bine să nu consumi prea puțină sare
Deși până acum se credea că sarea consumată în cantitate mare poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, cercetătorii atenționează și că o cantitate prea mică de sare poate presupune...

Efectele minunate ale semințelor de pepene roșu

 Efectele minunate ale semințelor de pepene roșu
Deşi trec neobservate, seminţele de pepene verde sunt adevărate medicamente naturale! Cine nu a consumat încă aceste seminţe trebuie să ştie că risipeşte o importantă sursă de fibre, grăsimi, minerale...

Ce trebuie să știi despre ciroză

Ce trebuie să știi despre ciroză
Excesul de alcool și infecțiile cu virusurile hepatitice B sau C sunt printre cei mai mari inamici ai ficatului. Sub acțiunea de durată a acestora, țesutul hepatic sănătos este înlocuit de unul fibros și as...