x close

Vopseaua de par poate duce la cancer

0
04 Feb 2004 - 00:00
Mai usor cu vopsele si cu decolorantii de par. Aceasta este concluzia unor studii care vor sa ne pazeasca de pericolul cancerului. Femeile care din tinerete isi vopsesc parul sistematic sunt in pericol de a face un tip de cancer numit limfom non-hodgkinian. Colorarea frecventa a parului ar putea fi si explicatia cresterii numarului persoanelor cu aceasta forma de cancer.

Cercetatorii de la Universitatea Yale sustin ca femeile sunt cele mai expuse pericolului de a se imbolnavi de aceasta forma de cancer. Mai precis, cele mai vulnerabile in fata bolii sunt femeile care acum sunt adulte si si-au vopsit parul din tinerete. Dintre femeile care se vopsesc, mai afectate sunt cele care isi coloreaza parul in nuante inchise. Cerceta torii de la Universitatea Yale sunt de parere ca vopselele folosite in anii ‘80, chiar ‘90 erau foarte nocive, riscul limfomului nonhodgkinian la tinerele din acea perioada care azi sunt femei adulte fiind de trei ori mai mare.

FORMA DE MANIFESTARE. Limfomul nonhodgkinian se manifesta printr-o umflatura dureroasa in zona afectata. Spre deosebire de Boala lui Hodgkin, acest tip de limfomse localizeaza in afara ganglionilor, de exemplu in colon, rect, ficat sau alte organe. Frecventa acestei forme de cancer a crescut foarte mult in ultimii ani.

FACTORII POLUANTI. Potrivit specialis- tilor, barbatii sunt mai pu- tin expusi comparativ cu femeile. In Franta, in anul 2000, au fost diagnosticate 10.000 de noi cazuri de limfoame non-hodgkiniene. Pentru specialisti, aceasta crestere reprezinta o adevarata epidemie ale carei cauze majore raman misterioase. Motiv pentru care ei au luat foarte in serios colorarea frecventa a parului drept una dintre cauzele acestei maladii. Responsabilii serviciilor care se ocupa de calitatea mediului inconjurator sunt de parere ca aceasta forma de cancer este provocata de pesticide, razele ultraviolete si alti factori poluanti din mediu, printre care pigment ii din vopselele de par.

Consultarea dermatologului Autorii studiului au acuzat mai mult vopselele din ultimii 20 de ani. Ei sugereaza insa ca in ultima vreme in industria vopselelor de par s-au petrecut schimbari favorabile, in sensul ameliorarii formulelor chimice ale produselor de colorat si al eliminarii produselor de decolorat. Dar specialistii mentin in continuare avertismentul, recomand.nd amanarea cat mai mult a schimbarii culorii parului. MAGDA MARINCOVICI

Citeşte mai multe despre:   cancer

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 708


Mai multe titluri din categorie

Mersul în pas vioi menajează coloana

Mersul în pas vioi menajează coloana
Nu a fost inspirată renunţarea la şipca de sub birouri, acea scândurică unde se ţineau picioarele. Medicina a demonstrat că e recomandabil ca omul să ridice un picior pe un scăunel, pe o lădiţă,...

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman
Infecțiile urinare sunt anunțate de dureri și usturimi pe care tratamentele naturiste le pot înlătura. Printre acestea se numără și decoctul de semințe de dovleac care îndepărtează inflamațiile, sc...

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine
Nutriţioniştii ne recomandă să înlocuim zahărul (despre care s-a dovedit că este cancerigen şi că duce la obezitate) cu mierea. Pe lângă apă biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză,...

Condimentul-minune care te ajută să slăbești

Condimentul-minune care te ajută să slăbești
În urma unor cercetări făcute recent, s-a descoperit că pudra de chimen te poate ajuta să slăbești fără să depui eforturi prea mari. Trebuie doar să o introduci în alimentația ta. Are un gust...

Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat

 Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat
În urma unui studiu, ce a fost publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, s-a demonstrat că vinul roșu conține un compus care arde grăsimile depozitate în ficat. De aceea, este recomandat să...

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit
Majoritatea gospodinelor din România folosesc în bucătărie uleiul de floarea-soarelui, însă este bine de văzut cât este de sănătos, dar şi dacă există variante mai bune, scrie...

Greșeli pe care le faci atunci când consumi struguri

Greșeli pe care le faci atunci când consumi struguri
Unul dintre cele mai importante motive pentru care adorăm toamna? Este sezonul livezilor îmbelşugate, cu fructe parfumate şi gustoase! Dintre sortimentele noastre preferate, strugurii se numără printre cele ma...

Dieta cu conopidă. Cum pierzi rapid din kilograme

Dieta cu conopidă. Cum pierzi rapid din kilograme
Aparent o legumă obișnuită, cu multe vitamine și minerale, conopida are și efect de subțiere a siluetei, lucru observat de nutriționiști. Aceștia au conceput o dietă sănătoasă pe bază de conopidă, care te...

Doctorii recomandă persoanelor care au trecut de 40 de ani să nu mai ia Ibuprofen

Doctorii recomandă persoanelor care au trecut de 40 de ani să nu mai ia Ibuprofen
Ibuprofenul este unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea durerilor de cap sau de spate. Chiar dacă pare că ne ajută să scăpăm de dureri foarte repede, efectele secundare sunt foarte...

Alimentele care trebuie consumate pentru a scăpa de crampele musculare

Alimentele care trebuie consumate pentru a scăpa de crampele musculare
Fie că se manifestă noaptea sau în timpul unui efort, crampele musculare sunt foarte dureroase şi neplăcute, mai ales când se repetă des. Dacă ai astfel de probleme, consumă alimente bogate în po...

Cum să slăbești cu apa cu scorțișoară

Cum să slăbești cu apa cu scorțișoară
Apa cu scorțișoară este cea mai bună și sănătoasă alegere pe care o poți lua atunci când vrei să scapi de kilogramele nedorite. Iar în combinație cu o dietă sănătoasă și activități fizice,...

Deficiența de fier: Tot ce trebuie să știi despre ea

 Deficiența de fier: Tot ce trebuie să știi despre ea
Fierul este produs în organism de proteina numită hemoglobină, care transportă oxigenul în tot corpul, de la celule la mușchi. Iar deficiența de fier este o afecțiune în care nivelul fierului din...

De ce trebuie să mănânci soia

De ce trebuie să mănânci soia
Soia poate fi un înlocuitor excelent pentru carnea roșie. Nutriționiștii susțin că are în compoziție 40% proteine, comparativ cu carnea, care are 15-20%,  precum și aminoacizi esenţiali...

Dieta japoneză. Cum slăbești eficient și rapid

Dieta japoneză. Cum slăbești eficient și rapid
Tofu, orez, fructe și legume în porții cât mai mici. Asta are la bază dieta japoneză care te ajută să slăbești rapid. De exemplu, poți da jos cel puțin 3 kg în 3 zile, scrie...

Care sunt implicațiile ulcerului netratat

Care sunt implicațiile ulcerului netratat
Înainte sau după masă te supără stomacul, iar durerile nu încetează decât după aproape o oră? Dacă ți se întâmplă în mod repetat, mai ales toamna, pe o perioadă de o lună,...