x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vopseaua de par poate duce la cancer

Vopseaua de par poate duce la cancer

04 Feb 2004   •   00:00

Mai usor cu vopsele si cu decolorantii de par. Aceasta este concluzia unor studii care vor sa ne pazeasca de pericolul cancerului. Femeile care din tinerete isi vopsesc parul sistematic sunt in pericol de a face un tip de cancer numit limfom non-hodgkinian. Colorarea frecventa a parului ar putea fi si explicatia cresterii numarului persoanelor cu aceasta forma de cancer.

Cercetatorii de la Universitatea Yale sustin ca femeile sunt cele mai expuse pericolului de a se imbolnavi de aceasta forma de cancer. Mai precis, cele mai vulnerabile in fata bolii sunt femeile care acum sunt adulte si si-au vopsit parul din tinerete. Dintre femeile care se vopsesc, mai afectate sunt cele care isi coloreaza parul in nuante inchise. Cerceta torii de la Universitatea Yale sunt de parere ca vopselele folosite in anii ‘80, chiar ‘90 erau foarte nocive, riscul limfomului nonhodgkinian la tinerele din acea perioada care azi sunt femei adulte fiind de trei ori mai mare.

FORMA DE MANIFESTARE. Limfomul nonhodgkinian se manifesta printr-o umflatura dureroasa in zona afectata. Spre deosebire de Boala lui Hodgkin, acest tip de limfomse localizeaza in afara ganglionilor, de exemplu in colon, rect, ficat sau alte organe. Frecventa acestei forme de cancer a crescut foarte mult in ultimii ani.

FACTORII POLUANTI. Potrivit specialis- tilor, barbatii sunt mai pu- tin expusi comparativ cu femeile. In Franta, in anul 2000, au fost diagnosticate 10.000 de noi cazuri de limfoame non-hodgkiniene. Pentru specialisti, aceasta crestere reprezinta o adevarata epidemie ale carei cauze majore raman misterioase. Motiv pentru care ei au luat foarte in serios colorarea frecventa a parului drept una dintre cauzele acestei maladii. Responsabilii serviciilor care se ocupa de calitatea mediului inconjurator sunt de parere ca aceasta forma de cancer este provocata de pesticide, razele ultraviolete si alti factori poluanti din mediu, printre care pigment ii din vopselele de par.

Consultarea dermatologului Autorii studiului au acuzat mai mult vopselele din ultimii 20 de ani. Ei sugereaza insa ca in ultima vreme in industria vopselelor de par s-au petrecut schimbari favorabile, in sensul ameliorarii formulelor chimice ale produselor de colorat si al eliminarii produselor de decolorat. Dar specialistii mentin in continuare avertismentul, recomand.nd amanarea cat mai mult a schimbarii culorii parului. MAGDA MARINCOVICI

×
Subiecte în articol: cancer