x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Adevarul despre galbenele

Adevarul despre galbenele

00 0000   •   00:00

Aproape ca nu exista afectiune in care florile de galbenele, preparate sub diferite forme, sa nu faca bine. Pentru maini, ten, viroze, digestie, infectii – galbenelele sunt bune la toate. Asa se face ca in popor s-a creat un adevarat mit despre aceasta planta. Dar cand se dovedesc galbenele cu adevarat eficiente? Exista cateva indicatii clare pentru utilizarea acestei plante. Dr. Mihaela Zamfirescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie, precizeaza ca principala indicatie a ceaiului de galbenele este pentru stimularea secretiei veziculei biliare, de aceea este utilizat in dischineziile biliare. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori la o cana de apa, se fierbe doua-trei minute, se strecoara si se beau in medie trei cani pe zi.

Galbenelele se asociaza foarte frecvent cu coada-calului, impreuna avand proprietatea de a detoxifia organismul. De aceea, infuzia cu cele doua plante se recomanda in hepatitele virale acute. La o cana de apa se fierbe o lingurita cu un amestec in proportii egale din galbenele si coada-calului. Se beau doua cani pe zi.

2

"Sub forma de alifie, principala utilizare a galbenelelor este in tratarea ranilor si arsurilor care se vindeca greu sau in ulcere varicoase. Au o actiune antiinflamatoare, antibacteriana si cicatrizanta", precizeaza dr. Mihaela Zamfirescu. Alifia se prepara dintr-o jumatate de kilogram de grasime (de obicei untura) si 100 de grame de planta (tulpina, frunze si flori), taiate marunt. Se incalzeste grasimea, fara sa dea in clocot, se pune planta si preparatul se pastreaza acoperit 12 ore. Apoi se incalzeste din nou, se strecoara, se pune in flacoane, se pastreaza la frigider si se aplica pe rani.

ANTIBACTERIENE

Aceleasi proprietati antibacteriene recomanda galbenelele pentru curatarea tractului genital feminin. Irigatiile vaginale cu flori de galbenele se folosesc frecvent in tratarea infectiilor genitale, dar si pentru igiena periodica. Se pune o lingura de flori in 500 ml de apa, se fierbe cateva minute, se strecoara si se lasa la racit. Pentru tratarea bolilor infectioase, irigatiile se fac de doua-trei ori pe saptamana, iar pentru curatarea tractului genital, o data la doua saptamani.

×
Subiecte în articol: galbenele terapii complementare