x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Arsura "tratată" cu apă rece

Arsura "tratată" cu apă rece

de Florin Condurateanu    |    05 Mar 2015   •   22:11
Arsura "tratată" cu apă rece

Imaginea unui om năpădit de arsuri pe piele este greu de suportat, la fel strigătele lui de durere. Unii încearcă să pună diverşi agenţi pe arsuri, pun miere, bulion, ulei, spirt.

Este total greşit, apare astfel riscul infectării zonei atinse de arsură. Trebuie să se ţină sub apă rece zona arsă timp de 5-10 minute. Omul cu arsuri trebuie scos din zona de incendiu, din mediul unde s-a produs accidentul. Se pune zona arsă sub apă rece de la robinet timp de 10 minute. Se pansează pielea arsă şi accidentatul este trimis la spital.

Cam 50% din cazurile cu arsuri sunt provocate de lichide fierbinţi, 30% au la bază incendii, 10% dintre arsuri sunt cauzate de solide fierbinţi. Agenţii chimici se află la baza  a 3%-4% dintre situaţiile de arsuri, după cum 3%-4% dintre accidentele cu arsuri au drept cauze electrocutările. Lichidele fierbinţi provoacă arsuri pe suprafeţe mari, dar mai superficiale, solidele cauzează arsuri pe suprafeţe mai mici de piele, dar ele sunt mai adânci.

Exploziile produc arsuri în mozaic, cu grade de profunzime diferite, dar întinse ca suprafaţă. Acizii sau bazele nu numai că ard pielea, dar se absorb în sânge şi fac leziuni şi la ţesuturile interne.



×