x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bananele, aliment-miracol. 16 afecțiuni în care și-au dovedit eficiența

Bananele, aliment-miracol. 16 afecțiuni în care și-au dovedit eficiența

14 Iul 2014   •   21:29
Bananele, aliment-miracol. 16 afecțiuni în care și-au dovedit eficiența

Aceste fructe sunt recunoscute ca medicament miraculos, care are efectele unui antidepresiv usor, iar după unele teorii chiar slab euforizant, asemănător morfinei sau heroinei.

Bananele ca sursă de sănătate pentru „suflet” au fost venerate de etrusci incă dinainte de intemeierea Romei. Chiar si in Grecia antică de dinainte de Hipocrate bananele erau cunoscute nu numai drept delicii culinare, ci si ca leac folosit mai ales de vracii orientali. În epoca modernă, odată cu fundamentarea stiinţelor biochimice, s-a dovedit că bananele conţin o serie de substanţe asemănătoare celor din creierul animal, asa cum sunt serotoninele. Primele cercetări stiinţifice efectuate in anii 70 de biochimistii francezi au scos in evidenţă efectul pozitiv al acestor substanţe din banane asupra dispoziţiei psihice.

Citește și Horoscopul dietelor. Ce regim alimentar să alegi, în funcție de zodia în care te-ai născut

Cercetări mai recente, efectuate in anii 2002-2006, au demonstrat insă că deliciosul fruct ecuatorial conţine un arsenal mult mai variat de substanţe cu efect asemănător unor proteine si neurohormoni din creierul maimuţelor si al omului. Astfel, scoala germană de neuro-biochimie a testat prin simulare computerizată 18 tipuri de pseudo-serotonine regăsite in banane. Primele rezultate publicate anul trecut au dezvăluit faptul că aceste substanţe vegetale din fructul de banană, desi in cantităţi infime, pot influenţa o imensă gamă de reacţii chimice care se petrec la nivelul creierului si glandelor. Majoritatea efectelor acestor pseudo-serotonine din banane au efect pozitiv asupra funcţiilor cerebrale si psihice, dar si asupra vitezei de imbătrânire a organismului si a unor glande.

1. Încetinesc imbătrânirea creierului
Specialistii germani in gerontologie au demonstrat că un consum constant, săptămânal si ponderat de banane poate reduce viteza de imbătrânire a celulelor creierului. Acest efect se datorează in primul rând unor pseudo-serotonine care acţionează asupra sinapselor, adică a punctelor de legătură dintre neuronii din creier. Efectul nu este deloc asemănător serotoninelor proprii produse de creierul nostru, ci este vorba de un efect specific. Acesta constă in pregătirea zonelor de contact dintre celulele nervoase pentru a primi impulsuri electrice de intensităţi mari. În mod normal, neuronii transmit curenţi electrici altor neuroni vecini, insă in multe cazuri apar descărcări ocazionale de electricitate de intensităţi periculoase. Este vorba despre anumite potenţiale locale parazitate care sunt curenţi electrici ce pot afecta structurile de la intersecţia căilor nervoase, vizând celule care astfel imbătrânesc mai rapid. Substanţele din banane se cuplează temporar de zonele de contact dintre neuroni, reducând intensitatea acestor descărcări periculoase de curenţi, care uzează si imbătrânesc celulele. Mecanismul real este mult mai complex si incomplet elucidat, insă rezultatul cert este protejarea neuronilor si a celorlalte celule nervoase de uzură, care nu reprezintă altceva decât imbătrânirea creierului. Altfel spus, unele pseudo-serotoninele din banane elimină surplusul de electricitate din creier care imbătrâneste.
O dovadă antropologică in plus, care susţine aceste descoperiri recente, este faptul că la populaţiile tribale a căror dietă conţine zilnic fructe ecuatoriale, inclusiv banane, viteza de uzură a creierului este extrem de mică. Îmbătrânirea rapidă a unor populaţii tribale din zonele ecuatoriale este cauzată de alţi factori, cum ar fi bolile virale, ce afectează intreg echilibrul organismului.
Pentru a profita de acest leac ecuatorial al păstrării tinereţii sistemului nervos nu este obligatoriu să consumăm zilnic banane in cantităţi mari. Asa cum arată neurochimistii germani, pentru a beneficia de acest efect al substanţelor din delicioasele banane, este nevoie doar de două cure de banane pe an. Fiecare cură de banane trebuie să dureze 28-38 de zile, iar recomandarea de specialitate este ca fructul să fie consumat zilnic - este recomandat consumul a 2-4 banane de mărime medie la o jumătate de oră după micul dejun.

2. Elimină stresul  
..........................................................

Citește articolul integral pe RevistaFelicia.Ro









×
Subiecte în articol: felicia banane terapii complementare