x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceai de iasomie contra migrenelor

Ceai de iasomie contra migrenelor

de Gina Matei    |    02 Iun 2009   •   00:00
Ceai de iasomie contra migrenelor
Sursa foto: lisaaMC/Getty Images/iStockphoto

Iasomia are proprietăţi terapeutice remarcabile, ce o recomandă ca un remediu excelent în menţinerea frumuseţii, dar şi a sănătăţii organismului.

 

"În cosmetică, această plantă este indicată în special persoanelor care au un ten cu tendinţe de îngrăşare sau pentru tratarea acneei. Deoarece iasomia reglează cantitatea de sebum secretată de piele", precizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la centrul de sănătate Clar Med.

Masajul cu ulei de iasomie este util atunci când se doreşte destinderea muşchilor contractaţi sau calmarea durerilor musculare. Prin acest masaj se tonifiază şi se menţine elasticitatea pielii.

EFECT CALMANT
Iasomia beneficiază de proprietăţi nu doar cosmetice, ci şi terapeutice. Ceaiul din această plantă este eficient pentru înlăturarea migrenelor şi pentru stimularea circulaţiei sângelui. Totodată, ceaiul de iasomie vindecă tusea. Pentru aceasta, se foloseşte infuzie sau decoct dintr-o lingură de flori la cană şi se consumă două-trei căni pe zi.

Cu un efect calmant recunoscut, planta are o influenţă benefică şi asupra sistemului nervos central, ajutând la relaxarea generală a organismului, la eliminarea stresului şi a asteniei şi la înlăturarea stărilor depresive. Este recomandat să se consume două căni de infuzie pe zi, preparată din iasomie, coji uscate de măr, coada calului şi ienupăr în părţi egale.

Cu infuzia de iasomie se fac spălături vaginale. "În acest caz, planta se asociază cu 20 g de gălbenele şi 20 g de urzică albă moartă. Spălăturile sunt indicate în caz de leucoree, vaginite şi candidoze", menţionează medicul Cristina Bălănescu.

Ceaiul de iasomie se asociază şi cu ceaiul verde în scopul reducerii excesului ponderal, accelerând metabolismul. Pentru prepararea unei ceşti de 200 ml de ceai verde cu iasomie ai nevoie de o lingură de ceai de iasomie şi de o lingură de ceai verde. "Atenţie! Ceaiul de iasomie reduce o parte dintre calităţile energizante ale ceaiului verde", atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.

În aromaterapie, uleiul esenţial de iasomie are recomandări în dureri de orice natură, are efect antiseptic, sedativ, reconfortant, este indicat în dificultăţi de respiraţie şi tuse. Uleiul de iasomie are efect benefic şi în adenomul de prostată. Prin masajul cu acest ulei se produce relaxarea muşchilor şi calmarea durerilor de spate. Pentru că are un efect relaxant, ceaiul de iasomie linişteşte crampele menstruale şi ajută la întărirea uterului în timpul naşterii.
Are efect benefic şi în cazul femeilor care alăptează, prin stimularea secreţiei de lapte.

ATENŢIE!
Este recomandabil ca ceaiul de iasomie să nu fie băut pe stomacul gol, pentru că poate provoca aciditate. În cazul în care ceaiul de iasomie este băut cu puţin timp înainte de culcare, nu este exclus să provoace insomnii.

 

×