x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiul de papadie calmeaza ficatul

Ceaiul de papadie calmeaza ficatul

17 Mar 2006   •   00:00

Substantele pe care le contin radacina, frunzele si florile de papadie fac din aceasta planta un remediu pentru multe afectiuni.
"Papadia contine substante cu principii amare, cea mai cunoscuta fiind taraxacina, flavonoide si carotenoide, care dau culoarea galbena a florii. De asemenea, aceasta planta contine vitamine din complexul B, C si D si minerale, dintre care cel mai important este potasiul", arata doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

CURELE DE SLABIRE


Papadia are proprietati de tonic amar, stimuleaza activitatea pancreasului si secretia de bila. Ceaiul de papadie are un slab efect laxativ, diuretic si diaforetic (ajuta la producerea transpiratiei). "Studii realizate in domeniu au demonstrat ca radacina de papadie actioneaza benefic asupra ficatului si are si efect coleretic-colagog, adica asigura buna functionare a vezicii biliare", explica dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Papadia se recomanda in special in anorexii, datorita principiilor amare ale plantei, in diverse afectiuni ale cailor biliare (colecistopatii) sau in gastritele hipoacide. Efectul diuretic transforma papadia intr-un aliat al persoanelor care sufera de microlitiaza renala. Aceasta planta este utila, de asemenea, in curele de slabire, deoarece creste tranzitul intestinal si stimuleaza diureza.

Un alt avantaj al papadiei este in afectiunile cu edeme (acumulare de lichid seros in spatiile intercelulare ale organelor si tesuturilor): afectiunile cardiace si cele hepatice cronice insotite de edeme si ascita. Infuziile de papadie se deosebesc de celelalte diuretice prin faptul ca prin urina nu sunt eliminate cantitati mari de potasiu. "Este una dintre plantele medicinale cele mai bine tolerate si lipsite de efecte adverse. Singurele contraindicatii vizeaza persoanele care au alergii la polenul de papadie si in anumite colecistite acute sau calculi coledocieni", adauga specialistul.

INFLAMATII. Papadia se foloseste cu succes in diverse inflamatii cutanate si are si efect antireumatic. De asemenea, exista o serie de studii care au aratat ca aceasta planta stimuleaza imunitatea. Din frunzele de papadie se poate prepara un suc: 10-20 ml de doua ori pe zi. Radacina se pune la uscat, se sfarama si se administreaza 3-5 g de pulbere pe zi. Infuzia se prepara din 5-10 g de frunze uscate la o cana de apa. Preparatele din papadie se iau cu o jumatate de ora inainte de masa in cazul gastritelor sau in anorexii.

×
Subiecte în articol: păpădie terapii complementare