x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cu ceaiuri ma feresc de gripa

Cu ceaiuri ma feresc de gripa

04 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Pentru a preveni gripa, fitoterapeutii ne recomanda sa beneficiem de proprietatile imunostimulatoare ale plantelor.
Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializari in apifitoterapie si gemoterapie, arata ca: "Plantele, cum ar fi, de exemplu, echinacea, cresc capacitatea de aparare la nivelul mucoaselor si cresc fagocitoza, adica activitatea globulelor albe. In plus, multe dintre principiile vegetale au si actiune antivirala, dovedita in vitro pe virusurile gripale".

Echinacea


Echinacea este cea mai cunoscuta planta cu proprietati de imunizare, iar cele mai eficiente forme de administrare sunt extractele alcoolice, tinctura si dilutiile homeopatice. "In afara de numeroasele preparate care se gasesc in plafare, echinacea se poate folosi si in casa, sub forma de infuzie", explica doctorul. Aceasta se prepara dintr-o jumatate de lingurita de planta la 150 ml apa. Se poate face, de asemenea, si o pulbere vegetala. Se administreaza cate un varf de cutit de praf de 3-4 ori pe zi, intre mese.

Echinacea este contraindicata persoanelor alergice, in boli autoimune si in toate afectiunile in care imunitatea organismului este suprasolicitata. In afara de echinacea, in cazul gripei se mai poate utiliza o infuzie din matreata brazilor, un lichen care contine acid usnic, cu proprietati imunostimulatoare si antivirale.

Patlagina, tei, canepa


S-a dovedit, de asemenea, ca unele plante care au fost folosite mult timp in tratamentul infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare au si proprietati imunostimulatoare. Astfel, maceratul din radacini de nalba mare poate fi administrat atat pentru prevenirea cat si pentru tratarea gripei. In aceeasi categorie intra si frunzele de patlagina, si florile de tei, care sunt benefice pentru prevenirea gripei. "Canepa codrului este o alta planta indigena care se foloseste in profilaxie, mai ales ca preparat homeopatic", precizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti.

Gemo si aromaterapie


In gemoterapie se recomanda asocierile intre mai multe plante. Astfel, in scop profilactic, se prepara un macerat glicerinat din muguri de mesteacan si mladite de maces. In tratamentul gripei se foloseste o combinatie de muguri de coacaz negru, muguri de mesteacan pufos si scoarta de salcie.

"Aromaterapia vine cu un aport de numeroase uleiuri esentiale care au efect antiviral, iar cele mai cunoscute si la indemana sunt uleiurile esentiale de scortisoara, cuisoare, maghiran, levantica, tei si soc", mentioneaza medicul Larisa Ionescu-Calinesti.

In scop profilactic, medicul recomanda tratament cu plante, de 4-6 saptamani cu pauze de 4-5 zile. "Practic, pentru a ne apara de o eventuala gripa in sezonul rece, ar trebui sa incepem de pe acum un asemenea tratament", ne sfatuieste specialistul.
×
Subiecte în articol: terapii complementare