x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Culori pentru minte si suflet

Culori pentru minte si suflet

19 Mar 2006   •   00:00

Verde crud, verde crud... Totul este verde crud, muzi-ca si poezie... Renuntati la hainele groase si sumbre si imbracati-va in culorile pri-maverii!

Verde crud, verde crud... Totul este verde crud, muzica si poezie... Renuntati la hainele groase si sumbre si imbracati-va in culorile primaverii! Doar asa veti putea scapa de oboseala care va cuprinde intregul corp si de indispozitie, stari specifice asteniei de primavara. Va petreceti o mare parte din timp lamentandu-va: "Mi-e rau! Ma dor toti muschii, sunt obosit". Si din aceasta cauza pierdeti din vedere un aspect foarte important: natura, care primavara abunda in culori deschise, este cel mai bun tratament pentru starea pe care o aveti.

VERDELE VINDECA "INIMA REA"


Verdele este culoarea vietii, a inceputurilor si a optimismului, iar in cromoterapie aceasta culoare este asociata cu inima. Astfel, pentru a indeparta senzatia numita plastic in popor "inima rea", doctorul Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, competenta in medicina complementara, de la Centrul de Sanatate Clar Med, va recomanda plimbarile lungi in parcuri sau la marginea padurii. "Plimbarile in natura inverzita sunt indicate mai ales celor care au trecut de 40 de ani, pentru ca verdele este culoarea care le trezeste cele mai frumoase amintiri legate de copilarie si tinerete", arata terapeutul.

INDIGO SI VIOLET


M-am intrebat care a fost motivul care i-a determinat pe "gospodarii" Bucurestiului sa planteze in spatiile verzi lalele mov si galben. Discutia cu doctorul Cristina Balanescu m-a lamurit. Doctorul ne recomanda sa uitam de negru si de culoarea pamantului si sa ne indreptam privirile spre zambile, toporasi si lalele violet. Indigoul si violetul sunt culorile asociate cu capul, cu mintea. O data ce le-ati introdus in viata dumneavoastra, ele va vor reda echilibrul interior de care aveti nevoie, sustine dr. Cristina Balanescu. Terapia prin culoare este eficienta in cabinetele de specialitate, cu ajutorul luminii polarizate si a filtrelor colorate. Insa aceasta terapie este la fel de eficienta si daca adoptam in vestimentatie, in ambient si chiar in alimentatie culori potrivite afectiunii de care suferim. Asadar, un costum, un machiaj discret in nuante de mov in cazul femeilor, un pandantiv sau o batista indigo la buzunarul costumului in cazul barbatilor, obiecte de decor, lenjerie de pat violet... Toate acestea pot constitui tratamentul unor neplacute simptome ale asteniei de primavara: dureri de cap, oboseala, tulburari ale somnului, dificultati de concentrare. Iar daca includeti in alimentatie vinetele, afinele, coacazele si maslinele negre veti obtine si un efect energizant.

CROMOTERAPIE. In terapia pe baza de culori se utilizeaza toate culorile curcubeului, care sunt asociate cu anumite parti ale corpului nostru. Culoarea rosie este asociata cu partea inferioara a corpului: picioarele, organele genitale. Oranjul poate fi folosit in tratamentul afectiunilor digestive sau renale, iar galbenul pentru bolile sistemului respirator. Verdele este culoarea inimii, albastrul poate fi asociat cu regiunea gatului, iar indigoul si violetul trateaza afectiuni ale creierului.

×
Subiecte în articol: terapii complementare