x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cura de gutui, antitusiv natural

Cura de gutui, antitusiv natural

25 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
In perioada de toamna, gutuile sunt o solutie pentru intarirea imunitatii. In acest scop putem face o cura de gutui – doua-trei fructe zilnic, pe langa alimentele obisnuite. Aceasta cura ii asigura organismului nostru vitamine din grupa B, vitaminele C, E, PP si minerale esentiale – calciu, magneziu, potasiu, fier. Datorita vitaminelor si mineralelor, gutuile tin la distanta virozele respiratorii, previn anemia si stimuleaza pofta de mancare. Gutuile crude contin multe taninuri care le confera proprietati astringente, fiind un foarte bun remediu in afectiunile digestive (diaree, dizenterie). Atunci cand sunt prelucrate termic (dulceata, jeleu, compot), isi pastreaza o parte din proprietatile terapeutice. Chiar daca fierberea distruge vitaminele sensibile la caldura – printre care si vitamina C –, dulceata de gutui isi pastreaza proprietatile astringente.

Decoctul din coji

"De la gutui se folosesc fructele, frunzele si semintele. Pe langa proprietatile astringente, fructele si frunzele de gutui au si efecte calmante, hemostatice. Infuzia din frunze si coji de gutui – o lingurita la un pahar cu apa fierbinte – calmeaza tusea si inlatura raguseala. Impotriva tusei, frunzele se pregatesc si sub forma de macerat la rece – o lingura de frunze la o cana cu apa rece", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie.

Din coji de gutuie se obtine un decoct cu proprietati calmante, astringente, recomandat in afectiunile pulmonare ale ficatului, in hemoragiile gastrice, in afectiunile intestinului gros, in colite. Decoctul este si un bun diuretic, indicat in curele de detoxifiere.

Extern, decoctul din coji de gutuie este folosit pentru cicatrizarea arsurilor si combaterea iritatiilor cutanate. Acelasi efect au si cataplasmele cu frunze proaspete zdrobite.

Semintele sunt laxative

Dr. Cristina Pavel ne avertizeaza ca semintele de gutuie in uz intern si in doze mari pot fi toxice. Maceratul din seminte administrat intern are efect usor laxativ. In uz extern, datorita proprietatilor emoliente, maceratul din seminte este recomandat in tratamentul inflamatiilor pielii, al arsurilor, hemoroizilor, al degeraturilor. Maceratul se pregateste dintr-o lingurita cu seminte la o cana cu apa, se lasa cateva ore, apoi se strecoara si se foloseste extern fie pentru spalaturi, fie pentru comprese.

COSMETICA. Pentru revigorarea tenului obosit si pentru cel cu tendinta de imbatranire putem pregati o masca dintr-o gutuie rasa amestecata cu miere. Pentru tenul cu riduri se pregateste o tinctura din coji de gutuie care se dilueaza cu putina apa. Cu lotiunea obtinuta se tamponeaza fata. Datorita proprietatilor astringente, gutuile rase sunt o solutie si pentru curatarea tenului gras. Pe tenul iritat pot fi aplicate comprese cu macerat din seminte de gutuie.
×
Subiecte în articol: gutui terapii complementare