x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Decoct de fier

14 Mar 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Alimentatia dezechilibrata, lipsa vitaminelor si mineralelor din dieta sunt cele mai frecvente cauze ale anemiei. Cele mai multe cazuri de anemie sunt provocate de lipsa fierului in alimentatie – asa-numita anemie feripriva. Daca aceste carente nu sunt foarte grave se poate interveni cu tratament naturist: plante bogate in vitamine si minerale (catina, urzica) si plante care stimuleaza pofta de mancare (pelin, angelica).

Infuzii de plante

"Inainte de alegerea unui tratament este nevoie de suplimentarea fierului in dieta. Din alimentatia persoanei anemice nu trebuie sa lipseasca ficatul, galbenusul de ou, soia, fasolea, nucile, migdalele, cerealele integrale, fructele uscate. Ca tratament naturist recomandam in pri-mul rand urzicile, atat ca aliment, cat si sub forma de infuzii. Alte plante bogate in minerale sunt coada-calului, papadia, troscotul, trifoiul rosu, orzul verde", arata dr. Cristina Pavel, medic primar medicina de familie, cu competenta in api-fitoterapie si homeopatie. In tratamentul antianemic nu trebuie uitata argila. Datorita continutului ridicat de minerale (calciu, magneziu, fier), argila are efect de remineralizare si revigorare a organismului. De asemenea, prin continutul ridicat de minerale si vitamine, mierea si polenul contribuie la alungarea paloarei si senzatiei de lesin caracteristice anemiei.

Pentru a fi asimilat mai usor, fierul trebuie asociat cu vitamina C atat in tratamentul alopat, cat si in cel naturist. Dr. Cristina Pavel ne recomanda catina pentru suplimentarea aportului de vitamina C. Copiilor li se pot da doua-trei lingurite de sirop de catina pe zi. Adultii se pot bucura de beneficiile catinei amestecand-o cu celelalte plante. Daca anemia este cauzata de lipsa poftei de mancare, bolnavilor li se prescriu plante amare care stimuleaza digestia si, implicit, pofta de mancare – angelica, tintaura, pelin. O forma de anemie destul de frecventa este anemia posthemoragica. Aceasta apare la femeile cu hemoragii menstruale, la bolnavii de ulcer care au sangerari digestive. "In cazul acestor forme de anemie nu este de ajuns tratamentul naturist, este nevoie de medicatie chimica pentru rezolvarea problemei. In hemoragiile usoare pot fi folosite si plantele cu proprietati astringente si hemostatice – traista-ciobanului, cretisoara", ne atrage atentia specialistul.

ANEMIA. Siropul de catina este ideal pentru combaterea anemiei. El poate fi pregatit si in casa. Avem nevoie de patru parti miere la o parte fructe de catina, amestecul se lasa la macerat doua-trei saptamani, apoi se strecoara. Rezulta un sirop foarte concentrat care are proprietati tonifiante. Catina este una dintre cele mai bune surse de vitamine (A, E, C, B1, B2, K, P) si microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier).

×
Subiecte în articol: terapii complementare