x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Digestia bună cu plante se ţine!

Digestia bună cu plante se ţine!

de Gina Matei    |    17 Mar 2009   •   00:00

După o masă copioasă pot să apară senzaţii neplăcute: greaţă, balonări, arsuri sau constipaţie. Pe lângă tratamentul medicamentos, ce poate ameliora aceste senzaţii, există şi plante care pot să vină de hac digestiilor dificile.



Ceai de păpădie pentru colonul iritabil
Înlăturarea balonărilor este posibilă cu ajutorul amestecului din chimen, fenicul şi anason. “Se prepară un decoct din 300 ml de apă şi o lingură din amestecul celor trei plante. Se fierbe cinci minute, după care se strecoară. Se va bea cald spre fierbinte, înainte de mesele principale”, menţionează doctor Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med.

În cazurile de colon iritabil, ceaiul de păpădie este remediul naturist care ne poate ajuta. Benefică este şi infuzia din soc, păpădie şi leuştean. Se va face o infuzie din 250 ml de apă şi o lingură din amestecul plantelor menţionate. Această infuzie se bea după fiecare masă.

Ceaiul de păpădie este recomandat nu numai în cazurile de colon iritabil, ci şi pentru stimularea vezicii biliare. “În acest caz, ceaiul de păpădie va fi consumat cu 15 minute înainte de mesele principale”, precizează doctorul Cristina Bălănescu.

Hiperaciditatea poate fi combătută printr-o cură de apă cu argilă. Cura trebuie realizată în trei serii a câte 21 de zile, între fiecare serie făcându-se o pauză de 21 de zile. Modul de preparare este foarte simplu: o lingură de pulbere de argilă galbenă la 200 ml de apă. Se va bea dimineaţa pe stomacul gol.

Pentru combaterea anacidităţii, lipsa acidităţii gastrice, sunt recomandate sucurile din fructe precum portocale, lămâi, kiwi, datorită conţinutului semnificativ de vitamina C.

EROARE.
Mestecatul alimentelor este prima regulă pentru a avea o digestie bună. Prin înfulecarea mâncării, fără a fi mestecată suficient, se sare o etapă importantă din procesul digestiv. Doctorul Cristina Bălănescu recomandă, pentru o mai bună digestie între 25 g şi 30 g de fibre alimentare pe zi. De asemenea, se va înlocui pâinea albă cu cea integrală, vom mânca migdale, alune şi nuci, iar în locul sucului de fructe vom mânca fructe crude.

BUSUIOC. Pentru o bună digestie, ceaiul de busuioc este ideal. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu 250 ml de apă. Se fierbe cinci-şase minute. Se consumă cald spre fierbinte.

MENAJARE. Stomacul trebuie menajat după o masă copioasă. Vor fi consumate alimente uşoare, cum sunt peştele şi legumele. Trebuie evitate preparatele care stimulează aciditatea gastrică, cum ar fi grăsimile, şi se va bea multă apă (ape minerale bogate în bicarbonaţi, care atenuează aciditatea). La fel de bune sunt infuziile, supele şi sucul de roşii.

×
Subiecte în articol: terapii complementare