x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Metoda Ornish

27 Sep 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Nivelul colesterolului rau in sange poate fi echilibrat cu ajutorul unui tratament complementar mai putin cunoscut in tara noastra, terapia Ornish. Aceasta a fost gandita si apoi propusa celor care sufera de diverse afectiuni ale inimii de catre medicul american Dean Ornish.

Terapia Ornish – o combinatie de dieta echilibrata si renuntare la fumat, activitate fizica, exercitii de relaxare, respiratie si psihoterapie – reprezinta, dupa parerea celor care o practica, alternativa sau doar completarea tratamentului medicamentos pentru scaderea nivelului de colesterol. De asemenea, medicii practicanti de terapie Ornish sustin ca operatii precum angioplastia sau chiar by-pass-ul nu trateaza afectiunile cardiace in profunzime. "Omul are acelasi regim alimentar si de viata, ajungand astfel, in scurt timp, la acelasi rezultat ca si inainte de operatie", arata doctorul Calin Garlea, medic de familie, avand competenta in fitoterapie, specializat in terapia Ornish in Germania. De aceea, este foarte important ca acest regim sa se modifice, cu ajutorul terapiilor combinate.

Renuntati la tigari si la grasimi!

In primul rand, pacientul trebuie sa renunte la tigari, pentru ca "nicotina produce leziuni pe peretii interiori ai vaselor si face ca sangele sa se coaguleze mult mai repede, iar aparitia cheagurilor duce la obturarea vaselor", explica dr. Calin Garlea.

In ceea ce priveste alimentatia, metoda Ornish presupune adoptarea unei diete sarace in lipide, astfel incat sa fie diminuate depunerile de grasimi. Acestea se reduc si, in timp, se normalizeaza circulatia sangelui, evitandu-se astfel accidentele cardiovasculare.

O alta afectiune a inimii este spasmul vascular, care apare din cauza stresului. "De aceea, este nevoie si de o terapie care sa combata stresul si care sa il invete pe om cum sa devina imun la problemele de zi cu zi", este de parere specialistul. Aici intervine psihoterapia. Un rol foarte important in metoda Ornish il au gimnastica de inviorare, exercitiile yoga pentru relaxare si cele de respiratie profunda.

DIETA SI RESPIRATIE. Pentru a "scapa" organismul de grasimi, metoda Ornish exclude din alimentatie carnea. Sunt interzise, de asemenea, toate tipurile de ulei, inclusiv cel de masline, si alimente precum nucile, semintele sau fructul de avocado. Nu sunt incluse in dieta zilnica nici cafeaua sau alte stimulente asemanatoare. Sarea se foloseste cu masura, iar zaharul este inlocuit cu mierea de albine. In terapia Ornish sunt incluse si exercitii de respiratie, pentru imbunatatirea capacitatii vitale si pentru oxigenarea mai buna a celulelor. Specialistul ii invata pe pacienti cum sa respire abdominal, folosindu-si diafragmul. Urmeaza respiratia in rafale, adica respiratia rapida.

RECUNOASTERE. Terapia Ornish este una dintre putinele terapii complementare recunoscute in Statele Unite ale Americii. Ea a fost chiar sponsorizata de guvernul american pentru cercetari stiintifice cu un milion de dolari. "Aceasta este, de altfel, singura terapie complementara sponsorizata de guvern", precizeaza medicul specialist Calin Garlea.
×
Subiecte în articol: ornish terapii complementare