x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mierea de albine,"vaccin natural"

Mierea de albine,"vaccin natural"

01 Noi 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Stupul este o farmacie naturala la indemana oricui. Din aceasta farmacie, pentru intarirea imunitatii in sezonul rece putem folosi propolisul, polenul, laptisorul de matca, mierea. Produsele stupului asigura fortificarea generala a organismului si contribuie la eliminarea toxinelor, in conditiile in care organismul este bombardat cu medicamente de sinteza. "Diferentele de temperatura aduc cu ele neplacutele raceli, guturaiuri, de multe ori gripa. Cele mai bune produse apicole recomandate in aceste cazuri sunt propolisul si laptisorul de matca", arata doctor biochimist Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura.

Propolisul stimuleaza in mod nespecific sistemul nostru imunitar, actionand in mod direct asupra limfocitelor T (celulele sistemului imunitar), fiind pretuit nu numai in tratamentul racelii sau gripei, ci si in intarirea imunitatii in tratamentul cancerului. In cazul infectiilor virale – cum este gripa – laptisorul de matca este de neinlocuit, deoarece contine gamaglobuline, proteine care asigura imunitatea. Pentru organismele slabite, obosite, polenul este un aliment care ofera proteine, aminoacizi, vitamine si minerale.

Administrare


"Aceste produse pot fi luate tot timpul pentru intretinere. In cazul laptisorului de matca se recomanda cure de cate trei luni. Doza este de circa 500-600 mg pe zi. In sezonul racelilor si gripei putem creste doza, pentru a asigura gamaglobuline necesare imunizarii. In tratamentul cu laptisor de matca se introduce ca suport mierea. Este bine ca orice forma de zahar rafinat sa fie inlocuita cu miere in perioada tratamentului", ne sfatuieste doctor biochimist Cristina Mateescu. In ceea ce priveste propolisul se pot administra pana la sase tablete zilnic si ca la orice medicament de acest gen, cel putin o ora dupa ce am luat pastila cu propolis nu avem voie sa bem sau sa mancam nimic. Daca apelam la o tinctura cu propolis sau cu echinacea si propolis putem lua cate 30 de picaturi pe zi, fie in trei doze a cate 10 picaturi, fie o singura doza, dimineata, pe stomacul gol.

PASTURA. Polenul depozitat in fagure (pastura sau painea albinelor) sufera o serie de procese fermentative in conditiile microflorei bacteriene a stupului. Este bogat in aminoacizi esentiali, vitamine, minerale si este recomandat in anemii, in convalescenta posthepatica.

COPII. Mierea ajuta la absorbtia altor medicamente, iar in dieta copilului ea contribuie la asimilarea calciului. Persoanele care apleaza frecvent la miere nu sufera primavara de alergiile la polen. "Mierea actioneaza ca un vaccin in aceste cazuri.
Ea contine cantitati mici de granule de polen, care asigura imunizarea daca sunt oferite organismului in doze crescute", arata doctor biochimist Cristina Mateescu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare