x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare O cura cu leurda pentru cardiaci

O cura cu leurda pentru cardiaci

12 Mai 2006   •   00:00

Aveti nevoie de un tonic pentru inima? Primavara vine cu un adjuvant eficient si ieftin: leurda sau usturoiul salbatic. Desi are gust si miros de usturoi, leurda nu are mirosul neplacut al usturoiului. De asemenea, persoanele cu sensibilitate crescuta la stomac tolereaza mai bine leurda. Salatele in care adaugam leurda contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare prin scaderea colesterolului si impiedicarea aparitiei trombozelor. Substantele continute de aceasta planta au efect vasodilatator si favorizeaza mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. "Leurda ajuta si in cazul aritmiilor cardiace, contribuind la reglarea ritmului cardiac", arata dr. Iulia-Violeta Vlad, medic de familie, cu competenta in api-fitoterapie. Folosita in cure de primavara, leurda are efect detoxifiant, depurativ, diuretic, fluidifiant sangvin. Salatele sau sucul de leurda sunt recomandate si suferinzilor de guta, pentru ca stimuleaza eliminarea acidului uric. In guta, dar si in reumatism, leurda poate fi folosita si extern, sub forma de cataplasme pe locurile dureroase.

Si nu numai atat... Ca si celelalte plante din familia sa (ceapa si usturoiul), leurda contine alicina, substanta care distruge virusurile. De aceea, pentru prevenirea virozelor respiratorii, primavara ajuta o cura cu leurda. Dr. Iulia-Violeta Vlad ne sfatuieste sa folosim leurda atat sub forma de salata, cat si sub forma de suc sau de tinctura. Pentru suc, o legatura de leurda se taie marunt, se adauga un pahar cu apa, se pun in mixer si se amesteca, apoi se lasa o jumatate de ora la macerat. Se beau doua-trei pahare cu suc pe zi, in cure de doua-trei saptamani. Pentru tinctura, leurda taiata marunt se pune intr-un borcan, se adauga alcool de 45-60 de grade, se lasa doua saptamani la macerat, timp in care se agita zilnic. Se strecoara si se iau cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, cu putina apa.

PROPRIETATI. Datorita vitaminelor si mineralelor, leurda asociata cu celelalte verdeturi de sezon elimina simptomele asteniei de primavara: slabiciune, dureri de cap, palpitatii. De asemenea, contracareaza efectele negative ale fumatului si previne procesul de imbatranire prin neutralizarea radicalilor liberi.

Stiati ca

  • Curele cu leurda sunt indicate in hematurie, pierderea de sange prin urina.
  • In cazul tusei, bronsitei pregatiti un amestec expectorant: suc de leurda (doua parti), suc de ridiche neagra (o parte), miere (doua parti). Se iau cate doua linguri de doua-trei ori pe zi.
  • Leurda poate fi data si copiilor, datorita proprietatilor sale de eliminare a viermilor intestinali.
  • Cand iese din barlog, ursul cauta leurda, aceasta fiind prima hrana dupa perioada de hibernare. Iarna, in organismul ursului s-au acumulat numeroase toxine. Si atunci, o data cu venirea primaverii si iesirea din hibernare, instinctiv, animalul incearca sa elimine toxinele.
  • ×
    Subiecte în articol: leurda terapii complementare