x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Pensiunea bio din Nucet

Pensiunea bio din Nucet

de Florina Zainescu    |    20 Mai 2008   •   00:00
Pensiunea bio din Nucet
Sursa foto: Bio Haus Cioran /

În urmă cu vreo cinci ani, familia Cioran avea trei fast-food-uri în buricul Sibiului. Astăzi are o fermă certificată şi o pensiune ecologi­că pe Valea Hîrtibaciului.

În urmă cu vreo cinci ani, familia Cioran avea trei fast-food-uri în buricul Sibiului. Astăzi are o fermă certificată şi o pensiune ecologi­că pe Valea Hîrtibaciului. 

 
Această modificare radicală a preocupărilor lui Emi­lian şi ale Mioarei Cioran a pornit de la banala decizie de a schimba casa de vacanţă. Aveau una la vreo cinci kilometri de Sibiu şi locul se umpluse de grătare şi ma­ne­­le. Aşa au ajuns să-şi ia o casă la Nu­cet, un sat “pierdut” într-o zonă cu dealuri şi păduri nepolua­te, aflat la vreo 20 de kilometri de Sibiu. “Noi sîntem din Răşinari de loc, unde o curte de 600 mp în­seam­nă mult. Iar casa din Nucet avea un hec­tar, ceea ce mi se părea foarte mult. Aşa că ne-am făcut grădină, că eram sătui de chimicale şi de mîn­carea proastă din su­per­market. Voiam să produ­cem mîn­­care să­nă­toa­să aşa pentru noi”, po­ves­teşte Cioran. Mai apoi şi-au luat pa­tru juninci, şi-au făcut seră…

La eco au trecut după ce au parti­cipat la o ediţie a Tîrgului Indagra şi l-au cunoscut pe Willi Schuster, gos­podar bio din Moşna (Sibiu), unul din pionierii acestui sistem de producţie în România. “L-am vizitat pe el acasă, am văzut cum lucrează şi ne-am dat seama că asta ne dorim şi noi”, spune Mioara Cioran. Şi-au ob­ţinut certificarea şi, împreună cu Schuster şi alţi producători eco, au deschis magazinul Biocoop din Sibiu. “Am fost cam ciudaţi noi la început. Lumea era reticentă, vindeam fie­ca­re dintre noi în magazin, ca să explicăm ce înseamnă bio. Multora nu le venea să creadă că nu stropim cu chimicale. Şi veneau la noi acasă ca să se convingă. Aşa ne-a venit ideea să facem o pensiune”, spune Mioara Cioran.

 
CAZARE. Familia Cioran a pus lacătul pe fast-food-uri, a vîndut apartamentul din Sibiu şi s-a mutat definitiv la Nucet, unde, pe lîngă fermă, a deschis Bio Haus, o pensiune cu meniu exclusiv eco, gătit ca la ţară, pe plită şi la cuptorul de cărămidă. Cazarea în cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă 45 de lei de persoană, prînzul eco 30 de lei de persoană şi gratis pentru copii. Iar turiştii pot să ajute la bucătărie şi la treburile fermei. Străinii sînt dornici să facă asta, românii mai puţin, dar toţi se simt bine şi revin, spune Mioara Cioran.

×
Subiecte în articol: bio cioran