x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sanatate in sezonul rece

Sanatate in sezonul rece

30 Noi 2004   •   00:00

 

SANATATE/FRUMUSETE
 

RALUCA FLUTURAS
 

 

Click pentru a mari imaginea
 
Zilele frumoase de toamna tarzie par sa se sfarseasca. Iarna bate la usa, iar aceasta este perioada in care ne lasam pacaliti cu usurinta de capriciile vremii. Ba e cald si profiti de vremea buna pentru a mai purta haine usoare si a face in ciuda paltoanelor grele ce te vor garbovi cateva luni bune de acum incolo, ba te loveste un vant puternic presarat cu pulbere fina de ploaie si parca te gandesti cu jind la paltonul ce-ti parea doar cu o clipa mai devreme urat si morocanos.  

Amagirea o platim de cele mai multe ori cu o raceala zdravana sau, Doamne fereste!, cu o gripa crunta. Acelora dintre dumneavoastra care au cazut in capcana vremii le oferim o mana de ajutor.  

ALIMENTE ANTIBACTERIENE. Mancati usturoi. Acest aliment este cunoscut din vechime pentru efectul lui antibacterian. Ceapa. Tot antibacterian. Ceaiul fierbinte de ceapa este foarte bun pentru raceala. Preparati-l astfel: taiati marunt o ceapa si turnati peste ea apa fierbinte. Lasati-le putin sa se infuzeze, indulciti ceaiul cu miere si beti-l caldut. Otetul de mere ajuta la desfundarea nasului. Incalziti o cescuta de otet si inhalati aburii. Mai mult, diluat in apa si baut zilnic cate o lingurita, scade febra.  

DURERILE DE GAT. Pentru tratarea durerilor de gat se prepara urmatorul amestec: se sparg doua oua si se aleg galbenusurile. Se freaca bine cu 4 linguri de zahar sau miere, pana cand se formeaza o spuma albicioasa. Se mananca toata crema obtinuta, dupa care se bea o cana de lapte fierbinte. Laptele se poate turna si peste spuma de galbenusuri si apoi se bea cat mai cald. O alta solutie o reprezinta compresele fierbinti cu cartofi fierti si zdrobiti.  

TUSEA. Compresele cu sare calda asezate pe piept amelioreaza tusea. Un alt leac: puneti la fiert 300 ml apa cu o lingura de chimen, o lingura de flori de tei, 2 cepe mici, 6 nuci (dintre care patru zdrobite) si doua linguri de zahar. Se fierb toate pana ce apa scade la jumatate, apoi se strecoara. Se iau seara cate 5 linguri, la interval de 10 minute. In cazul in care mai este necesar, se repeta tratamentul a doua zi si a treia zi.  

RAGUSEALA. Cand tusea este insotita si de raguseala, se amesteca un pahar de suc de ridiche neagra cu un pahar de miere, iar preparatul se pastreaza la frigider. Se iau 2 linguri, de 3 ori pe zi. Siropul de ridiche neagra este util si in tusea convulsiva: se asaza intr-un borcan straturi alternative de rondele de ridiche neagra si zahar. Pana a doua zi, se formeaza un sirop abundent, din care se iau, zilnic, 4-6 linguri. In acelasi timp, siropul este si un foarte bun fortifiant impotriva oboselii. Gargara cu ulei de salvie sau de lavanda, 3-5 picaturi la un pahar cu apa, are un efect bun. .

 

METODE DE PREVENIRE A RACELII
Click pentru a mari imaginea
 
Daca raceala nu v-a prins inca, iata cateva metode de a o evita in continuare: Luati vitamine. Orice farmacist va poate sugera un model de polivitamine pentru sezonul acesta, potrivit cu varsta si starea generala a sanatatii dumneavoastra. Mancati cat mai multe fructe. Nu tineti regim de slabire in aceasta perioada. Un organism slabit este mult mai vulnerabil. Organismul are nevoie de ea ca sa functioneze eficient..

.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul