x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vaccinul anti-colesterol, alternativă eficientă la tratamentele din prezent

Vaccinul anti-colesterol, alternativă eficientă la tratamentele din prezent

de Magda Bucur    |    18 Noi 2015   •   20:12
Vaccinul anti-colesterol, alternativă eficientă la tratamentele din prezent
Sursa foto: DragonImages/Getty Images/iStockphoto

O echipă de medici și cercetători de la Universitatea din New Mexico au dezvoltat un vaccin care poate reduce nivelul de ”colesterol rău” (LDL) din sânge. Deocamdată, studiul a dat rezultate favorabile pe șoareci de laborator și maimuțe, dar în viitor, vaccinul ar putea fi folosit pentru oameni.

Nivelul mare de colesterol LDL în sânge poate afecta arterele, îngroșându-le, și crește astfel riscul de infarct, atac vascular cerebral și boli cardio-vasculare. Potrivit specialiștilor, persoanele care au un nivel mare de colesterol LDL în sânge au de două ori mai multe șanse să se îmbolnăvească de inimă.

În prezent, tratamentul pentru reducerea nivelului de colesterol rău din sânge constă în administrarea unor medicamente care conțin statine, substanțe care blochează o enzimă de care ficatul are nevoie pentru a produce colesterol.

Deși acestea sunt eficiente, au și multe efecte secundare și trebuie însoțite de o dietă echilibrată și mișcare fizică regulată. De cealaltă parte, vaccinul dezvoltat de echipa de medici inhibă o proteină din sânge numită PCSK9, răspunzătoare de nivelul colesterolului. Serul produce anticorpi împotriva acestei proteine, reducând astfel nivelul de colesterol LDL din sânge.

 

 

 


 

 


 

 

×
Subiecte în articol: alimente colesterol vaccin