x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet "46/38 Război şi greutate"

"46/38 Război şi greutate"

de Georgeta Licsandru    |    12 Aug 2008   •   00:00

Ne-am obişnuit ca persoanele care au slăbit să scrie o carte în care îşi descriu experienţa. Este şi cazul actriţei franceze Veronique Genest, autoarea volumului "46/38 Război şi greutate", apărut în Franţa în luna martie a acestui an. Aceasta a slăbit 10 kilograme printr-un regim hipocaloric, al cărui principiu de bază a fost reducerea consumului de grăsimi şi zaharuri rapide, şi a ajuns de la măsura 46 la haine la măsura 38. 



Ne-am obişnuit ca persoanele care au slăbit să scrie o carte în care îşi descriu experienţa. Este şi cazul actriţei franceze Veronique Genest, autoarea volumului "46/38 Război şi greutate", apărut în Franţa în luna martie a acestui an. Aceasta a slăbit 10 kilograme printr-un regim hipocaloric, al cărui principiu de bază a fost reducerea consumului de grăsimi şi zaharuri rapide, şi a ajuns de la măsura 46 la haine la măsura 38.  

Fără grăsimi şi zahăr

După 30 de ani în care a experimentat tot soiul de diete – proteică, disociată etc. –, Veronique Genest nu mai credea în nici un regim. Mărturiseşte că nu se mai suporta: ajunsese la măsura 46 la haine, se îngrăşase 18 kilograme după ce renunţase la fumat, adică a înlocuit ţigara cu "mici gustări". Soţul i-a su­gerat atunci să meargă la Brides les Bains, un centru termal cunoscut din Alpi. Apele termale din staţiunea Brides les Bains favorizează pierderea în greutate, deoarece au proprietăţi diuretice, reduc pofta de mîncare şi detoxifică ficatul. De asemenea, aici există un program de slăbire care asociază apele termale, dieta şi activitatea fizică.  

Rolul principal revine dietei, în care este diminuată cantitatea de grăsimi şi sînt eliminate zaharurile rapide (prăjituri, ciocolată, băuturi carbogazoase). Persoanele care vor să slăbească mai multe kilograme încep cura cu trei zile în care consumă doar proteine de origine animală. Faza a doua constă în a respecta un regim de 1.000 de calorii pe zi, sub îndrumarea nutriţionistului, care determină şi numărul de zile cît durează această fază a curei.  

Regim hipocaloric

Ce înseamnă 1.000 de calorii zilnic? În volumul "46/38 Război şi greutate", Veronique Genest ne dă un exemplu. La micul dejun, bem un ceai sau o cafea fără zahăr, 200 ml lapte degresat sau iaurt cu 0% grăsimi sau 100 g brînză de vacă, 40 g pîine (două felii), 10 g unt. Prînzul poate consta dintr-o salată de crudităţi cu sos vinegrette (o linguriţă de muştar, două linguriţe de ulei de măsline, patru linguriţe de oţet balsamic), 100 g carne albă sau 150 g peşte, 200 g legume verzi, un iaurt cu 0% grăsimi şi un fruct. Seara ni se permit 100 g carne, 200 g legume verzi, un iaurt cu 0% grăsimi şi un fruct. Nutriţionistul este cel care decide cînd pacienta poate trece la 1.200 de calorii pe zi şi cînd la 1.500. În acest fel, pierderea în greutate este lentă. Dar în cîteva luni pacienta îşi recapătă silueta ideală. În două săptămîni de cură, Veronique Genest a slăbit 5 kilograme, acest lucru nu a însemnat însă sfîrşitul curei de slăbire. A continuat regimul, mîncînd din toate cîte puţin: proteine (carne, lapte), zaharuri lente (fructe, legume),  grăsimi (peşte).

Potrivit nutriţioniştilor, modificarea obiceiurilor alimentare trebuie să fie permanentă, trebuie să facă parte din stilul nostru de viaţă. Doar astfel slăbim şi nu punem la loc rapid kilogramele. Redu­cerea numărului de calorii nu exclude adoptarea unui comportament alimentar echilibrat.  

Mersul pe jos

Un rol fundamental îl are metabo­lismul bazal sau numărul minim de calorii necesare orga­nismului pentru o zi, spune Veronique Genest. Metabolismul bazal este diferit în funcţie de greutate, de vîrstă, de activitatea fizică. De aceea, este important să nu recurgem la scăderea numărului de calorii fără sfatul nutriţionistului. Riscăm încetinirea metabolismului, redu­cerea arderilor şi în consecinţă luarea în greutate rapid atunci cînd revenim la o dietă normală.  

Pentru ca rezultatele dietei să se menţină este nevoie de activitate fizică. "Mersul pe jos este cel mai bun dintre sporturi. Mersul pe jos elimină grăsimile", spune medicul consultat de Veronique Genest la Brides les Bains. Pentru a slăbi, trebuie să mergem în ritm susţinut, dar nu foarte repede, respirînd profund. Alte sporturi recomandate pentru menţinerea greutăţii sînt yoga şi nataţia. Veronique Genest a slăbit 10 kilograme într-un an, continuînd să mănînce echilibrat şi să facă exerciţii fizice.


SFATURI. Volumul "46/38 Război şi greutate" este scris sub forma unei conversaţii cu cititorul, este o imagine naturală şi plină de umor a autoarei. În acelaşi timp, Veronique Genest dă şi unele mici sfaturi culinare, care le pot fi de ajutor pe termen lung tuturor celor care vor să slăbească. Sandvişul de dimineaţă poate fi pregătit din 30 g de pîine şi 30 g brînză de vacă. Pentru îmbunătăţirea gustului, peştele poate fi stropit cu puţin sos vinegrette, pregătit dintr-o linguriţă de muştar, două linguriţe de ulei de măsline, patru linguriţe de oţet balsa­mic.


Info

SEMNAL. După vîrsta de 40 de ani, toţi americanii se confruntă cu probleme de greutate. Cifrele sînt foarte îngrijorătoare, numărul persoanelor supraponderale şi obeze crescînd în fiecare an în SUA, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit estimărilor OMS, în anul 2030, 86% din populaţia adultă a Statelor Unite va suferi de obezitate. De asemenea, costurile pentru îngrijirea sănătăţii acestor persoane se dublează o dată la 10 ani şi vor ajunge la 957 miliarde de dolari în anul 2030.  

SOMN VS OBEZITATE. Îmbunătăţirea calităţii somnului ne poate ajuta să pierdem kilogramele în plus. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Yale School of Medicine. "Studiul nostru vorbeşte încă o dată despre legătura dintre lipsa de odihnă şi obezitate. De aceea, în loc să ia somnifere şi să apeleze la curele de slăbire, persoanele supraponderale care au şi tulburări ale somnului ar trebui mai întîi să scape de stresul cronic", arată prof. Thomas Horvath, coordonatorul studiului.

VITAMINE. Persoanele care au pro­bleme cu greutatea trebuie să suplimenteze în dietă vitaminele C şi B şi unele minerale (calciul, zincul, cromul). De aceea, cercetătorii de la Centrul naţional de studiu al alimentaţiei din SUA recomandă consumul de citrice, ca surse de vitamina C, şi spanac, varză, salată verde, broccoli, cereale integrale ca surse de vitamine din grupul B.

×