x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aluneca spre relaxare

Aluneca spre relaxare

31 Ian 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
Patinajul este perceput atat de copii, cat si de adulti ca un sport relaxant, distractiv si care satisface nevoia de miscare.
LIANA HAINAROSIE

Si cum in Bucuresti s-au mai deschis patinoare in aer liber (Unirii, Herastrau), nu ne mai ramane decat sa mergem... sa facem sport pe gheata. Iar daca nu stim sa patinam, putem apela la un instructor de patinaj. "Cele mai multe persoane care vin sa invete sa patineze se tem de cazaturi, dar aceasta teama trebuie invinsa", ne spune Gabriel Manolache, instructor de patinaj la Patinoarul Floreasca.

Initiere in patinaj

Pe parcursul a cateva sedinte de initiere in patinaj se invata mersul cu spatele pe gheata, "canadienele", taiatul ghetii pe fata si pe spate, pe stanga si pe dreapta. Printre jaloane se poate merge cu spatele, se poate taia gheata pe stanga, pe dreapta, cu fata, cu spatele, se pot face "canadiene".

Varsta minima la care un copil poate invata sa patineze este de 3 ani. Parintii isi duc copiii la patinoar, deoarece cei micuti aluneca cu usurinta si placere. Antrenorii sunt de parere ca patinajul contribuie la dezvoltarea fizica si mintala armonioasa. Ii inalta, le creeaza pofta de mancare, le imbunatateste echilibrul, le coordoneaza miscarile membrelor, le intareste gleznele. Fata de adulti, copiii au un avantaj: temandu-se mai putin de cadere, ei prind mai repede miscarile patinajului. La copiii de varsta mica, faptul ca ei nu au destula forta musculara si nu raspund indicatiilor instructorului ii ingreuneaza acestuia sarcina.

Picioarele si fesele

In patinaj, cele mai solicitate zone sunt spatele, picioarele, fesele. Pasul de impingere este explicatia de ce patinatorii de performanta au posterioarele bombate, ne explica Cornel Gheorghe, antrenorul lotului national de patinaj al Romaniei. Fiind un sport care se poate practica in aer liber, patinajul are efecte benefice asupra aparatelor respirator si cardiovascular. De asemenea, acest sport poate preveni celulita. Muzica care insoteste miscarile pe gheata contribuie la relaxarea psihica. Patinajul asigura intarirea gleznelor, tonifierea muschilor picioarelor, mentinerea echilibrului. Din acest motiv, patinajul reprezinta un antrenament pentru alte sporturi cum ar fi: schiul, mersul pe role, hocheiul.

INDIFERENT DE VARSTA, activitatea fizica este benefica. La 5 ani, Scott Hamilton, viitor campion olimpic de patinaj artistic, inceta sa mai creasca, organismul sau nemaiasimiland hrana cu care se alimenta. Dupa regimuri si regimuri, medicii, care nu stiau exact de ce anume sufera Scott, i-au recomandat acestuia sa faca neaparat sport. Se pare ca Scott s-a apropiat mai mult de patinaj si, dintr-un copil a carei afectiune nu a putut fi diagnosticata, el a devenit campion olimpic la patinaj artistic.

SFATUL MEDICULUI
Pentru ca patinajul sa se desfasoare in conditii de siguranta, instructorii recomanda:
  • patinati numai in locuri special amenajate;
  • asigurati-va ca gheata nu este sparta si nu sunteti singuri pe gheata;
  • patinele folosite trebuie sa fie confortabile;
  • purtati haine groase si odihniti-va cand ati obosit sau vi s-a facut frig;
  • invatati cum sa cadeti fara sa va raniti.
  • ×
    Subiecte în articol: patinaj armonia trupului