x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aspiratorul bate fitness-ul

Aspiratorul bate fitness-ul

10 Ian 2006   •   00:00
ARMONIA TRUPULUI
Spalatul vaselor, aspiratul prafului, maturatul, mersul la piata, la supermarket, pregatirea meselor, plimbatul copiilor sunt activitati pe care le facem de voie, de nevoie. Dar treburile casnice nu ne provoaca numai dureri de cap cand trebuie sa le indeplinim. Ele sunt si o modalitate prin care ne putem mentine in forma, fara a merge la sala de fitness sau fara jogging si alte exercitii fizice.

Comparatie


Intr-o jumatate de ora de activitate casnica sunt arse 122 de calorii. In schimb, in 30 de minute de mers pe jos cu 3 km/h consumam 99 de calorii. Mersul pe bicicleta, cu 8 km/h, ne ajuta sa ardem 87 de calorii, iar daca dansam 30 de minute consumam 105 calorii. Comparativ cu treburile casnice, la aerobic ardem de doua ori mai multe calorii (273), conform Ghidului Caloriilor F. Hoffmann La Roche.

Sunt studii care sustin ca femeile fac mai putina miscare decat barbatii. Dar aceste studii nu iau in considerare ca femeile sunt mai active acasa, fata de semenii lor. De aceea, fara a practica in mod consecvent vreun sport, femeile fac aproximativ la fel de multa miscare ca si barbatii.

De asemenea, munca asidua confera un sentiment de implinire, conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Gothenburg din Suedia. Dupa parerea acestora, "persoanele active sunt si cele mai fericite. Sentimentul de satisfactie pe care ti-l confera lucrul este mult mai puternic decat relaxarea pe o plaja insorita", a aratat dr. Bengt Bruelde, de la catedra de filozofie a Universitatii Gothenburg.

Util si placut


Specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur, de la FC National Fitness Center, este de parere ca "activitatile casnice pot fi privite ca un mod util si placut de a elimina caloriile. Miscarile de intindere, de rasucire, de aplecare, indoire, executate in ritm activ, eventual pe fundalul unor melodii antrenante, pot constitui o modalitate eficienta de mentinere in forma. Iar a doua zi ati putea constata cu surprindere ca aveti febra musculara, cauzata de efortul depus". Unele activitati casnice – mutarea mobilei, efectuarea cumparaturilor – sunt utile pentru tonifierea musculaturii bratelor. Miscarile de aplecare, de rasucire va ajuta sa va mentineti coapsele suple. Plimbarea si jocul cu cei mici sunt un excelent mijloc de imbunatatire a circulatiei sangvine.

×
Subiecte în articol: armonia trupului