x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Boabe de muştar colorate sintetic

Boabe de muştar colorate sintetic

de Cristina Andreea Calin    |    08 Ian 2008   •   00:00
Boabe de muştar colorate sintetic

CE BEM, CE MĂNCÃ...M • Zaharina este catalogată drept cancerigenă
Muştarul analizat conţine doar trei aditivi alimentari, insă aceştia sunt atăt de periculoşi, incăt produsul nu este recomandat multor categorii de consumatori.
• Defecte - Vinul este un aliment viu
Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului de struguri. Tăria alcoolică nu poate fi mai mică de 10,5%.



CE BEM, CE MĂNCÃ...M
Zaharina este catalogată drept cancerigenă
Muştarul analizat conţine doar trei aditivi alimentari, insă aceştia sunt atăt de periculoşi, incăt produsul nu este recomandat multor categorii de consumatori.


Muştarul de masă "No. 1" are in compoziţie, pe lăngă apă şi muştar boabe, aditivi alimentari consideraţi de specialişti cu grad mare de risc. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: "Apă, muştar boabe, acidifiant (acid acetic E 260), indulcitor (zaharină E 954), colorant alimentar (tartrazină
E 102), condimente".


ANALIZÃ.... Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Are la bază boabe de muştar, apă şi o serie de aditivi alimentari: acidifianţi, indulcitori artificiali intenşi E 954, coloranţi chimici azoici de sinteză E 102".

Indulcitorul de sinteză şi colorantul alimentar puteau lipsi din compoziţia muştarului, mai ales că sunt foarte periculoşi pentru sănătatea consumatorilor.

Colorantul galben de sinteză, chimicază, azoic, tartrazina, E 102, este incriminat in apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi in creşterea incidenţei tumorilor tiroidene. De asemenea, poate altera percepţia şi comportamentul, producănd stări de confuzie, interferează cu metabolismului zincului şi cu unele enzime digestive, ne atenţionează profesorul doctor Mencinicopschi. Doza zilnică admisă pentru acest aditiv este de 7,5 mg/kg corp. Zaharina, E 954, este un edulcorant intens artificial, fără valoare calorică, incadrat in grupa 2B, ca posibil agent cancerigen la om. Există suficiente probe că zaharina este cancerigenă la animale, dar pănă in acest moment nu există suficiente probe legate de apariţia acestor maladii la om. Specialistul nostru atrage atenţia că E 954 interferează cu procesul de coagulare a săngelui, cu glicemia şi cu funcţiile digestive, perturbăndu-le. Doza zilnică admisă pentru zaharină este de 2,5 mg/ kg corp.


CONCLUZII. Din cauza aditivilor conţinuţi, specialistul nostru nu recomandă produsul analizat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor care suferă de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer) şi proliferative (cancere), celor cu maladii dermatologice (psoriazis), persoanelor astmatice, alergicilor, celor cu afecţiuni ale tractului digestiv, cardiovascularilor, persoanelor hipertensive, celor cu afecţiuni hepatice şi renale.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru precizăm că profesorula doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum