x close

Boabe de muştar colorate sintetic

0
Autor: Cristina Andreea Calin 08 Ian 2008 - 00:00
Boabe de muştar colorate sintetic


CE BEM, CE MĂNCÃ...M • Zaharina este catalogată drept cancerigenă
Muştarul analizat conţine doar trei aditivi alimentari, insă aceştia sunt atăt de periculoşi, incăt produsul nu este recomandat multor categorii de consumatori.
• Defecte - Vinul este un aliment viu
Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului de struguri. Tăria alcoolică nu poate fi mai mică de 10,5%.



CE BEM, CE MĂNCÃ...M
Zaharina este catalogată drept cancerigenă
Muştarul analizat conţine doar trei aditivi alimentari, insă aceştia sunt atăt de periculoşi, incăt produsul nu este recomandat multor categorii de consumatori.


Muştarul de masă "No. 1" are in compoziţie, pe lăngă apă şi muştar boabe, aditivi alimentari consideraţi de specialişti cu grad mare de risc. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: "Apă, muştar boabe, acidifiant (acid acetic E 260), indulcitor (zaharină E 954), colorant alimentar (tartrazină
E 102), condimente".


ANALIZÃ.... Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Are la bază boabe de muştar, apă şi o serie de aditivi alimentari: acidifianţi, indulcitori artificiali intenşi E 954, coloranţi chimici azoici de sinteză E 102".

Indulcitorul de sinteză şi colorantul alimentar puteau lipsi din compoziţia muştarului, mai ales că sunt foarte periculoşi pentru sănătatea consumatorilor.

Colorantul galben de sinteză, chimicază, azoic, tartrazina, E 102, este incriminat in apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi in creşterea incidenţei tumorilor tiroidene. De asemenea, poate altera percepţia şi comportamentul, producănd stări de confuzie, interferează cu metabolismului zincului şi cu unele enzime digestive, ne atenţionează profesorul doctor Mencinicopschi. Doza zilnică admisă pentru acest aditiv este de 7,5 mg/kg corp. Zaharina, E 954, este un edulcorant intens artificial, fără valoare calorică, incadrat in grupa 2B, ca posibil agent cancerigen la om. Există suficiente probe că zaharina este cancerigenă la animale, dar pănă in acest moment nu există suficiente probe legate de apariţia acestor maladii la om. Specialistul nostru atrage atenţia că E 954 interferează cu procesul de coagulare a săngelui, cu glicemia şi cu funcţiile digestive, perturbăndu-le. Doza zilnică admisă pentru zaharină este de 2,5 mg/ kg corp.


CONCLUZII. Din cauza aditivilor conţinuţi, specialistul nostru nu recomandă produsul analizat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor care suferă de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer) şi proliferative (cancere), celor cu maladii dermatologice (psoriazis), persoanelor astmatice, alergicilor, celor cu afecţiuni ale tractului digestiv, cardiovascularilor, persoanelor hipertensive, celor cu afecţiuni hepatice şi renale.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru precizăm că profesorula doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3052


Mai multe titluri din categorie

Cum să combini eficient sucurile de fructe

Cum să combini eficient sucurile de fructe
Unele combinații de sucuri de fructe sunt nefaste pentru organism și pot provoca balonare, indigestie, reflux gastric. De pildă cele acide nu trebuie băute în amestec cu acelea dulci, scrie...

Leacuri naturale pentru dureri de spate

Leacuri naturale pentru dureri de spate
Durerile de spate pot apărea când nu te aștepți, cu atât mai mult după efort fără o încălzire prealabilă sau dacă stai mai multe ore în șir la birou într-o poziție nepotrivită....

Nu ocoli fructele kaki! Uite 5 dintre avantajele lor pentru sănătate!

Dacă nu ți se pare un fruct prea atrăgător sau le preferi pe altele, ai ocazia să afli mai multe despre kaki în cele ce urmează și să descoperi cât de mult te poate ajuta în diverse afecțiuni,...

Beneficiile lavandei pentru sănătate

Beneficiile lavandei pentru sănătate
Cunoscută încă din Antichitate pentru proprietăţile sale terapeutice, lavanda este una dintre plantele medicinale care te poate ajuta în tratarea mai multor afecţiuni, scrie clicksanatate.ro. Este...

Dieta 5:5:5. Cum să slăbești mâncând 5 mese pe zi

Dieta 5:5:5. Cum să slăbești mâncând 5 mese pe zi
Dieta presupune să mănânci 5 mese pe zi, la ore fixe, micșorând astfel porțiile de mâncare și senzația de foame. Mai mult, acest regim promite să slăbești până la 5 kilograme în 2 ...

Alimentele care stimulează producția de colagen

 Alimentele care stimulează producția de colagen
Dacă ai trecut de vârsta de 35 de ani și ai observat că pielea și-a pierdut elasticitatea și fermitatea, iar primele riduri și linii fine apar, singurul vinovat este colagenul. Acest nutrient poate fi luat ș...

Cum să slăbești 10 kilograme mâncând morcovi

Cum să slăbești 10 kilograme mâncând morcovi
Greutatea ideală nu este imposibil de atins. Îţi propunem încă o dietă care a dat roade pentru mulţi din cei care au urmat-o. În multe cazuri, respectând principiile ei s-a putut slăbi...

Cum să vezi mai bine fără ochelari

Cum să vezi mai bine fără ochelari
Pentru a-ţi menţine vederea ageră pentru mai mult timp, poţi face în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână câteva exerciţii. Acestea îmbunătăţesc vederea. Iată despre ce...

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui
Îmbătrânirea duce automat la căderea părului şi este o problemă frustrantă care deranjează mulţi oameni. Pe lângă asta, moştenirea genetică are un rol important pentru că poate accelera...

Cele 14 alimente pe care doctorii le consumă întotdeauna

Cele 14 alimente pe care doctorii le consumă întotdeauna
Galerie Foto Nu este nimic exagerat în a spune că mâncarea îţi poate salva viaţa. Dar dacă spui „da” alimentaţiei nesănătoase, bogată în zahăr, grăsimi industriale, sare, carne în...

Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie

Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie
În nu puţine privinţe specialiştii medicinei clasice se lansează în controverse, unii profesori susţin o teorie, o terapie, alte personalităţi ale „halatelor albe” pledează pentru altă...

De ce dor despărţirile? Care e explicaţia psihologului

De ce dor despărţirile? Care e explicaţia psihologului
Galerie Foto Iubirea pentru perechea noastră se întipăreşte profund în fiinţa noastră, sub formă de amintiri, în ceea ce specialiştii numesc memorie fiziologică, prin cele cinci simţuri, în...

Top 3 alimente periculoase pentru sănătatea inimii

Top 3 alimente periculoase pentru sănătatea inimii
Problemele cardio-vasculare au devenit principala cauză de deces la nivel mondial, mai ales în țările civilizate. De ce? Pentru că sedentarismul și dieta proastă sunt cele mai importanți factori care le...

Acest joc vă ajută să slăbiţi şi să evitaţi mâncarea junk-food

Acest joc vă ajută să slăbiţi şi să evitaţi mâncarea junk-food
Cercetările demarate de neurologi au indicat de-a lungul timpului că înclinaţia creierului spre grăsimi şi zahăr este motivată de stimulată de răspunsul-recompensă, ce eliberează dopamina şi endorfine...

Înjuri, stai treaz până dimineaţa şi eşti dezordonat? Acestea pot fi semnele unei inteligenţe ascuţite

Înjuri, stai treaz până dimineaţa şi eşti dezordonat? Acestea pot fi semnele unei inteligenţe ascuţite
Cercetătorii au identificat faptul că statul până târziu este o trăsătură comună persoanelor inteligente. De asemenea, ei au descoperit că nivelul înjurăturilor şi al dezordinii pe care o...