x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bolile se ascund si in frigider

Bolile se ascund si in frigider

27 Mar 2006   •   00:00

O conditie esentiala ca alimentul sa nu fie periculos pentru sanatate este respectarea lantului de frig, mai ales in cazul produselor care nu sunt pasteurizate sau sterilizate.

"O conditie esentiala ca alimentul sa nu fie periculos pentru sanatate este respectarea lantului de frig, mai ales in cazul produselor care nu sunt pasteurizate sau sterilizate. Alimentele se pot contamina cu bacterii, fungi, ciuperci microscopice, paraziti. Sub influenta frigului, acesti contaminanti biologici nu se mai dezvolta. Unii chiar sunt distrusi, asa cum este cazul parazitului Trichinella spiralis. In conditii de congelare, la temperaturi sub minus 18 grade Celsius, acest parazit este distrus in cateva luni", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Daca vrem sa mancam alimente sanatoase, trebuie sa ne asiguram ca in refrigerator temperatura nu depaseste 4-5sC, iar in congelator este mai mica de minus 18sC. In caz contrar, alimentele se altereaza, favorizand aparitia toxiinfectiilor, a diareei sau varsaturilor. Exista insa si unele microorganisme care au inceput sa fie rezistente la temperaturi scazute. De exemplu, Listeria – o bacterie care se gaseste in produsele lactate – este activa si la temperaturi de minus 2sC. Unele persoane pot consuma alimente contaminate cu Listeria fara sa se imbolnaveasca, pe cand altele fac febra, frisoane, au greturi, dureri de cap. In compartimentul de refrigerare, adesea igiena e neglijata. Daca alimentele sunt depozitate la gramada apare fenomenul de contaminare incrucisata – legumele sau fructele puse langa carne pot fi contaminate cu bacteriile prezente in carne. Pentru ca legumele si fructele sunt consumate crude, bacteriile nu sunt distruse, calea catre toxiinfectii alimentare fiind deschisa. Carnea insa este gatita inainte de a fi consumata, existand sanse ca microorganismele periculoase sa fie distruse. Lantul de frig trebuie respectat acasa, dar si la nivel industrial. "Lantul de frig industrial trebuie sa fie neintrerupt. Daca la un moment dat apare o defectiune si temperatura nu mai este mentinuta la minus 18sC, produsul congelat devine periculos, indiferent ca sunt legume, fructe congelate, peste, carne sau inghetata", ne atrage atentia prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Nu recongelati alimentele


Care sunt riscurile atunci cand un aliment este decongelat si recongelat? "In primul rand, un produs decongelat si recongelat si-a pierdut proprietatile nutritive. In al doilea rand, microorganismele care in timpul congelarii au fost in stare latenta, o data cu decongelarea, incep sa se dezvolte rapid. Un produs recongelat este un produs in care substantele biologic active – vitaminele – au devenit inactive si un produs in care s-au dezvoltat microorganisme periculoase pentru sanatate", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata