x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bolnavă încă din pântecele mamei

Bolnavă încă din pântecele mamei

de Carmen Preotesoiu    |    12 Ian 2012   •   21:00
Bolnavă încă din pântecele mamei

In trupul Mariei Roxana, boala s-a cuibarit inca de dinainte de a se naste. Analizele au scos in evidenta ca cea mica suferea de encefalopatie, o boala grea care avea sa o condamne la luni de zile de stat pe pat, fara sa se miste, abia respirand sub privirile inlacrimate ale mamei. De-atunci au inceput drumurile catre spitalele de pediatrie, analizele menite sa arate daca copila are sanse la o viata normala. Medicii de la Husi, spitalul unde mama a nascut, s-au aratat sceptici, dar nu au abandonat cursa.

Au continut sa lupte alaturi de mama, sa o incurajeze, sa o povatuiasca, sa o invete cum sa faca recuperare cu fetita ei, acasa. 'Am mers si la spitalul din Iasi, fetita a stat trei saptamani acolo, pentru investigatii. Maria era ca o leguma, nu misca, nu dadea nici un semn de imbunatatire a starii ei. Diagnosticul final a fost tetraplagie cu encefalopatie spastica. Din cate am inteles eu de la medici, creierul mic primea toate comenzile, dar nu le putea reda. Eram dispe­rata. Singura solutie pe care o aveam era recuperarea', povesteste mama, Georgeta Huzum. La numai 4 luni de la nastere, femeia a mers cu fiica ei la Bucuresti. A aflat ca pana la varsta de un an copila nu poate sa faca kinetoterapie, nici reflexote­rapie si nici tratamentul medicamentos nu ar fi fost indicat. Abia la un an si jumatate fata a inceput sedintele de recuperare.

Progresele sunt mici, dar vizibile
Masajul, exercitiile, gimnastica medicala, toate au reusit, treptat-treptat sa aduca mari sperante in sufletele parintilor celei mici. Daca la inceput Maria nu putea sa isi miste mainile, picioarele, nu reactiona la nici un stimul, acum, dupa nenumarate sedinte, dupa doi ani si jumatate de stat prin spitale, fetita a reusit sa stea in picioare, sustinuta, iar progresele ei i-au uimit chiar si pe medici. Lupta pe care o duce Maria insa e departe de a se fi terminat. Organismul ei este extrem de firav, mai ales ca nu poate asimila mancarea. 'Trebuie sa ii gatesc doar cu apa plata cumparata din magazin, sa ii dau numai produse naturale, din curte, mi-e teama sa cumpar ceva, ca nu cumva sa-i faca rau aditivii care se adauga in alimente. Ea nu poate sa mestece deocamdata si tot ce pregatesc pentru ea trebuie sa fie pasat. In lipsa banilor, operatia in Chisinau poate fi anulata La 3 ani si doua luni, cantareste doar 9 kilograme si jumatate.'

Maria nu vorbeste. Copila isi priveste neputincioasa mama si abia daca reuseste sa-i transmita gandurile ei, prin mimica.
'Tot ce imi doresc acum este ca Maria sa poata sa imi spuna daca o doare ceva, daca ii este foame, sa-i aud vocea. Doar «nana», «ba», atat reuseste sa spuna. Orele de logopedie nu le-am inceput, pentru ca doctorii ne-au recomandat sa nu-i obosim creierul cu foarte multe practici, ci sa o luam cu pasi de furnica', spune mama, care, in afara de Maria Ro­xana, mai are inca patru copii, trei fete mari, casatorite si inca un baietel, Bogdan, de 11 ani. Acum, gandul femeii se indreapta catre clinica din Chisinau, unde a aflat ca cea mica poate face o operatie care sa-i dea sansa unei vieti mult im­bu­natatite.

'Cea mai mare realizare ar fi faptul ca ar putea merge, ar putea vorbi', explica mama beneficiile interventiei chirurgicale.
Operatia este programata sa aiba loc pe data de 27 februarie a.c. Costul este de 1.850 de euro. Sa o ajutam pe Maria sa-si traiasca copilaria ca toti ceilalti copii!

Daruind, putem sa-i oferim Mariei sansa vindecarii
Mama viseaza ca Maria sa vorbeasca, sa mearga la gradinita, sa ajunga se se descurce singura. Pentru cei care vor sa-i fie alaturi, pe numele femeii, Georgeta Huzum, la BCR, sucurala Husi, s-a deschis urmatorul cont: in lei:
RO49RNCB0758065512140001
Pentru mai multe detalii, familia Huzum poate fi contactata la numarul de tel: 0761.826.045.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete