x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM/Vitamine cu pesticide

CE BEM, CE MĂNCĂM/Vitamine cu pesticide

de Cristina Andreea Calin    |    20 Noi 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM/Vitamine cu pesticide

Multivitaminele Disney Plusssz cu aromă de portocale sunt “un supliment alimentar pe bază de vitamine şi calciu”, indicat copiilor în creştere cu vârsta peste 4 ani. Conform indicaţiilor de pe etichetă, trebuie consumate 1-6 tablete zilnic, dar, “în caz de abuz, produsul acţionează ca un laxativ. Acesta este un supliment alimentar şi nu trebuie să înlocuiască o masă echilibrată”.

Compoziţia acestui produs îl face total contraindicat copiilor. Cei doi îndulcitori chimici de sinteză, colorantul E110 şi polietilen glicolul 6000 sunt total contraindicate în alimentaţia celor mici. Acesta din urmă este o substanţă periculoasă, folosită în general ca pesticid, antigel, dar şi în industria cosmetică. Studiile realizate până în prezent arată că, dacă este consumat în cantităţi mari, polietilenul glicol 6000 duce la apariţia cancerului, afectarea sistemului reproducător, împiedică dezvoltarea, este neurotoxic. Efecte adverse puternice are şi zaharina de sodiu E954, care este încadrată de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer în grupa 2B, ca agent cancerigen. De asemenea, interferează cu procesul normal de coagulare a sângelui, cu glicemia şi perturbă funcţiile digestive. Doza zilnică admisă este de 2,5 mg/kg corp. Cancerigen este şi ciclamatul de sodiu, E952, fiind încadrat în grupa 3. Doza zilnică admisă este de 11 mg/kg corp.

Colorantul E110 este incriminat în apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) de cercetătorii de la Universitatea din Soumphton. De aceea, în Marea Britanie s-a hotărât ca până la finalul anului 2009 să nu mai fie folosit. Acesta mai are şi alte efecte adverse: alergii, congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive.

VITAMINE ÎNECATE ÎN E-URI
În aceste condiţii, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că vitaminele adăugate nu mai au nici o valoare. Mai mult, producătorul nu specifică originea lor: naturale sau de sinteză. “Este cunoscut faptul că variantele naturale au activitate biologică mult mai ridicată decât cele purificate de sinteză”, explică specialistul. De aceea pot face mai mult rău decât bine copiilor. Din compoziţie nu rezultă că aceste vitamine ar avea şi calciu, deşi în denumirea lui este specificat şi acest mineral. Având în vedere compoziţia, specialistul nu recomandă aceste vitamine copiilor, dar nici celorlalte categorii de consumatori.

Ingrediente
Acizi regulatori: acid citric – E330, bicarbonat de sodiu – E500, excipienţi: sorbitol – E420 suplimente (vit C – E300, acid nicotinic, vit E – E340, acid pantotenic, vit B6, acid folic, biotin – vitamina H), fructoză, acceleratori: polivinilpirolidonă – E1201, politen glicol 6000 (n.r. – polietilen glicol 6000), arome, agenţi antiaglomerare: stereat de magneziu, îndulcitori: zaharină de sodiu – E954, ciclamat de sodiu – E952, coloranţi: R101i – riboflavină, E110 – sunset yellow.

×
Subiecte în articol: bun de consum