x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să reduci pofta de dulce

Cum să reduci pofta de dulce

14 Ian 2019   •   20:10
Cum să reduci pofta de dulce
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Zahărul consumat în exces poate deveni un real pericol pentru sănătate. Specialiştii avertizează asupra riscurilor cardiovasculare şi de obezitate pe care le aduce consumul exagerat de zahăr. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a scăpa de această dependenţă.

În primul rând, trebuie să dormi mai mult. Un somn sănătos poate reduce dorinţa de a consuma zahăr. Atunci când nu este odihnit îndeajuns, organismul are nevoie de zahăr pentru a suplini lipsa de energie. Foloseşte vanilie, nucşoară, scorţişoară şi cardamom pentru aromatizarea unor feluri de mâncare şi băuturi, fără a adăuga zahăr. Poate ajuta, de asemenea, la scăderea nevoii de alimente dulci.

Fă mai mult sport

Desertul poate fi înlocuit cu mai multe exerciţii fizice, mai ales în cazul celor care folosesc dulciurile ca pe o metodă de rezolvare a problemelor emoţionale. În acest caz, o jumătate de oră de alergat prin parc poate fi mult mai eficientă şi mai sănătoasă decât un baton de ciocolată. Şi suplimentele alimentare ajută. Deficienţele nutriţionale pot face dorinţa de a mânca alimente dulci mai intensă. Anumiţi nutrienţi par a avea un rol important în controlul glicemiei, între care se numără cromul, vitamina B3 şi magneziul. Suplimentele alimentare bogate în astfel de compuşi pot fi utile, mai ales în cazul unor deficienţe nutriţionale combinate cu pofta de zahăr.

 

Mănâncă multe fructe

Când ai poftă de ceva dulce, în loc să mănânci un baton de ciocolată, poţi opta pentru un fruct precum struguri, banane, piersici, mere etc. Zahărul pe care îl conţin fructele este mult mai sănătos decât zahărul rafinat din prăjituri. De asemenea, poţi lua o linguriţă de miere. Nu uita că ai nevoie de minimum 25 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram de greutate corporală.

 

Dacă nu poți să te desparți de gustul de dulce, poţi folosi îndulcitori sănătoși, precum Stevia, care are zero calorii. Aceasta este un extract din planta cu acelaşi nume, energizant, benefic pentru sistemul digestiv şi de mare ajutor în controlul poftei de dulce.

 

×