x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cura cu fructele toamnei: struguri, pere şi gutui

Cura cu fructele toamnei: struguri, pere şi gutui

25 Oct 2016   •   13:04
Cura cu fructele toamnei: struguri, pere şi gutui

E momentul să vă pregătiţi organismul pentru sezonul rece. Nimic nu v-ar face mai bine decât o cură de vitamine şi de întărire a sistemului imunitar. Soluţia: cura cu fructele toamnei: struguri, pere şi gutui.


STRUGURI
Datorită zaharurilor din compoziţie, strugurii reprezintă o sursă naturală de energie. Cu toate că 100 g de struguri conţin 16 g zaharuri, acestea se asimilează lent, fără a stresa pancreasul, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

Însă specialistul nostru atrage atenţia că, din cauza conţinutului ridicat de zahăr, diabeticii trebuie să îi consume cu moderaţie şi doar la sfatul medicului. Datorită conţinutului de zahăr, strugurii furnizează mai multe calorii decât oricare alt fruct (60 până la 90 de calorii/100 grame). Motiv pentru care sunt contraindicaţi persoanelor supraponderale sau obeze. Sâmburii de struguri conţin uleiuri şi acizi graşi esenţiali. Aşadar, nu îi aruncaţi!

Vitamina C, vitaminele din grupul B, betacaroten, potasiu, magneziu şi calciu se găsesc în coaja boabelor de strugure. Pe lângă toate aceste substanţe, strugurii mai conţin şi resveratrol. Strugurii sunt fructe care ţin la menţinerea tinereţii noastre.

Struguri (100 g)
● Calorii 60
● Apă 75%
● Proteine 2,1 g
● Lipide 1,7 g
● Glucoză 8g
● Fructoză 8g
● Potasiu 200 mg
● Fibre 1 g
● Vitamina C 3 mg
● Caroten 15 microg


PERE
Bogate în vitamine şi minerale, ca strugurii, sunt şi perele. Delicioasele şi zemoasele pere combat stresul acumulat pe parcursul unei zile şi energizează organismul, mărindu-i capacitatea de a ţine piept bolilor. Calciul, fosforul, potasiul şi vitaminele din grupul B din acest fruct au efect sedativ asupra sistemului nervos.

O pară îndulceşte chiar şi pe diabe­tici, precizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Asta pentru că perele conţin fructoză, cel mai dulce zahăr natural, care nu solicită pancreasul pentru a produce cantităţi mari de insulină. Prin urmare, înlocuiţi dulciurile din comerţ cu pere.

Cuprul şi vitamina C din compoziţie au efect antioxidant şi blochează radicalii liberi. Totodată, perele asigură sănătatea inimii şi a colonului prin concentraţia mare de potasiu şi fibre, care reduc nivelul colesterolului şi elimină toxinele din colon.

Alegeţi fructele proaspete, ferme, cu aromă puternică, evitându-le pe cele care au semne de lovire, deoarece acestea indică faptul că pulpa este zdrobită. Pentru a beneficia de toţi nutrienţii, consumaţi-le proaspete şi păstraţi-le în frigider. Perele proaspete pot fi ţinute la temperatura camerei câteva zile, iar apoi în frigider 2-3 săptămâni.

Pere (100 g)
● proteine 0,3 g
● fructoză 7g
● fibre alimentare 2g
● potasiu 150 mg
● calorii 40
● vitamina C 7 mg

GUTUI
Comparativ cu alte fructe, gutuile îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi prin preparare termică. Aşadar, vă puteţi bucura mult timp de gustul lor bun, dar şi de proprietăţile acestora fie că le veţi consuma ca atare, fie că le preparaţi sub formă de compot, dulceaţă.  

Gutuile au proprietăţi antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, tonice, digestive, diuretice. Pentru că sunt bogate în vitamine şi minerale, gutuile întăresc sistemul imunitar şi, astfel, previn răcelile de toamnă, cauzate de fluctuaţiile de temperatură.  

Specialistul nostru recomandă gutuile persoanelor care vor să slăbească. Iată care sunt motivele. În primul rând, gutuile sunt bogate în fibre alimentare, împiedicând asimilarea grăsimilor. Al doilea motiv: gutuile au proprietăţi depurative şi diuretice, contribuind la eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.
Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care pune sănătatea inimii în pericol. Iar potasiul pe care îl găsim în aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Gutui (100 g)
● calorii 25
● hidraţi de carbon 6g
● fibre 6 g
● calciu 14 mg
● magneziu 6 mg
● potasiu 200 mg
● vitamina C 13 mg

×