x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De la vacuta bio, doar produse bio

De la vacuta bio, doar produse bio

23 Mai 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In contextul poluarii globale, alimentele pe care le consumam pot fi contaminate accidental sau nu cu diferite substante cu actiune negativa asupra sanatatii. De aceea, pe pietele straine, in special, dar si pe piata romaneasca, intr-o mai mica masura, au aparut asa-numitele alimente "bio" – produse biologice, ecologice sau organice

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Pentru ca "suntem ceea ce mancam", trebuie sa punem pe primul plan calitatea alimentului. "Cerealele, legumele, fructele ecologice trebuie cultivate numai pe soluri care nu sunt contaminate cu ingrasaminte chimice de sinteza. In sistemul agroindustrial conventional sunt utilizate ingrasaminte chimice, pesticide, au aparut plantele modificate genetic, iar in cresterea animalelor sunt folositi hormoni, antibiotice. Toate aceste substante au un impact negativ asupra sanatatii noastre", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    Previne cancerul

    Alimentatia dezechilibrata este principala cauza a bolilor cronice (diabetul zaharat, ateroscleroza, afectiunile cardiovasculare, cancerul). Potrivit prof. dr. Gh. Mencinicopschi, "consumul de produse biologice certificate poate preveni bolile cronice. Calitatea vietii este alta la un om care se hraneste cu asemenea produse. Alimentele ecologice pot preveni imbatranirea precoce si pot creste puterea de munca fizica sau intelectuala". Studiile au aratat ca alimentele contaminate cu pesticide pot afecta activitatea sistemului nervos si chiar dezvoltarea creierului la copii. Un punct in favoarea alimentelor bio este si lipsa tratamentului cu hormoni estrogeni aplicat animalelor. Daca animalele au fost tratate cu asemenea substante, produsele obtinute de la ele pot determina tulburari hormonale si chiar pot creste riscul aparitiei cancerului.

    Igiena maxima

    Orice aliment poate deveni ecologic daca este facuta o monitorizare atenta a intregului lant de productie. In ceea ce priveste lactatele ecologice (iaurturile, cascavalul, branza), se acorda o atentie deosebita furajarii animalului si modului de viata al acestuia. Animalele nu primesc o data cu hrana substante interzise (antibiotice, hormoni de crestere, metale grele, micotoxine), care pot ajunge in lapte. De asemenea, micotoxinele din cerealele contaminate cu mucegaiuri pot da nastere unor intoxicatii serioase atat la animale, cat si la oameni. De aceea, alimentele ecologice sunt prelucrate in conditii stricte de igiena, sunt permise numai anumite substante pentru igienizare. Pentru ca produsele sa fie biologice, este interzisa folosirea aditivilor alimentari, a substantelor colorante sau aromatizante.

    Trebuie sa fim atenti si la aportul caloric, la calitatea ingredientelor, a proteinelor, a carbohidratilor si a grasimilor care intra in componenta alimentelor biologice. Un produs poate fi ecologic, dar daca predomina grasimile saturate, de origine animala, produsul nu este sanatos.

    In ceea ce priveste aspectul, nu este nici o diferenta intre un produs ecologic si unul clasic. "La un moment dat se acredita ideea ca, daca se compara o rosie ecologica cu una conventionala, prima este mai mica, mai pipernicita. Este gresit. Ca o curiozitate, in Germania, acum cativa ani, se vindeau mere cu vierme, ca o garantie a neutilizarii de pesticide. Nici acesta nu este un criteriu. Singurul criteriu dupa care putem sa alegem este eticheta, ca alimentul a fost certificat de un organism recunoscut in domeniu", sustine prof. dr. Mencinicopschi.

    DIFERENTE. Singura diferenta intre alimentele obisnuite si cele ecologice consta in aceea ca alimentele conventionale sunt contaminate cu ingrasaminte de sinteza, pesticide etc. Atat in Romania, cat si in strainatate, produsele biologice sunt mai scumpe. Pe piata romaneasca insa, gama de produse ecologice este destul de restransa. In tari ca Austria, Germania sau Anglia, ponderea produselor ecologice ajunge chiar la 10% din piata, iar populatia este mai constienta de impactul pe care il au alimentele asupra sanatatii.

    MEZELURILE. In cazul produselor ecologice sunt interzise anumite ingrediente, anumiti aditivi alimentari. Sub acest aspect, produsele din carne ecologice (mezelurile, pateurile) sunt mai bune decat cele conventionale, care utilizeaza aditivi si conservanti alimentari de sinteza. Insa chiar si in acest caz trebuie evitate excesele. Dieta noastra trebuie sa fie diversificata, sa contina toate tipurile de alimente neprocesate sau procesate. Pentru a fi declarat aliment ecologic, trebuie ca minimum 95% din ingredientele unui produs sa fie ecologice. Daca numai 10% din ingredientele lui sunt ecologice, atunci nu poate fi numit aliment bio.

    PAINEA. Este cunoscut ca painea alba nu-i tocmai indicata pentru sanatatea noastra. Nici painea din faina alba ecologica nu este cea mai buna. O paine ecologica din macinis integral este mai buna decat una din macinis integral obtinuta din grau obisnuit. Modul cum asociem alimentele este, de asemenea, foarte important. O dieta monotona – numai paine ecologica din macinis integral, zi de zi – este o dieta dezechilibrata.

    SFATUL MEDICULUI
    Alimentele biologice se supun acelorasi rigori nutritionale ca si produsele clasice. Prof. dr. Mencinicopschi ne avertizeaza ca, daca alimentul nu este sanatos, nici ecologicul nu este benefic pentru sanatate, chiar daca a fost obtinut in conditii deosebite. "Principiile de nutritie corecte trebuie respectate in toate cazurile. Un exemplu in acest sens este zaharul alb.

    Nu conteaza daca zaharul alb este obtinut in sistemul agricol intensiv, din sfecla modificata genetic sau in sistemul ecologic. Zaharul ecologic nu este sanatos, pentru ca nici echivalentul lui clasic nu este sanatos", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
    ×