x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta care iti intareste oasele

Dieta care iti intareste oasele

17 Apr 2006   •   00:00

Osteoporoza poate fi prevenita prin alimentatie, sustin la unison nutritionistii. Insa trebuie sa ne alcatuim dieta astfel incat alimentele bogate in calciu, fosfor, vitamina D, vitamina B12 – elemente care protejeaza sistemul osos – sa se regaseasca pe masa noastra de la cele mai mici varste. In acest fel ne facem un depozit de calciu pentru varsta a treia, atunci cand pierdem masa osoasa, iar calciul se asimileaza mai greu.

Varza si alge marine

Cel mai important element pentru protectia sistemului osos este calciul, al carui aport trebuie sa fie constant de-a lungul vietii. Pana la 18 ani, doza zilnica de calciu este intre 600 si 1.200 mg zilnic. La maturitate, cantitatea necesara este de 900 de miligrame. Laptele, branzeturile, iaurturile sunt cele mai bune surse de calciu. In acelasi timp, doza de calciu poate fi asigurata si din produse din soia (branza tofu), varza alba, broccoli, conopida, telina, fasole boabe, alge marine brune, prune, smochine, nuci. "Pentru prevenirea osteoporozei trebuie acordata o deosebita atentie calciului inca din adolescenta, cand se constituie aproape 50% din masa osoasa. Este exact perioada cand tinerii se apuca de fumat, de baut, cand mananca frecvent la fast-food, cand consuma in exces bauturi pe baza de cola. Sunt obiceiuri care perturba asimilarea calciului. Daca nu primeste necesarul de calciu in aceasta perioada critica, tanarul nu va ajunge in jurul varstei de 30 de ani la densitatea osoasa normala. Dupa 30 de ani, masa osoasa incepe sa descreasca, mai rapid sau mai putin rapid, in functie de alimentatie, stil de viata si activitate fizica", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Lactate

In medie, asimilam 25%-30% din cantitatea de calciu ingerata prin alimente. De aceea, iaurtul, laptele sau branzeturile nu ar trebui sa lipseasca din meniul nimanui. Absorbtia calciului scade o data cu inaintarea in varsta. Si nu numai atat... In cazul femeilor, o data cu aparitia menopauzei, tesutul osos incepe sa se diminueze. Daca din dieta lipseste calciul, atunci osteoporoza gaseste terenul propice sa se instaleze. De aceea, femeile aflate la menopauza trebuie sa creasca aportul zilnic de calciu la cel putin 1.200 de miligrame. "Daca osteoporoza a aparut nu putem decat sa stopam evolutia bolii. E greu sa recuperam tesutul osos pierdut. Intr-o asemenea situatie, alimentatia bogata in calciu trebuie sustinuta cu suplimente nutritive. Si daca vreti sa nu aveti probleme cu osteoporoza, atunci scapati de obiceiurile nesanatoase, cum sunt consumul de alcool si fumatul", recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

"Din cauza polifosfatilor din compozitie, mezelurile, branza topita impiedica asimilarea calciului. Chiar si painea fara drojdie si legumele bogate in oxalati (spanac, sfecla, macris) reduc absorbtia calciului in oase. Iar bauturile racoritoare tip cola, excesul de alimente bogate in fitati (cereale) si diureticele favorizeaza eliminarea calciului din organism"
  • Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
  • ×
    Subiecte în articol: calciu alimentatie echilibrata