x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Diureticele, periculoase în timpul verii

Diureticele, periculoase în timpul verii

de Monica Cosac    |    12 Iul 2017   •   19:30
Diureticele, periculoase în timpul verii
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

În perioada verii, foarte multe persoane vor să slăbească în timp record, iar eliminarea “apei în exces” cu ajutorul unor pilule cu efect diuretic pare o metodă rapidă şi la îndemână, la care apelează deopotrivă femei şi bărbaţi. Specialiştii în boli de nutriţie avertizează, însă, că utilizarea diureticelor poate fi periculoasă pentru organism, mai ales în perioadele caniculare care favorizează oricum deshidratarea. În cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, poate conduce chiar la urgenţe medicale.

 

Foarte multe femei se confruntă cu retenţia de apă, iar apropierea concediului de vară le determină pe multe dintre ele să apeleze la suplimente alimentare diuretice, încurajate fiind atât de oferta bogată de pe rafturile farmaciilor, cât şi de mesajele din reclamele tv, cum că aceste pilule le-ar “scăpa de chin”. Însă medicii spun că nimic nu se obţine şi repede, şi sănătos, iar persoanele care doresc să dea jos câteva kilograme pot profita de oferta bogată de fructe şi legume din pieţe, nu de “ofertele” din farmacii.

Vara, şi valurile de caniculă facilitează oricum deshidratarea, în special prin transpiraţie, iar lipsa apei în organism produce afectare celulară, care se poate manifesta la nivelul întregului organism: țesut muscular, piele, unghii, păr etc.

“Fără acordul medicului, nu utilizați diureticele pentru a elimina «apa în exces». Acest lucru vă poate dauna considerabil, iar pentru pacienții cu afecțiuni cronice poate duce chiar la urgențe medicale”, spune dr. Luciana Gavrizi, medic specialist diabet și boli de nutriție la Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon” din Bucureşti. Potrivit medicului, consumul de fructe și legume este esențial. “Atenție, însă! Dacă ne este permis un consum mare de legume proaspete, acestea furnizând un număr limitat de calorii, fructele conțin fructoză într-o cantitate care ne permite consumul a 3-4 fructe/zi. Abuzul cantitativ ne împiedică scăderea în greutate și chiar poate furniza un aport excesiv de carbohidrați, având ca rezultat final un surplus nedorit”, mai spune dr. Gavrizi.

De asemenea, în anotimpul cald, trebuie limitat sau chiar eliminat pe cât posibil consumul de dulciuri concentrate, produsele de patiserie și sucurile din comerț, precum şi aportul de grăsimi, carne și lactate grase.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: diuretic