x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dovleacul - Aliatul inimii

Dovleacul - Aliatul inimii

de Andrada Floria    |    31 Ian 2008   •   00:00
Dovleacul - Aliatul inimii

O jumătate de ceaşcă de dovleac copt acoperă necesarul zilnic de vitamina A al organismului. În ultimii ani, dovleacul este folosit pentru realizarea măştilor de Haloween şi mai puţin pentru tradiţionalele plăcinte cu dovleac ras şi scorţioară. Astfel s-a uitat că dovleacul este un adevărat depozit de fibre şi antioxidanţi. În plus, dovleacul este o sursă naturală de fibre care stimulează tranzitul intestinal, potasiu, riboflavină (vitamina B2) şi vitamina C. Toate aceste elemente îl recomandă ca un bun aliment natural în sezonul rece.



O jumătate de ceaşcă de dovleac copt acoperă necesarul zilnic de vitamina A al organismului. În ultimii ani, dovleacul este folosit pentru realizarea măştilor de Haloween şi mai puţin pentru tradiţionalele plăcinte cu dovleac ras şi scorţioară. Astfel s-a uitat că dovleacul este un adevărat depozit de fibre şi antioxidanţi. În plus, dovleacul este o sursă naturală de fibre care stimulează tranzitul intestinal, potasiu, riboflavină (vitamina B2) şi vitamina C. Toate aceste elemente îl recomandă ca un bun aliment natural în sezonul rece.


La fel ca şi morcovii, dovlecii conţin o cantitate importantă de betacaroten, substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A. De aceea, dovleacul este recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, dar şi celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul copt este indicat în special persoanelor anemice, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). De asemenea, o cană cu dovleac copt conţine aproximativ 40 mg de calciu.

Potasiul din compoziţia dovleacului este benefic pentru sănătatea inimii. Cardiologii ne sfătuiesc să mâncăm dovleac, fie sub formă de supă, fie copt, pentru a preveni bolile cardiovasculare şi hipertensiunea.


ALEGERE. Atunci când cumpărăm un dovleac, trebuie să ne asigurăm mai întâi că acesta este comestibil, nu furajer, şi că nu este lovit. Dacă îl ţinem la temperatura camerei, dovleacul poate fi gătit în cel mult o lună de la momentul când l-am cumpărat. Dacă îl ţinem la frigider, acesta poate fi folosit chiar şi după trei luni. Din seminţele de dovleac se obţine un ulei care, potrivit nutriţioniştilor, poate fi utilizat în afecţiunile prostatei.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă dovleacul