x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dulciurile, sursa rapida de energie

Dulciurile, sursa rapida de energie

22 Mar 2006   •   00:00

Te simti obosit, lipsit de energie... Te gandesti ca de vina sunt efortul, stresul. Ti-ai imaginat insa vreodata ca responsabile pentru aceasta oboseala ar putea fi excluderea sau limitarea consumului de glucide in dieta zilnica? Si asta pentru ca glucidele sunt sursa principala de energie a organismului. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia asupra dietelor fara glucide: "Cei care adopta un regim alimentar care exclude glucidele – fructe, legume, cereale integrale – risca sa sufere de dezechilibre metabolice, boli cardiovasculare si cancer de colon".

Glucidele sau carbohidratii sunt de fapt ceea ce noi cunoastem sub numele de zaharuri – glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, fibre alimentare solubile si insolubile. Glucidele sunt de doua tipuri: glucidele rapide (glucoza, zaharoza), care elibereaza energie imediat, si glucidele lente (amidonul, fibrele alimentare), care furnizeaza energie organismului treptat.

Glucidele rapide – prajituri, ciocolata, bauturi carbogazoase – contin multa zaharoza (zahar rafinat) si furnizeaza imediat energie organismului. Aceasta energie are multe dezavantaje – se epuizeaza rapid si apare din nou dorinta de a consuma ceva dulce. Mancam acum o bomboana, peste cateva minute mai luam una. Si pericolul nu este reprezentat numai de calorii... "Totul este o chestiune de echilibru. O cantitate mare de zaharuri rapide ingerate determina pancreasul sa secrete mai multa insulina pentru a transporta glucoza in interiorul celulelor. In momentul in care glucoza este consumata de celulele organismului nostru, apare o scadere a glicemiei si de aici dorinta de dulce. In acest fel avem tot timpul oscilatii mari ale cantitatii de insulina si de glucoza. Apare pericolul rezistentei la insulina, ceea ce evolueaza treptat spre diabet de tip II, apoi obezitate, boli cardiovasculare si cancere. Acestea sunt problemele consumului excesiv de zaharuri rapide, mai ales in conditii de sedentarism", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

INDICELE GLICEMIC. Specialistii folosesc termenul de indice glicemic pentru a caracteriza calitatea nutritionala a glucidelor. Indicele glicemic se bazeaza pe capacitatea alimentelor de a creste continutul de glucoza in sange si secretia de insulina a pancreasului. Indicele glicemic este cu atat mai mare cu cat alimentul contine mai multe glucide rapide (in special glucoza si zaharoza). Daca insa alimentul contine o cantitate mai mare de glucide lente, indicele glicemic este mai mic, iar alimentul mai sanatos. Printre produsele cu indice glicemic ridicat se numara painea alba, cerealele cu ciocolata, dulciurile, bauturile carbogazoase, floricelele de porumb. Produse cu indice glicemic scazut sunt: laptele, iaurtul, merele, perele, strugurii, ciocolata amaruie, fasolea, mazarea. Intr-o dieta echilibrata, glucidele trebuie sa reprezinte aproximativ 40%-50% din aportul alimentar zilnic. 1 gram de glucide ii furnizeaza organismului 4 calorii.

×