x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Exercitii dupa nastere

Exercitii dupa nastere

06 Dec 2005   •   00:00
ARMONIA TRUPULUI
Ati adus pe lume un copil si grija dumneavoastra este impartita intre bebelus si modul de a reveni la silueta de altadata. Nimic mai simplu sa ramaneti doar cu o singura grija. Caci specialistul nostru va asigura ca la sase saptamani de la nastere puteti face exercitii fizice destinate recuperarii siluetei. Sa spunem de la inceput ca femeile care au nascut prin cezariana vor incepe acest tip de exercitii dupa o perioada mai lunga.

Specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur (foto), de la FC National Fitness Center, atrage atentia ca "exercitiile fizice, dupa nastere, trebuie facute numai cu acordul medicului".

Exercitiile pe care vi le propunem noi fac parte din seria celor care au obtinut acordul medicului. "Exercitiile au ca scop tonifierea musculaturii planseului pelvin si se executa din pozitia culcat pe spate si din sezand. Ele se bazeaza atat pe o postura si respiratie corecte, cat si pe constientizarea contractiei musculare. Pentru inceput, este bine ca exercitiile sa se execute sub supravegherea unei persoane avizate, pentru a avea certitudinea ca ati efectuat corect miscarile", este de parere specialistul.

Redobandirea siluetei

"Rolul exercitiilor este de recuperare dupa nastere: de redobandire a siluetei, de tonifiere a musculaturii, de reglare a metabolismului si de imbunatatire a circulatiei sangelui. Exercitiile vor fi efectuate intr-o camera aerisita, pe fondul unor melodii reconfortante, straduindu-va sa respirati corect. Am selectat pentru dumneavoastra exercitii care va relaxeaza", spune specialistul Luiza Bucur. Din cadrul programului de exercitii dupa nastere nu trebuie sa lipseasca "exercitiile de incalzire". Ele constau in miscari de indoire a capului pe spate, cu barbia in piept, miscari de fle-xie si de rotare a pumnilor, talpilor, efectuand tot timpul respiratii profunde.

Dupa trei luni, antrenament complex

Femeilor care au facut miscare inainte si in timpul sarcinii le va fi mai usor sa-si recapete silueta, este de parere specialistul Luiza Bucur. Pentru inceput, ele vor face 6-8 repetari ale unui exercitiu, crescand apoi treptat atat numarul repetarilor, cat si pe cel al seriilor la 10-12, apoi 12-20 de repetari, reluate in trei serii. Dupa trei luni se poate adopta un program de exercitii mai complex.

DOZATI EFORTUL. Exercitiile dupa nastere se executa lent, respirand profund. Atentie insa! "Daca nu puteti executa un exercitiu sau daca apare o stare de disconfort sau durere, nu ezitati sa va opriti!", va sfatuieste specialistul Luiza Bucur.

REFACERE. Rezultatele sunt vizibile destul de rapid. In cateva luni puteti sa reveniti la silueta de dinaintea sarcinii. Perioada de refacere dureaza in functie de cate kilograme ati luat in perioada sarcinii. Este indicat sa aveti si o dieta adecvata, care trebuie indicata de medic, tinand cont ca in aceasta perioada alaptati!
×