x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Exercitii pentru muschii spatelui

Exercitii pentru muschii spatelui

27 Mar 2006   •   00:00

Zona lombara este adesea neglijata. Dar exista exercitii speciale destinate tonifierii acestei zone care au ca scop intarirea musculaturii lombare.

Specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur (foto), de la FC National Fitness Center, spune ca este o greseala frecvent intalnita de a ne preocupa exclusiv de a scapa de colaceii de grasime din jurul taliei cu ajutorul exercitiilor fizice, uitand total ca si musculatura lombara are nevoie de acelasi "tratament". De aceea, va propunem o serie de miscari care au rolul de a tonifia musculatura lombara si paravertebrala lombara.

Contraindicatii


Aceste exercitii simple constau in ridicari alternative si simultane ale mainilor si picioarelor. Insa ele necesita precautii. Specialistul Luiza Bucur va sfatuieste sa efectuati aceste miscari lent, evitand bruscarea coloanei si aparitia problemelor la nivelul regiunii lombare. La cel mai mic disconfort resimtit, intrerupeti efectuarea exercitiilor. Atentie! Chiar daca exercitiile sunt simplu de efectuat, ele prezinta si contraindicatii. Acestea vizeaza persoanele care au probleme sau care au suferit interventii chirurgicale in regiunea lombara, ca de exemplu discopatia lombara, hernia.

Nu va opriti brusc!


Inainte de efectuarea exercitiilor pentru regiunea lombara este foarte important sa faceti cateva miscari de incalzire, destinate regiunii bazinului. Ele constau in rotari de bazin, rasuciri, aplecari, indoiri laterale ale trunchiului. Dupa aceea, repetati fiecare exercitiu de 10-20 de ori, in trei serii. Iar la sfarsit nu va opriti brusc! Adoptati pozitii de stretching, pentru a relaxa musculatura dupa efort.

SFAT. "Nu neglijati miscarile pentru tonifierea musculaturii lombare! Deoarece nepracticarea exercitiilor recomandate pentru aceasta regiune poate favoriza, in timp, aparitia problemelor la nivelul coloanei vertebrale lombare. Astfel, concentrandu-ne doar asupra intaririi peretului anterior al trunchiului (abdomen), musculatura lombara, slab tonifiata, poate antrena deplasarea vertebrala. De aceea, un program eficient de tonifiere abdominala trebuie sa includa neaparat si tonifiere lombara", atrage atentia specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur.


Culcat pe abdomen, cu bratele si picioarele intinse, ridicati simultan bratele si picioarele


Culcat pe abdomen, cu bratele si picioarele intinse, ridicati simultan bratul stang si piciorul drept. Reveniti in pozitia initiala si schimbati partea


Culcat pe abdomen, cu bratele si picioarele intinse, ridicati trunchiul imitand cu bratele miscarea de inot


Cu sezutul pe calcaie, indoiti trunchiul si intindeti bine bratele pe sol, tinand capul intre brate
×
Subiecte în articol: lombara armonia trupului