x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fluturasul de 400 Kcal

Fluturasul de 400 Kcal

28 Iun 2005   •   00:00

Adesea vedem in parcuri, atunci cand nu este vant, din ce in ce mai multi oameni – membri de familie si prieteni – imbracati comod, cu rachetele, cu fluturasul (denumit de specialisti minge), care au iesit la o partida de badminton...

Armonia trupului / Fluturasul de 400 Kcal Adesea vedem in parcuri, atunci cand nu este vant, din ce in ce mai multi oameni – membri de familie si prieteni – imbracati comod, cu rachetele, cu fluturasul (denumit de specialisti minge), care au iesit la o partida de badminton...

Sport asemanator cu tenisul, badmintonul este extrem de indragit in aceasta perioada a anului. Unii il joaca dupa regulament, altii, pur si simplu. Badmintonul este un sport originar din China si Japonia. Ca la carte, acest sport se practica pe un teren de aproximativ 13 m lungime si 6 m latime, cu un fileu de 1,5 m. Badmintonul nu presupune un echipament special si totusi incaltamintea si imbracamintea trebuie sa fie comode. De asemenea, trebuie sa avem rachete speciale de badminton – care au avantajul de a fi mult mai usoare comparativ cu cele de tenis – si fluturasul.

In sala si in aer liber


"Si, chiar daca pare la prima vedere un sport facil, in realitate, badmintonul este foarte solicitant. La efort intens se ard 400 de kilocalorii/ora. De aceea, practicat cate o ora pe zi, el este recomandat ca metoda de intretinere fizica", ne asigura Daniela Timofte, antrenor de badminton la Clubul Sportul Studentesc. Ca metoda de combatere a sedentarismului, antrenorul ne sfatuieste sa jucam badminton atat in aer liber, cat si in sala, de doua-trei ori pe saptamana, cate o ora, din care zece minute trebuie sa fie dedicate incalzirii prin stretching, alergare usoara, intinderi laterale, indoiri ale trunchiului.

Competitie intre nepoti si bunici


Datorita faptului ca este un sport accesibil, badmintonul poate fi practicat atat de copii incepand cu varsta de 6-7 ani, de adulti, cat si de batrani. Astfel ca bunicii, parintii si copiii pot fi adversari, dar si coechipieri, badmintonul putand fi jucat si la dublu. "In aceste situatii, badmintonul dezvolta ambitia, dorinta de a fi mai bun decat celalalt, viteza de reactie, de gandire, atentia distributiva, puterea de anticipare, orientarea in spatiu, indemanarea. De asemenea, sportul cu racheta ii confera jucatorului o tinuta corecta, destindere, gratie. Din punct de vedere fizic, badmintonul ajuta la tonifierea musculaturii membrelor inferioare si superioare, iar pe copii ii ajuta sa se inalte, sa se dezvolte fizic armonios. Practicat o perioada indelungata, jocul de badminton contribuie la cresterea rezistentei fizice, la imbunatatirea procesului de respiratie, prin marirea capacitatii pulmonare", afirma antrenorul Daniela Timofte.

ISTORIE. In urma cu un secol, badmintonul era considerat un sport al sexului feminin. In primele decenii ale secolului al XX-lea, numarul jucatorilor a crescut cu 584%. In 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, badmintonul a devenit disciplina olimpica.

COMPARATIE. In timpul unei partide de badminton de aproximativ 45 de minute, jucatorul poate alearga mai mult de 1,5 km si poate realiza mai mult de 300 de intoarceri la 90 grade. Comparativ cu un jucator de tenis, cel care joaca badminton poate lovi fluturasul cu o viteza de doua ori mai mare decat viteza maxima atinsa la o partida de tenis.
×
Subiecte în articol: badmintonul armonia trupului badminton