x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fracturile de femur

Fracturile de femur

de Magda Colgiu    |    28 Feb 2011   •   21:18
Fracturile de femur

Trohanterul reprezintă o parte a femurului (os lung, care formează scheletul coapsei, de la şold până la genunchi), de care se leagă muşchii coapsei. Fracturile trohanteriene, frecvente mai ales la persoanele de peste 65 de ani, au o perioadă de recuperare de cel puţin un an. De aceea, medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, îi sfătuieşte pe cei expuşi riscului să ia o serie de măsuri pentru a evita accidentele casnice, cauza principală a acestor fracturi.

Aceste fracturi sunt mai frecvente la femei, din cauza osteoporozei endocrine şi a longevităţii mai mari. Majoritatea sunt accidente casnice şi se produc prin căderi pe şold. La adulţii tineri, aceste fracturi sunt produse de traumatisme violente prin accidente de circulaţie sau cădere de la înălţime.
„Producerea lor este favorizată şi de unele boli ca: hemipareza, metastazele osoase, boala Parkinson, distrofiile osoase”, spune medicul Sebastian Diaconescu.

Deşi sunt tratate chirurgical, prin osteosinteze ferme (reasamblarea fragmentelor osoase ale unei fracturi cu ajutorul oricărui mijloc mecanic), „prognosticul vital este rezervat, din cauza dificultăţilor de mobilizare a vârstnicilor. Complicaţiile de decubit (poziţie orizontală a corpului) sunt frecvente şi grave la bolnavii vârstnici. Cea mai frecventă complicaţie locală tardivă este calusul vicios (sudare defectuoasă a unei fracturi) în coxa vara (deviere a membrului inferior).

 

Exerciţiile de recuperare
Tratamentul este chirurgical, tratamentul ortopedic fiind aplicat foarte rar în fracturile incomplete de masiv trohanterian.
„La bătrânii cu stare generală foarte precară se poate face mobilizarea în fotoliu, aşa cum se întâmplă la fracturile de col femural. Sacrificăm prognosticul funcţional în favoarea celui vital”, precizează specialistul.
După intervenţia chirurgicală, medicul va încuraja pacienţii să participe la un program de reabi­litare, mai ales că s-a dovedit că exerciţiile pentru tonusul muscular pot îmbunătăţi calitatea vieţii şi pot ameliora incapacitatea funcţională.

De aceea, medicul Sebastian Diaconescu, împreună cu profesor doctor Eugen Caracaş (foto), kinetoterapeut principal la Institutul Naţional de Recuperare, Me­di­cină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, recoman­dă efectuarea mai multor serii de exerciţii. Recupe­rarea se realizează în mai multe etape. Important! Exerciţiile de recuperare sut diferite în funcţie de piciorul fracturat. Exemplificările următoare iau în calcul fractura la piciorul stâng. În prima etapă de recuperare se lucrează cu piciorul sănătos.

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet