x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6410


Mai multe titluri din categorie

Ce alimente nu ar trebui niciodata pastrate la frigider

Ce alimente nu ar trebui niciodata pastrate la frigider
Unele alimentele pastrate in frigider isi pierd din continutul nutritional, savoare si gust, atunci cand sunt pastrate la frigider.Specialistii in nutritie sunt de parere ca alimentele pot fi pastrate la rece doar...

Știați? SMS-urile pot modifica creierul prin frecvenţa de utilizare a smartphone-ului la expedierea de mesaje

Știați? SMS-urile pot modifica creierul prin frecvenţa de utilizare a smartphone-ului la expedierea de mesaje
Folosirea repetată a degetelor pentru a scrie SMS-uri provoacă unele modificări la nivelul creierului comparabile până la un punct cu cele induse de învăţarea şi exersarea la un instrument muzical, în special...

Drama unei fetițe de nici 3 ani. Viața ei depinde și de tine!

Drama unei fetițe de nici 3 ani. Viața ei depinde și de tine!
 Are numai 2 ani și 8 luni și a petrecut deja mai multe zile pe un pat de spital decât în brațele mamei ei. Viața ei depinde de terapia ce-i este administrată fără nici o sminteală, de o intervenție...

Ţigările electronice, risc mare de cancer

Ţigările electronice, risc mare de cancer
Ţigara electronică ar putea fi mai periculoasă de 5 până la 15 ori faţă de ţigara tradiţională în privinţa riscului de cancer. Încălzită la maximum şi aspirând profund în piept, vaporii ce conţin...

De cât timp avem nevoie pentru a trece peste o despărţire?

De cât timp avem nevoie pentru a trece peste o despărţire?
 Un nou studiu, care viza identificarea efectelor pozitive ale despărţirilor, a descoperit că oamenii au nevoie de trei luni pentru a trece peste o relaţie care se destramă, relatează Daily Mail.Cercetarea,...

Diabet de la lipsa vitaminei A

Diabet de la lipsa vitaminei A
Carenţa de vitamina A ar putea fi cauza apariţiei diabetului tip 2, demonstrează un studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York (SUA), publicat în The Journal of Biological...

Ai insomnii? Ai grijă de spatele tău!

Ai insomnii? Ai grijă de spatele tău!
Dacă suferiţi de insomnie, sunteţi foarte susceptibili de a experimenta durerile de spate, potrivit unui studiu publicat recent în revista PLOS One de cercetători de la Universitatea din Haifa, scrie...

Detoxifierea - un concept pseudo-medical construit în scop comercial

Detoxifierea - un concept pseudo-medical construit în scop comercial
Oamenii se confruntă din ce în ce mai des cu mesajele emise de industria detoxificării. Ideea că pot scăpa de caloriile acumulate reprezintă o soluţie la alegerile alimentare de tip fast-food şi la cantităţile...

Clipuri tv mincinoase

Clipuri tv mincinoase
Din cauza mesajelor, adesea false, privitor la unele alimente, dependenţii de tv pierd capacitatea de a se hrăni sănătosTeleviziunea are o influenţă negativă în privinţa alegerii alimentelor, demonstrează un st...

Un nou test al glicemiei

Testul glicemiei. Este un ritual bine cunoscut diabeticilor. De până la patru ori pe zi, suferinzii de diabet tip 1 dau din deget o picătură de sânge. Dar iată că o echipă de specialişti de la Universitatea...

Medicii germani au depistat o nouă maladie la un copil de 3 ani care cântarea peste 40 de kg

Medicii germani au depistat o nouă maladie la un copil de 3 ani care cântarea peste 40 de kg
Surplusul de greutate la copii tinde să devină una dintre marile probleme ale secolului 21. În mod normal un copil de trei ani cântăreşte 15 kilograme. Medicii germani din Ulm s-au trezit la spital cu un băieţel...

Munceşti prea mult? S-ar putea să devii “prieten” cu paharul

Munceşti prea mult? S-ar putea să devii “prieten” cu paharul
Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-şi în pericol sănătatea, avertizează oamenii de ştiinţă într-o cercetare publicată de British Medical Journal (BMJ) şi citată de...

Gena din spatele unui cancer agresiv

Gena din spatele unui cancer agresiv
O descoperire ce deschide calea spre noi terapii care să împidice evoluţia tumorilor mamareGena responsabilă de cancerul de sân triplu negativ, una dintre formele cele mai agresive de cancer, a fost descoperită de...

Virusul care ucide cancerul. Cercetătorii francezi au pus la punct o terapie contra tumorilor pancreatice

Virusul care ucide cancerul. Cercetătorii francezi au pus la punct o terapie contra tumorilor pancreatice
Cercetătorii de la Inserm (Franţa) sunt foarte aproape de a pune la punct o terapie contra cancerului de pancreas. Noua terapie constă într-un virus capabil de a ţinti exact celulele maligne pancreatice. Cancerul...

Paşii către succes. Eliminaţi stresul, învăţaţi să spuneţi “nu” şi gândiţi pozitiv!

Paşii către succes. Eliminaţi stresul, învăţaţi să spuneţi “nu” şi gândiţi pozitiv!
Autorul Bestseller-ului “Inteligenţa Emoţională 2.0”, Travis Bradberry, subliniază în cartea sa că un om de succes reuşeşte mereu să îşi păstreze calmul. “Oamenii de succes apreciază mereu ceea ce au....