x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tratamente naturiste, GHEARA DIAVOLULUI este... LEACUL LUI DUMNEZEU. Ce boli vindecă această plantă miraculoasă

Tratamente naturiste, GHEARA DIAVOLULUI este... LEACUL LUI DUMNEZEU. Ce boli vindecă această plantă miraculoasă
Unele dintre tratamentele naturiste pe care vi le propunem pe acest site uimesc nu doar prin eficiența lor, ci și prin denumirile exotice. Este cazul și cu această plantă, folosită în nu mai puțin de 7...

Tratamente naturiste. Supranumită și „leacul lui Dumnezeu” această plantă tratează cancerul și vindecă alte 12 boli grave. Află totul despre ea

Tratamente naturiste. Supranumită și „leacul lui Dumnezeu” această plantă tratează cancerul și vindecă alte 12 boli grave. Află totul despre ea
Planta pe care v-o aducem acumîn atenție revoluţionează lumea medicală şi aduce o perspectivă strălucitoare asupra umanităţii în cucerirea longevităţii. Este considerată adevărata „regină”...

Diete sănătoase. Planul de 28 zile de prevenire a bolilor cardiace

Diete sănătoase. Planul de 28 zile de prevenire a bolilor cardiace
Bolile cardiace pot fi o cauză principală de deces, dar asta nu înseamnă că trebuie să o accepți ca fiind soarta ta. Deși nu aveți puterea de a modifica anumiți factori de risc - cum ar fi istoricul...

Tratamente naturiste. Trei rețete de leacuri care te scapă de durerile de genunchi

Tratamente naturiste. Trei rețete de leacuri care te scapă de durerile de genunchi
Durerile de genunchi reprezintă o adevărată problemă de sănătate cu care tot mai mulți oameni se confruntă în ultima vreme (și pentru care aleg adeseori tratamente naturiste). Acesta este motivul pentru care...

TRATAMENTE NATURISTE. Un „PRAF” obţinut în casă, mai puternic decât bicarbonatul, care tratează bolile şi întăreşte organismul

TRATAMENTE NATURISTE. Un „PRAF” obţinut în casă, mai puternic decât bicarbonatul, care tratează bolile şi întăreşte organismul
Bicarbonatul de sodiu a câştigat notorietate în ultima vreme datorită multiplelor sale întrebuinţări, care îi conferă o serie de beneficii, mai ales în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii şi a stării...

ANTIBIOTICUL natural care spulberă bolile. Rețetă veche de 4000 de ani

ANTIBIOTICUL natural care spulberă bolile. Rețetă veche de 4000 de ani
Această rețetă magică datează de acum 4000 de ani, când era folosită cu succes în tratarea zecilor de afecțiuni și epidemii cu care se confrunta omenirea. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente...

4 lucruri pe care NU trebuie să le faci când vrei să slăbești

4 lucruri pe care NU trebuie să le faci când vrei să slăbești
Problemele de greutate, grăsimea în locuri în care n-ar avea ce căuta, celulita de la vârste fragede și creșterea nivelului colesterolului rău sunt din ce în ce mai frecvente în zilele noastre mai ales din...

10 KG în 5 ZILE! Dieta fabuloasă care le-a înnebunit pe japoneze te poate ajuta să SLĂBEȘTI MIRACULOS!

10 KG în 5 ZILE! Dieta fabuloasă care le-a înnebunit pe japoneze te poate ajuta să SLĂBEȘTI MIRACULOS!
Japonezii sunt de multă vreme fanii acestei diete sanatoase care le asigură - pe lângă beneficiile menționate mai sus - și cantitatea zilnică necesară de vitamina C, magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fier,...

Depresia poate fi învinsă cu ajutorul dietei mediteraneene

Adoptarea dietei mediteraneene poate oferi un ajutor substanțial persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia, informează marți...

Cum trebuie să ne ferim de căpușe

Cum trebuie să ne ferim de căpușe
Având în vedere că vremea de afară este tot mai prietenoasă cu noi, iar plimbările în aer liber, la iarbă verde, sunt la mare căutare; se știe că mediul preferat de căpușe este iarba....

Borșul face minuni pentru sănătate

Borșul face minuni pentru sănătate
Tratamentul cu borș presupune o cură de trei săptămâni presupune o cură de trei săptămâni, iar în această perioadă borșul se administrează cu un sfert de oră înainte de masă. Borșul...

10 kg în 10 zile! Dieta-minune a călugărilor japonezi. Află cum poți slăbi sănătos

10 kg în 10 zile! Dieta-minune a călugărilor japonezi. Află cum poți slăbi sănătos
Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre llongevitatea japonezilor, ca și despre cât de sănătoasă este dieta lor. Dacă adaugi la ritmul de viață al acestui popor regulile și restricțiile unei comunități...

Tratamente naturiste. 5 beneficii uimitoare ale gelatinei

Tratamente naturiste. 5 beneficii uimitoare ale gelatinei
O folosești des la deserturi și în anumite preparate culinare, însă poate nu știai că gelatina are o mulțime de alte beneficii asupra sănătății. Obținut din proteine animale, acest ingredient aparent...

Recomandări medicale de evitare a insomniei

Recomandări medicale de evitare a insomniei
Potrivit specialiștilor, trezirea în mijlocul nopții este normală. Dar, până la unul din cinci oameni au dificultăți de a se întoarce să doarmă cee ace devine o problemă...

20 de medicamente pe care nu trebuie să le combini niciodată cu alcool

20 de medicamente pe care nu trebuie să le combini niciodată cu alcool
Combinația de alcool și pastile nu este cea mai potrivită, iar acest lucru este știut, însă ce se întâmplă dacă ignorăm acest fapt? „Alcool poate inhiba sau amplifica efectele medicamentului într-un mod...
Serviciul de email marketing furnizat de