x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4941


Mai multe titluri din categorie

De ce ne este frică de psiholog

De ce ne este frică de psiholog
Acum ceva timp, aproape în fiecare film american apărea replica: cred că cel mai bine ar fi să vorbeşti cu cineva. A se înţelege că recomandarea era de a vorbi cu un specialist. Pentru că trăim într-o...

Necazuri de la guma de mestecat

Necazuri de la guma de mestecat
Afectarea plombelor. Dureri de cap, dinţi şi urechi. Poftă de mâncare. Sindromul de colon iritabilGuma de mestecat ajută la eliminarea stresului şi ne protejează de carii dentare. Dar aceeaşi gumă de mestecat...

Vaginul, fabrică de medicament. O bacterie vaginală produce lactocilina

Vaginul, fabrică de medicament. O bacterie vaginală produce lactocilina
Vaginul conţine o multitudine de bacterii care produc molecule ce ar putea fi folosite pentru obţinerea de produse farmaceutice extrem de utile. Mai pe scurtătură, ceea ce transmite site-ul Slate.fr ar suna aşa:...

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate pentru zeci de afecțiuni! Află cum poți să-ți protejezi sănătatea mâncând zilnic ceapă!

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate pentru zeci de afecțiuni! Află cum poți să-ți protejezi sănătatea mâncând zilnic ceapă!
Tonică, terapeutică, anti-infecţioasă, această legumă este un aliment consumat din cele mai vechi timpuri. Dacă adăugăm faptul că se recomandă ca factor de sănătate si longevitate, sperăm că te-am convins...

Un nou medicament împotriva melanomului suscită speranțe în tratamentul împotriva cancerului

Un nou medicament împotriva melanomului suscită speranțe în tratamentul împotriva cancerului
Experții în cancerul de piele nutresc speranțe, după recenta aprobare, acordată de Administrația Medicamentelor și Alimentelor (FDA) din SUA, unui nou medicament împotriva melanomului, care "stimulează sistemul...

Chirurgie fără bisturiu. Tratarea tumorilor canceroase cu ajutorul ultrasunetelor de înaltă intensitate

  Chirurgie fără bisturiu. Tratarea tumorilor canceroase cu ajutorul ultrasunetelor de înaltă intensitate
 HIFU-HCU este o nouă metodă de tratare a anumitor tumori maligne sau benigne care foloseşte un fascicul de ultrasunete de înaltă intensitate ce distruge tumoarea prin supunerea ei la o temperatură foarte...

Dugesia Japonica - un vierme mai tare ca antibioticele. Poate lupta cu 17 bacterii provocatoare de boli grele

Dugesia Japonica - un vierme mai tare ca antibioticele. Poate lupta cu 17 bacterii provocatoare de boli grele
Viermele din familia Planaria, Dugesia Japonica, are capacitatea de rezista la atacul a 17 bacterii cauzatoare de boli, unele dintre ele chiar mortale pentru om, au descoperit cercetătorii francezi de la CNSR şi...

PÂINEA NU ÎNGRAȘĂ, ci te poate ajuta SĂ SLĂBEȘTI! Află cum și câtă pâine trebuie să mănânci

PÂINEA NU ÎNGRAȘĂ, ci te poate ajuta SĂ SLĂBEȘTI! Află cum și câtă pâine trebuie să mănânci
“De mai bine de 2000 de ani, pâinea a stat la baza alimentaţiei: până și postul negru înseamnă apă şi pâine. Indiferent de statutul social sau financiar, de pregătirea profesională, vârstă, preferinţe...

Acarienii, cu milioanele pe faţa noastră

Acarienii, cu milioanele pe faţa noastră
Se hrănesc cu sebum şi pot fi cauza unor boli de piele, cum este cuperoza Ne-am obişnuit să împărţim patul, perna, păturile... cu acarienii. Dar şi aşa, de fiecare dată când vine vorba de acarieni, brusc ne...

Pericolul avortului

Pericolul avortului
Un subiect atât de delicat şi de intim, dar care trebuie abordat. Discuţia despre pericolul avortului necesită o abordare bazată pe informaţii clare astfel încât orice femeie care se poate afla într-o astfel de...

ALERTĂ MEDICALĂ! Sute de copii afectați de enterovirusul EV-D68, noi cazuri sunt așteptate în cursul săptămânii viitoare

ALERTĂ MEDICALĂ! Sute de copii afectați de enterovirusul EV-D68, noi cazuri sunt așteptate în cursul săptămânii viitoare
Sute de copii din Statele Unite au fost tratați împotriva unui enterovirus rar - EV-D68. Doctorii avertizează că mai multe incidențe ale virusului se așteaptă să se producă în cursul săptămânii...

Chinezii au inventat un dispozitiv pentru detectarea alimentelor periculoase

Chinezii au inventat un dispozitiv pentru detectarea alimentelor periculoase
Video Gigantul IT chinez Baidu a realizat un dispozitiv inteligent, de forma unei baghete, capabil să analizeze conținutul mâncării, scrie agenția France Presse. Ideea unei baghete inteligente, care a fost prezentată...

Pancreasul, tratat în centre de excelenţă

Pancreasul, tratat în centre de excelenţă
Anual, în România, se fac aproximativ 2.000 de ecoendoscopii, iar în Franţa, 65.000Bolile pancreasului trebuie tratate în centre de excelenţă care să aibă specialişti cu expertiza necesară fiecare în...

Remedii naturiste pentru fibromul uterin

Remedii naturiste pentru fibromul uterin
Fibromul uterin este o tumoare benignă si reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate pentru femei. Aproximativ 3 din 4 femei cu vârste cuprinse între 25 si 45 de ani suferă de această...

6 LEACURI naturiste ca să scapi de INSOMNIE

6 LEACURI naturiste ca să scapi de INSOMNIE
Nu este nevoie să faci abuz de somnifere atunci când insomnia nu-ţi dă pace. Remediile naturiste au o eficacitate dovedită si, în plus, sunt ieftine si usor de găsit.De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te foie...