x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5064


Mai multe titluri din categorie

Trăiască BEREA! O listă întreagă de BENEFICII ale consumului MODERAT de bere

Trăiască BEREA! O listă întreagă de BENEFICII ale consumului MODERAT de bere
Beneficiile consumului moderat de bere pentru sănătate, printre care prevenirea unor probleme cardiace şi respiratorii, au fost evidenţiate luni, la Bruxelles, în cadrul celui de-al VII-lea Congres European asupra...

Testul cancerului pancreatic. 80% dintre pacienţii cu tumoare la pancreas sunt diagnosticaţi în stadiul avansat

Testul cancerului pancreatic. 80% dintre pacienţii cu tumoare la pancreas sunt diagnosticaţi în stadiul avansat
Un tip de aminoacid prezent în sânge ar putea contribui la depistarea în faze incipiente a cancerului pancreatic, un neoplasm extrem de dificil de descoperit, susţin cercetătorii de la Institut of Technologie...

Marian vrea să facă primii pași! Ajută și tu!

Marian vrea să facă primii pași! Ajută și tu!
Acum mai bine de 7 ani, chiar de Sfânta Maria, Gabriela Geambașu l-a născut pe Marian cu mare greutate, cu multă durere, și ... a murit. Familia băiețelului a mai primit o  veste tragică de la medici,...

Ştii când trebuie să bei CAFEAUA? Efectul maxim, ca stimulent, se regăseşte DOAR în anumite intervale orare

Ştii când trebuie să bei CAFEAUA? Efectul maxim, ca stimulent, se regăseşte DOAR în anumite intervale orare
Cafeaua, consumată deseori ca stimulent al sistemului nervos datorită cafeinei pe care o conţine, are acest efect doar la anumite ore şi nu pe tot parcursul zilei, explicaţia fiind legată de interacţiunea acestei...

Depistarea rapidă a virusului hepatitei C

Depistarea rapidă a virusului hepatitei C
Cei mai expuşi hepatitei C sunt tinerii care folosesc în comun seringi pentru administrarea drogurilorS-a lansat programul naţional de screening pentru virusul hepatitei C (VHC), componentă a  Programului...

Cancerul, scos la iveală prea târziu. La 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar şi 60% cu cancer renal boala este descoperită în ultimele stadii

Cancerul, scos la iveală prea târziu. La 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar şi 60% cu cancer renal boala este descoperită în ultimele stadii
Aproape jumătate dintre persoanele care au cancer află prea târziu că suferă de această boală, şansele lor de supravieţuire scăzând foarte mult, se precizează într-un raport recent al Institutului pentru...

Angioplastie şi defibrilatoare pentru cardiaci

Angioplastie şi defibrilatoare pentru cardiaci
Ministerul Sănătăţii va finanţa medicamentele trombolitice prescrise pacienţilor cu accident vascular  60% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut beneficiază de proceduri de angioplastie, prin Programul...

Boli care pleacă de la picioare. Semn de gută: degetul mare de la picior roşu, umflat şi dureros

Boli care pleacă de la picioare. Semn de gută: degetul mare de la picior roşu, umflat şi dureros
Picioare cu mâncărimi, umflate, fierbinţi, reci, cu degetul mare dureros. Sunt simptome care pot ascunde probleme serioase de sănătate. Cauza frecventă a mâncărimilor în zona tălpilor, între degetele...

Obezitate de la îndulcitorii de sinteză. Prof. dr. Mencinicopschi subliniază că unii aditivi creează dependenţă

Obezitate de la îndulcitorii de sinteză. Prof. dr. Mencinicopschi subliniază că unii aditivi creează dependenţă
Îndulcitorii (edulcoranţi) artificiali afectează flora intestinală, relevă un studiu efectuat la Institutul Weizmann din Israel, publicat în revista Nature. Studiul dovedeşte că îndulcitorii artificiali sunt...

Efectele distrugătoare ale telefonului mobil asupra sănătăţii. Vederea, somnul şi sănătatea mentală, în pericol

Efectele distrugătoare ale telefonului mobil asupra sănătăţii. Vederea, somnul şi sănătatea mentală, în pericol
Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea şi somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sănătate mentală, potrivit mai multor studii.Lumina de culoare albastră face parte din spectrul...

Boala care distruge tinereţea românilor. "Tinerii sunt mult mai afectaţi decât adulţii"

Boala care distruge tinereţea românilor. "Tinerii sunt mult mai afectaţi decât adulţii"
Tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generațiile trecute, deoarece factorii declanșatori din actualitate sunt mai mulți, mai variați și mai elevați, susțin specialiștii.Un raport al Organizației...

Poți să SLĂBEȘTI până la 6 kilograme în 10 zile! Mănâncă BROCCOLI!

Poți să SLĂBEȘTI până la 6 kilograme în 10 zile! Mănâncă BROCCOLI!
Cu ajutorul dietei cu broccoli puteti slabi intre 3 si 6 kg, in doar 10 zile. Trebuie doar sa urmati cu strictete meniul si veti vedea cum vor aparea rezultatele.Broccoli, ca majoritatea legumelor verzi, contine...

Ebola, aproape de o mutaţie catastrofală

Ebola, aproape de o mutaţie catastrofală
Specialiştii iau în calcul posibilitatea ca virusul să se transmită pe calea aeruluiPericolul ca virusul Ebola să se transmită pe calea aerului, rapiditatea răspândirii şi numărul mare al deceselor provocate su...

Papa Francisc încurajează donarea de organe

Papa Francisc încurajează donarea de organe
Papa Francisc încurajează donarea de organe pentru a se pune capăt traficului, dar şi-a exprimat refuzul faţă de legalizarea comerţului cu organe, a declarat sâmbătă primarul Romei. "Papa m-a autorizat să...

Congresul inimii, la Bucureşti. Bolile cardiovasculare provoacă mai multe decese decât toate formele de cancer la un loc

Congresul inimii, la Bucureşti. Bolile cardiovasculare provoacă mai multe decese decât toate formele de cancer la un loc
Bolile cardiovasculare provoacă peste 50% dintre decesele înregistrate în Europa, adică mai multe decese decât toate formele de cancer la un loc, mortalitatea fiind mai mare printre femei şi pacienţii cu nivel...