x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 12837


Mai multe titluri din categorie

A crezut că avea indigestie, dar a ieşit la iveală că era vorba de un atac de cord

A crezut că avea indigestie, dar a ieşit la iveală că era vorba de un atac de cord
În 2012, luna august, Claire-Marie Berouche a început să nu se simtă bine. A crezut că e de la un sandwich mâncat înaintea filmului, dar în următoarele 6 zile a fost lovită de greaţă...

Decalogul unui abdomen de vis

Decalogul unui abdomen de vis
Un abdomen plat nu doar că arată superb la plajă, dar este și un semn de sănătate și că mănânci cum și ce trebuie. Am mai spus și explicat, grăsimea din jurul taliei înseamnă că ai grăsime...

Nemulțumirea de la job îți afectează sănătatea

Nemulțumirea de la job îți afectează sănătatea
Un loc de muncă stresant își poate pune amprenta pe sănătatea ta, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Ohio, care spun că nemulțumirile de la job, în tinerețe...

5 gustări pe care le poți mânca seara târziu fără să te îngrași

5 gustări pe care le poți mânca seara târziu fără să te îngrași
Dacă respecți principiul pe care îl recomand eu, de a mânca, pe zi, 3 mese principale și 2 gustări, cina fiind cu 4 ore înainte de culcare și te hidratezi corespunzător pe parcursul zilei, nu ai...

Top 5 alimente care ard grăsimile

Top 5 alimente care ard grăsimile
Am mai vorbit, în trecut, despre alimentele cu așa-zise calorii negative, adică acelea care au aport caloric mai mic decât cantitatea pe care o arde organismul pentru a le descompune. Desigur că acele...

Cum recunoști un pepene roșu injectat

Cum recunoști un pepene roșu injectat
Există multe poveşti despre trucurile aplicate pentru a face pepenele mai dulce. O fi un sâmbure de adevăr? Cum recunoşti un pepene roşu injectat? Pepenele roşu se numără printre fructele preferate...

Nouă semne ignorate ale cancerului la sân

 Nouă semne ignorate ale cancerului la sân
Pe lângă noduli, cancerul de sân mai are și alte simptome, trecute cu vederea de cele mai multe ori de doamne și domnișoare. Iată 9 semne ignorate ale cancerului de sân, scrie...

Dieta cu orez. Cât de repede poți slăbi

Dieta cu orez. Cât de repede poți slăbi
Acest regim alimentar a fost dezvoltat în 1939 pentru tratarea obezității și a altor boli legate de greutate. Dieta funcționează, dar numai în anumite condiții, scrie ziarulring.ro. Acest regim...

Topul alimentelor care previn cancerul

Topul alimentelor care previn cancerul
Alimentaţia are un rol important în prevenirea cancerului. Alimentele bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale nu numai că îţi asigură energia de care ai nevoie pentru întreaga zi, dar...

Zodii de femei speciale

Zodii de femei speciale
Fiecare reprezentantă a sexului frumos are ceva deosebit în aspectul ei fizic ori în mentalitatea ei, însă există patru zodii de femei cu adevărat speciale. Ele impresionează pe toată lumea cu...

Care e legătură dintre grupa de sânge și somn

Care e legătură dintre grupa de sânge și somn
Ştiai că există o legătură între grupa de sânge şi ritualul de somn? Despre reprezentanţii grupei 0 se spune că vorbesc în somn. Află ce îi caracterizează pe cei care au alte grupe...

Dieta RAPIDĂ cu struguri. Veți SLĂBI jumătate de kilogram pe zi

Dieta RAPIDĂ cu struguri. Veți SLĂBI jumătate de kilogram pe zi
DIETA. Puteți scăpa de kilogramele în plus cu ușurință, obținând un ten mai curat și o energie debordantă cu ajutorul dietei cu struguri. Se recomandă să țineți această cură între 5...

Sfatul medicului. Cum tratăm cistita?

Sfatul medicului. Cum tratăm cistita?
Este bine să nu confundăm cistita cu anexita sau inflamația overelor, deși au, în general, aceleași simptome. Cistita reprezintă inflamația vezicii urinare și este cauzată de obicei de prezența unor...

Naturisme. Inima iubeşte păducelul

Naturisme.  Inima iubeşte păducelul
Este cunoscut faptul că magneziul este elementul din Tabloul lui Mendeleev care face bine cordului. De asemenea, în popor se auzise că planta păducel este potrivită pentru alungarea necazurilor la inimă. O...

Atacurile de panică pot fi combătute cu tratamente naturiste

Atacurile de panică pot fi combătute cu tratamente naturiste
Atacul de panică este o formă acută a anxietăţii care constă dintr‑un complex de reacţii fiziologice ale organismului, cu producerea de către glandele suprarenale a unor cantităţi crescute de hormoni,...