x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 11850


Mai multe titluri din categorie

Tratamente naturiste. Țuica românească de prună - un remediu recunoscut pe plan mondal

Tratamente naturiste. Țuica românească de prună - un remediu recunoscut pe plan mondal
N-o să îți vină să crezi, dar această băutură alcoolică tradițională poate fi, la nevoie, unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste. Ia mai toarnă-un păhărel/ ca să ne tratăm...

Atacul de cord. Care sunt simptomele asociate și cum trebuie să acționăm în caz de urgență?

Atacul de cord. Care sunt simptomele asociate și cum trebuie să acționăm în caz de urgență?
Anual, milioane de oameni din întreaga lume suferă un atac de cord. În general, atacul de cord sau infarctul miocardic are loc atunci când un cheag de sânge obstrucționează una din artere....

Vitaminele esenţiale pentru a combate balonarea

Vitaminele esenţiale pentru a combate balonarea
Balonarea este o problemă de ordin estetic, care provoacă discomfort şi o stare general proastă. Balonarea este cauzată în general de dieta pe care o adoptăm, dar şi de anumite carenţe. Anumite alimente ...

Remediul perfect pentru cei care nu pot dormi

 Remediul perfect pentru cei care nu pot dormi
Dacă suferi de insomnie, atunci trebuie să încerci acest remediu natural care este pe bază de miere și lapte. Este un remediu antic, cel mai bun, și în plus, tot ce trebuie să faci este să-l bei...

Ce riști dacă dormi în pat cu animalul tău de companie

Ce riști dacă dormi în pat cu animalul tău de companie
Dacă și pentru tine animalul tău de companie este precum un membru al familiei, cu care împarți totul, e mai bine să te gândești de două ori înainte de a dormi cu el alături, scrie...

10 mituri despre diabet, demontate

10 mituri despre diabet, demontate
Probabil aţi auzit că persoanele care consumă prea mult zahăr pot face diabet… Sau poate vi s-a zis că persoanele care suferă de această boală trebuie să renunţe la toate alimentele preferate. De fapt,...

Cât de periculos e să înghiți o gumă de mestecat

Cât de periculos e să înghiți o gumă de mestecat
Cu toți știm de acel mit din copilarie potrivit căruia dacă înghițim guma de mestecat ea va rămâne în stomac 7 ani. Oamenii de știință ne lămuresc privind acest aspect, scrie...

Alimentele care te scapă de insomnie

Alimentele care te scapă de insomnie
Tot mai des întâlnite în ultima perioadă, tulburările de somn pot afecta în timp nu doar activitățile zilnice, ci și starea de sănătate fizică și cea psihică a persoanei. Știai că...

Remediul-minune care elimină pietrele la rinichi

  Remediul-minune care elimină pietrele la rinichi
Funcția principală a rinichilor este de a elimina toate toxinele și cantitățile de sare în exces din organism. Întrucât rinichii absorb toxinele și sărurile, există riscul apariției pietrelor...

Ce e important să știi despre glicemie

Ce e important să știi despre glicemie
La noi în ţară, 10% din populația țării suferă de diabet zaharat, acestă situaţie alarmantă fiind confirmată de numeroase studii, scrie clicksanatate.ro. Ce determină fluctuațiile...

Super-virusurile de neoprit care ar putea UCIDE milioane de oameni. Unele dintre ele îmbolnăvesc pacienții spitalelor

Super-virusurile de neoprit care ar putea UCIDE milioane de oameni. Unele dintre ele îmbolnăvesc pacienții spitalelor
Experții trag semnale de alarmă, anunțând o iminentă criză a sănătății mondiale pentru că medicamentele disponibile pe piață devin ineficiente în fața virusurilor care suferă mutații, devenind...

Beneficiile uluitoare ale ceaiului de trandafiri

Beneficiile uluitoare ale ceaiului de trandafiri
Acest tip de ceai este renumit în medicina tradiţională pentru faptul că are rezultate excelente în numeroase afecţiuni. Iată ce anume poţi trata cu ajutorul acestuia, dar şi cum trebuie să-l prepari...

Klaus Iohannis: Am convenit în CSAT elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar

Klaus Iohannis: Am convenit în CSAT elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar. "Am discutat şi convenit un plan de acţiune, concretizat printr-o...

Dieta cu apă. Slăbește 12 kilograme în doar trei săptămâni

Dieta cu apă. Slăbește 12 kilograme în doar trei săptămâni
Nu ai nevoie de foarte mulţi bani ca să slăbeşti. Nici de foarte mult timp. În schimb, îţi trebuie voinţă.  Dacă consideri că acest lucru nu-ţi lipseşte, îţi scriu astăzi despre un...

Ardeiul iute, leacul perfect pentru toate

 Ardeiul iute, leacul perfect pentru toate
În medicina naturistă, ardeiul iute are o reputaţie excelentă; acesta fiind recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune remedii pentru numeroase afecţiuni, scrie clicksanatate.ro. Eficient în...