x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 14499


Mai multe titluri din categorie

Aplică aceste 8 reguli și poți mânca orice și oricât

Aplică aceste 8 reguli și poți mânca orice și oricât
Să ne înțelegem încă din capul locului: mă refer aici la oameni normali, nu cu probleme de sănătate. Alea trebuie tratate de medic. De asemenea, vârsta și bagajul genetic desigur că face...

Ce trebuie să știi despre surplusul de zahăr

 Ce trebuie să știi despre surplusul de zahăr
Zahărul este un carbohidrat simplu care îi oferă organismului tău calorii, folosite ca energie. Ceea ce trebuie să reţii este că zahărul procesat nu are nicio valoare nutriţională şi că are foarte multe...

De ce oamenii cu ochii verzi sunt speciali

De ce oamenii cu ochii verzi sunt speciali
Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, sunt caracteristica cea mai clară, și sunt mijlocul de exprimare, care poate fi un sentiment de fericire sau tristețe. Dar ochii verzi sunt frumoși, extrem de unici, și...

Efectele sucului de grepfruit asupra pielii

 Efectele sucului de grepfruit asupra pielii
Grepfrutul este unul dintre cele mai comune și populare fructe citrice din întreaga lume. Bogat în vitamina C, acesta are foarte multe beneficii asupra corpului uman. Iar sucul este perfect pentru...

Cele mai bune leacuri contra colesterolului mare

Cele mai bune leacuri contra colesterolului mare
Colesterolul este o substanță organică grasă, insolubilă în apă, fiind o componentă esențială a materiei vii. Provine, în proporţie de circa 20% din alimentaţie, din produsele de origine animală,...

3 exerciții care te ajută să pari mai înaltă și grațioasă. Plus că fac minuni pentru abdomen

3 exerciții care te ajută să pari mai înaltă și grațioasă. Plus că fac minuni pentru abdomen
Alura unui om este, de cele mai multe ori, cea mai importantă. Este și o expresie, uite strâmbul ăla ce costum mișto are, când, de fapt, este vorba despre CUM porți o anumită haină. Sunt persoane care...

Ce spune fiecare parte a capului despre sănătatea noastră?

Ce spune fiecare parte a capului despre sănătatea noastră?
Galerie Foto Capul este partea a corpului care ne diferenţiază cel mai mult de restul oamenilor şi are legătură cu ceea ce “ştiu că sunt”, “vreau să fiu”, “aleg să cred despre viaţă”. De...

Olivia Steer către medic: “Asumaţi-vă în scris că orice s-ar întâmpla cu copilul meu e vina dumneavoastră!”

Olivia Steer către medic: “Asumaţi-vă în scris că orice s-ar întâmpla cu copilul meu e vina dumneavoastră!”
Galerie Foto După ce a împărţit ţara în două cu declaraţiile sale despre vaccinuri, Olivia Steer vorbeşte sâmbătă la “Dincolo de aparenţe”, de la Antena Stars despre momentul care a declanşat...

Șapte lucruri pe care să nu i le spui niciodată celei mai bune prietene

Șapte lucruri pe care să nu i le spui niciodată celei mai bune prietene
Ești de părere că onestitatea și sinceritatea sunt cele mai bune temelii pentru o relație indestructibilă? Și noi... dar cu câteva mici rezerve! Poate că pare că ne contrazicem, dar, în viața de zi...

La ce folosește cunoașterea grupei sangvine

La ce folosește cunoașterea grupei sangvine
Cunoaşterea grupei sangvine este esenţială în eventualitatea unei intervenţii chirurgicale, care necesită transfuzii de sânge. Există patru grupe de sânge – A, B, AB şi O – în...

5 motive pentru care eşti singur de Dragobete. Sfaturile psihologului

5 motive pentru care eşti singur de Dragobete. Sfaturile psihologului
Galerie Foto             Astăzi se sărbătorește Dragobetele, acest Cupidon al românilor, zeul dragostei și al bunei dispoziții. Dacă te prinde singur/ă, este...

Să aflăm singuri ce semne de întrebare vin de la organism

Să aflăm singuri ce semne de întrebare vin de la organism
Organismul omului este un univers fabulos, mecanisme sofisticate îşi dau mâna să guverneze fiinţa umană. În fiecare moment ceva se întâmplă în corpul nostru, unele sunt înt&...

Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?

Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?
Carnea roșie conține numeroase vitamine și minerale esențiale pentru sănătate și pentru o dietă echilibrată. Totuși, în ultima vreme, reputația ei a avut de suferit din cauza mai multor studii care...

Porți lentile de contact și ai ochii uscați? Iată ce trebuie să faci

Porți lentile de contact și ai ochii uscați? Iată ce trebuie să faci
Sindromul ochilor uscați afectează milioane de persoane din toată lumea. Această afecțiune poate deveni extrem de inconfortabilă pentru persoanele care poartă lentile de contact. Printre simptome se numără...

Gravidele care poartă fete, mai expuse unor afecțiuni

Gravidele care poartă fete, mai expuse unor afecțiuni
Medicii sunt de părere că sexul fătului influențează imunitatea mamei. O echipă de cercetători de la Centrul Medical Wexner al Universității din Ohio a făcut un studiu pentru a determina dacă există o...