x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 12263


Mai multe titluri din categorie

Cum să slăbești sănătos. 5 sfaturi de la doctor Menci

Cum să slăbești sănătos. 5 sfaturi de la doctor Menci
Cea mai mare greșeală pe care o puteți face când vreți să slăbiți este să alegeți dietele minune. Vă rog mult să mă credeți pe cuvânt: de la Iisus încoace, minunile nu există! Sau sunt...

Diete sănătoase. Pepenele roșu - ingredient miraculos pentru sănătate

Diete sănătoase. Pepenele roșu - ingredient miraculos pentru sănătate
Valul de căldură care a cuprins țara ne reamintește că sunt deja pe piață (aduși din țări mai sudice) delicioșii pepeni verzi cu miezul roșu. Ai alege să-l incluzi de pe acum în meniu, dacă ai ști ac...

Tratamente naturiste. Ingredientele secrete din preparatul cu efecte terapeutice care LUPTĂ CU CANCERUL, previne infarctul şi arteroscleroza

Tratamente naturiste. Ingredientele secrete din preparatul cu efecte terapeutice care LUPTĂ CU CANCERUL, previne infarctul şi arteroscleroza
Descoperit de dr. Johanna Budwig, biochimist, expert în grăsimi şi uleiuri, acest amestec, realizat din trei ingrediente naturale are puteri terapeutice deosebite, fiind folosit de medicul german în...

Ești stresat? Apucă-te de pictat!

Ești stresat? Apucă-te de pictat!
Atunci când nivelul de stres atinge cote maxime, este recomandat să iei o pauză creativă. Specialiștii spun că 45 de minute de creație, fie că este desen, pictură sau modelaj, reduce nivelul de cortizol...

Psiholog: Tehnologia ne face mintea să stea

Psiholog: Tehnologia ne face mintea să stea
Trăim în epoca în care orice infromație este la un click distanță și o simplă căutare pe Google ne dă răspunsul și la o problemă grea de matematică și la un test de cultură generală. Departe...

SFATUL MEDICULUI. Ce trebuie să mănânce copiii în perioada de creștere?

SFATUL MEDICULUI. Ce trebuie să mănânce copiii în perioada de creștere?
Copiii şi adolescenţii trebuie să aibă o alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, bogată în alimente neprocesate termic, fructe, legume proaspete, seminţe, oleaginoase...

Cum să stai corect în fața calculatorului

Cum să stai corect în fața calculatorului
Computerul a devenit principalul obiect în jurul căruia se învârte munca majorității oamenilor. După opt-zece ore la birou, în fața unui calculator, chiar și persoanele tinere se resimt,...

O băutură BANALĂ te poate ajuta la dietă. Slăbești 2 kg, adăugând doar...

O băutură BANALĂ te poate ajuta la dietă. Slăbești 2 kg, adăugând doar...
Renunțați la cafeaua pe care o consumați la prima oră! Există o soluție miraculoasă cu multiple beneficii asupra întregului organim: apa cu lămâie. Beți în fiecare dimineață pe stomacul gol acest...

Dieta de 5 zile cu pepene galben. Scapi rapid de 5 kg

Dieta de 5 zile cu pepene galben. Scapi rapid de 5 kg
Dieta cu pepene galben tine cinci zile si permite consumul de carnea de pui sau de peste, orez, ciuperci, branza de vaci, iaurt, oua fierte, varza si fasole verde. Bea lichide, ceaiuri neindulcite si sucuri de fructe. Cu...

Patru semne că cel mic este surd

Patru semne că cel mic este surd
Între unul și trei copii dintr-o mie se nasc cu deficiențe de auz. Surditatea poate fi totală sau parțială și poate avea multiple cazue. Efectul este, însă, același: dacă nu este tratată...

Ce și când să mănânci seara ca să nu te îngrași și să nu ți se facă foame peste noapte. Exemplu de meniu pentru cină

Ce și când să mănânci seara ca să nu te îngrași și să nu ți se facă foame peste noapte. Exemplu de meniu pentru cină
Deși nutriționiștii insistă că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, programul încărcat și plăcerea de te recrea la un restaurant fac din cină, pentru mulți, un moment foarte important....

Tratamente naturiste. ȚUICA ROMÂNEASCĂ DE PRUNĂ - un REMEDIU recunoscut pe plan mondial

Tratamente naturiste. ȚUICA ROMÂNEASCĂ DE PRUNĂ - un REMEDIU recunoscut pe plan mondial
N-o să îți vină să crezi, dar această băutură alcoolică tradițională poate fi, la nevoie, unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste. Ia mai toarnă-un păhărel/ ca să ne tratăm...

5 alimente care te ajută să te concentrezi mai bine și să fii mai performant

5 alimente care te ajută să te concentrezi mai bine și să fii mai performant
Nu, articolul ăsta nu este despre cum să devii mai deștept. Alimente care să crească IQ-ul nu s-au inventat încă. Dar capacitățile noastre intelectuale depind foarte mult de stilul de viață. Da! În...