x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 19663


Mai multe titluri din categorie

Exerciţiu pentru ochi: culesul neghinei din grâu

Exerciţiu pentru ochi: culesul neghinei din grâu
Controalele oftalmologice sunt obligatorii la copii, atât la ieşirea de la maternitate, cât şi - neapărat - până la trei ani, trei ani şi jumătate. După cum controlul ochilor se impune şi după 40 de ani,...

Nu mai aruncaţi seminţele de pepene! Iată cât de sănătoase sunt

Nu mai aruncaţi seminţele de pepene! Iată cât de sănătoase sunt
Pepenele roşu este fructul pe care l-am savura în fiecare zi de vară. Este delicios, răcoritor şi are proprietăţi detoxifiante. Totuşi, seminţele nu ne sunt deloc pe plac şi nu ştim cum să scăpăm mai...

HOROSCOPUL zilnic al sanatatii: O vizita la medic e binevenita!

HOROSCOPUL zilnic al sanatatii: O vizita la medic e binevenita!
Resursele interne ale organismului si sistmul imunitar sunt la inaltime, astfel ca, in situatii critice, organismul poate face minuni. Din acest punct de vedere ziua de astazi este potrivita pentru interventii chirurgica...

Explicaţiile psihoterapeutului: ​​​​​​​15 reguli de bază pentru sănătatea emoţională a copiilor noştri

Explicaţiile psihoterapeutului: ​​​​​​​15 reguli de bază pentru sănătatea emoţională a copiilor noştri
Galerie Foto Pe stradă, la scoală, în mijloacele de transport în comun, în trafic, în magazine, în cluburi, în familii, la televizor, prin toate locurile unde își desfășoară activitatea ființa umană, vedem din ce în...

Cum slabesti cu cirese si capsuni

Cum slabesti cu cirese si capsuni
100 de grame de cirese contin 38 de calorii, iar aceeasi cantitate de capsuni ne aduce 27, iar de caise – doar 28 de calorii. Si unde mai pui ca fructele acestui sezon sunt dintre cele mai gustoase. Asadar fructe...

Dieta ideală pentru un ten sănătos şi fără coşuri

Dieta ideală pentru un ten sănătos şi fără coşuri
Acneea este o afecţiune a pielii care afectează suprafeţele corpului care conţin glandele seboreice mari, incluzând nasul, fruntea, bărbia, obrajii şi spatele. Ea se manifestă prin prezenţa porilor încărcaţi...

Ce trebuie să faci când te-ai decis să slăbești

Ce trebuie să faci când te-ai decis să slăbești
Fie că vrei să dai jos 2-3 kg sau mult mai multe, este extrem de important să te gândești foarte bine înainte de a alege cura de slăbire pe care o vei urma și asta pentru că o dietă necorespunzătoare îți...

Dieta ideală înainte să mergem la mare

Dieta ideală înainte să mergem la mare
Rosii, morcovi, ulei de masline, ceai, sucuri... cateva alimente care nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care vor pleca in concediu la mare. De ce? Potrivit specialistilor, aceste alimente apara pielea de efectele...

Cum să ai un ten strălucitor în 5 pași simpli

Cum să ai un ten strălucitor în 5 pași simpli
Sănătatea și aspectul pielii feței sunt extrem de importante pentru femei iar îngrijirea tenului trebuie să fie o prioritate. Câteva gesturi simple ne pot ajuta să ne menținem un chip luminos și...

Leacuri naturale pentru tonifierea pancreasului

Leacuri naturale pentru tonifierea pancreasului
Proasta functionare a pancreasului este insotita de complicatii si o serie de boli, cum ar fi pancreatita sau diabetul. Din fericire, exista remedii naturiste foarte bune care ajuta la tratarea pancreasului. Iata...

5 alimente „sănătoase” care cresc riscul de îmbolnăvire

5 alimente „sănătoase” care cresc riscul de îmbolnăvire
Am ajuns să cumpărăm tot mai des alimente pe a căror etichetă scrie ”bio” (sănătos), însă multe dintre ele nu sunt atât de sănătoase pe cât par, pentru că pot avea efecte secundare, crescând riscul de...

Tratamentul naturist pentru combaterea ciupercii unghiei

Tratamentul naturist pentru combaterea ciupercii unghiei
Boala se manifesta in primul rand prin modificarea aspectului unghiilor: modificarea culorii in alb, galben sau maro deschis; disparitia luciului unghiei care isi pierde si transparenta; ingrosarea; dezlipirea unghiei de...

HOROSCOPUL zilnic al sanatatii: Atentie ce si cat mancati!

HOROSCOPUL zilnic al sanatatii: Atentie ce si cat mancati!
HOROSCOPUL ZILNIC AL SANATATII 13 IUNIE 2018. Va framanta tot felul de ganduri legate de starea de sanatate, dar nu merita sa le acordati prea mare atentie: iminutatea este, astazi, mai puternica decat de obicei, ceea...

Afecțiunile mamare care nu sunt cancer

Afecțiunile mamare care nu sunt cancer
Afectiunile benigne ale sanilor sunt acele modificari de la nivelul sanilor care nu sunt cancer. Aceste afectiuni sunt frecvent intalnite si multe femei pot dezvolta astfel de afectiuni mamare in timpul vietii. In urma...
Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2018. Cum se calculează media de admitere în clasa a IX-a
Serviciul de email marketing furnizat de