x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 12557


Mai multe titluri din categorie

Orice greutate se ridică de jos din poziţia pe vine

Orice greutate se ridică de jos din poziţia pe vine
Ridicarea în poziţie verticală a omului, poziţia bipedă care l-a transformat în împăratul lumii, înseamnă un “decont” destul de scump, o suprasolicitare a coloanei unde se...

Studiu. Infertilitatea la femei ar putea fi cauzată de un virus

Studiu. Infertilitatea la femei ar putea fi cauzată de un virus
Un virus puțin cunoscut, din familia virusurilor herpetice, denumit HHV-6A ar putea fi răspunzător de infertilitate la femei, potrivit unui studiu recent realizat la Universitatea din Ferrara, în italia....

Condimentul anti-cancer

Condimentul anti-cancer
Curcuma, cunoscută și ca turmeric sau șofran indian, poate ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani. Un nou studiu, ale cărui rezultate au fost...

Amestecul care te scapă de afecțiunile pielii

Amestecul care te scapă de afecțiunile pielii
Care este primul lucru pe care ai vrea să-l faci atunci când te uiți în oglindă și vezi că au început să apară coșuri și pete pe față? Probabil că ai vrea să faci o magie și acestea să di...

Caisele și efectul lor minunat pentru prevenirea celei mai cumplite boli

Caisele și efectul lor minunat pentru prevenirea celei mai cumplite boli
Caisele sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, antioxindanți, ceea ce le face perfecte pentru o dietă de prevenire a multor afecțiuni, inclusiv a temutului cancer, scrie clicksanatate.ro. 1....

Dieta cu castraveți. Cum să slăbești două kilograme în două zile

Dieta cu castraveți. Cum să slăbești două kilograme în două zile
Cstraveții conţin foarte multă apă şi au numai 13 calorii la 100 de grame. De aceea, nutriționiștii îi recomandă în toate curele de slăbire. În plus, aceste legume mai conțin fosfor, calciu,...

Ministerul Sănătăţii: Ordinul care reglementează timpul de lucru şi gărzile va fi transmis într-o nouă formă sindicatelor

Ministerul Sănătăţii: Ordinul care reglementează timpul de lucru şi gărzile va fi transmis într-o nouă formă sindicatelor
Ministerul Sănătăţii va transmite sindicatelor din sistemul sanitar o nouă formă a Ordinului de Ministru 870, care reglementează timpul de lucru şi gărzile, a anunţat joi seara ministrul Sănătăţii, Vlad...

"Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă"! Cine spune asta?

"Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă"! Cine spune asta?
Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă şi în specialitate, iar medicii care au doar gărzi vor beneficia de concediu, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Dragoş Pîslaru, la...

Iată ce se întamplă cu corpul tău după ce consumi timp de 30 de zile amestecul a două ingrediente nelipsite din bucătărie!

Iată ce se întamplă cu corpul tău după ce consumi timp de 30 de zile amestecul a două ingrediente nelipsite din bucătărie!
Consumul a 3 lingurițe pe zi de bicarbonat de sodiu amestecat cu miere are efecte relativ benefice în ceea ce privește încetinirea dezvoltării celulelor canceroase, prin alcalinizarea pH-ului. Mulți...

Cum să folosești cuburile de gheață pentru a fi mai frumoasă

Cum să folosești cuburile de gheață pentru a fi mai frumoasă
Ți s-a mai spus, poate, că atunci când primești o lovitură e bine să pui gheață... hmmm! unii spun chiar: o bucată de carne înghețată, face ca vânătaia să fie mică-mică-mică, scrie...

Cum să previi bolile de stomac în mod natural

Cum să previi bolile de stomac în mod natural
Tranzitul intestinal lent poate favoriza apariţia unor boli grave, precum cancerul de colon. E bine de știut că 80% din problemele digestive pot fi evitate printr-o alimentaţie echilibrată. Există câteva...

Alimentul-minune care elimină cicatricile

Alimentul-minune care elimină cicatricile
Folosit cu precădere în fel și fel de preparate, ghimbirul are virtuți terapeutice de luat în seamă. El alungă greața, calmează arsurile la stomac și îmbunătățește metabolismul. Dar, planta...

Licoarea care te scapă de bolile de piele: ceaiul de trandafiri

Licoarea care te scapă de bolile de piele: ceaiul de trandafiri
Trandafirii (mai exact, petalele) sunt o sursă bună de vitamina A, B, C, E și K. De asemenea, aceștia conțin acid malic, acid citric, pectină și compuși activi care efect antidepresiv, scrie...

8 fructe capabile să lupte împotriva cancerului

 8 fructe capabile să lupte împotriva cancerului
Afinele conţin acid elagic şi inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase. Culorile atât de diverse ale fructelor sunt extrem de importante pentru sănătatea corpului nostru, scrie clicksanatate.ro. Dar știm cum...

Ce să mănânci pentru a îmbunătăți sănătatea tiroidei

 Ce să mănânci pentru a îmbunătăți sănătatea tiroidei
Tiroida este o glandă care controlează metabolismul, având astfel o influență mare asupra întregului organism. Din cauza acumulării de toxine, glanda tiroidă poate să devină insuficient de activă, sc...