x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 13824


Mai multe titluri din categorie

Două exerciții minune pentru leneși

Două exerciții minune pentru leneși
Fac eforturi să vă conving să vă apucați de treaba asta cu mișcarea fiindcă sunt sigură că, odată ce veți începe, o să vă placă. Dacă nu mișcarea în sine atunci starea de bine pe care o...

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre cazul Burnei: Am transmis o adresă către preşedintele Colegiului Medicilor

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre cazul Burnei: Am transmis o adresă către preşedintele Colegiului Medicilor
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a transmis vineri o adresă către preşedintele Colegiului Medicilor din România pentru a înţelege dacă au existat plângeri referitor la...

Gheorghe Burnei, acuzat că a schilodit pe viaţă după un experiment neomologat! Cum se apără medicul

Gheorghe Burnei, acuzat că a schilodit pe viaţă după un experiment neomologat! Cum se apără medicul
Acuzat că a făcut un experiment neomologat pe o fetiţă care nu se mai poate deplasa normal, medicul Gheorghe Burnei s-a apărat, în exclusivitate pentru Antena 3, de acuzaţiile care i se aduc. Citește și...

5 tipuri de alimente pe care să le mănânci dimineața ca să arzi grăsimi toată ziua

5 tipuri de alimente pe care să le mănânci dimineața ca să arzi grăsimi toată ziua
Da, îți poți face organismul să ardă grăsimi. Nu e nicio șmecherie. Prin intensificarea metabolismului. Am mai vorbit despre asta. Cei care nu mai aveți 20 de ani ați sesizat deja, sau cei mai mulți...

Alimentul săptămânii: De ce e bine să-l mănânci în fiecare zi

Alimentul săptămânii: De ce e bine să-l mănânci în fiecare zi
Am văzut că vă interesează să aflați despre beneficiile fiecărui aliment așa că am decis ca acest tip de articol să devină săptămânal. Astăzi vă voi vorbi despre unele dintre alimentele mele...

OBEZITATEA. Diagnostic și opțiuni de TRATAMENT. Ce trebuie să știi când alegi o DIETĂ sau o TERAPIE NECONVENȚIONALĂ

OBEZITATEA. Diagnostic și opțiuni de TRATAMENT. Ce trebuie să știi când alegi o DIETĂ sau o TERAPIE NECONVENȚIONALĂ
Obezitatea este caracterizata de cresterea greutatii corporale peste nivelul optim, din cauza acumularii in exces a tesutului adipos. Obezitatea reflecta existenta unor puternice dezechilibre hormonale in corp, fiind...

Cum scapi de riduri cu... LIFTING PRIN ACUPUNCTURĂ

Cum scapi de riduri cu... LIFTING PRIN ACUPUNCTURĂ
Cu trecerea timpului pielea isi pierde din frumusete si elasticitate. Orice femeie doreste sa isi mentina tenul tanar cat mai mult timp. Dar actiunea factorilor nocivi din mediu si procesele biologice de imbatranire ale...

Cum slăbești în zonele problemă – Program în 4 pași

Mai exact abdomen, fund, coapse, adică să scapi de celulita nedorită. E adevărat că nu ai cum să slăbești numai de unde îți dorești. Vei slăbi și din alte părți, cum ar fi sânii, dar vă explic...

Ce se întâmplă dacă te speli pe faţă cu bicarbonat de sodiu?

Ce se întâmplă dacă te speli pe faţă cu bicarbonat de sodiu?
Bicarbonatul de sodiu este un produs ieftin şi accesibil, pe care îl folosim în gospodărie, la curăţenie sau gătit sau în diverse tratamente naturiste. În toate cazurile, bicarbonatul şi-a...

Sfatul medicului. Adevărul despre mamografie. La ce pericole te expui

Sfatul medicului. Adevărul despre mamografie. La ce pericole te expui
Profesorul doctor Tamer Karsidag, expert Acibadem in chirurgia cancerului de san, spune care este adevarul despre mamografie. Se vorbeste foarte mult despre doza de radiatii in cazul mamografiei si, avand in vedere ri...

Vârsta 40 + şi schimbările din viaţa femeilor. 5 lucruri cărora NU trebuie să le mai dai importanţă după această vârstă

Vârsta 40 + şi schimbările din viaţa femeilor. 5 lucruri cărora NU trebuie să le mai dai importanţă după această vârstă
Subconştientul femeii cunoaşte un prag psihologic critic în jurul vârstei de 40 de ani. Perioada este marcată de momente de nelinişte, de panică, de oboseală fizică, de schimbări forţate pe plan...

7 afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

7 afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig
Când e vorba de probleme ale coloanei vertebrale, nu lăsați nimic la voia întâmplării, mai ales când temperaturile exterioare scad! Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare...

Ce pericole ascunde o sinuzită netratată

Ce pericole ascunde o sinuzită netratată
Inflamaţia sinusurilor – sinuzita – este una dintre cele mai frecvente motive pentru care, în sezonul rece, oamenii ajung la medic.  Boala poate fi foarte periculoasă şi poate ajunge chiar să...

Legumele și fructele pe care trebuie să le consumăm pentru a elimina stresul

Legumele și fructele pe care trebuie să le consumăm pentru a elimina stresul
Natura este darnică și ne oferă resursele necesare pentru a trăi sănătos. Legumele și fructele au calități de care trebuie să profităm pentru a ne menține în formă în fiecare zi. 1. Telina...

Mixtura de lămâie şi usturoi face minuni! Curăţă blocajele arteriale

Mixtura de lămâie şi usturoi face minuni! Curăţă blocajele arteriale
Usturoiul şi lămâia sunt cel mai des folosite în bucătărie, pentru a asezona salatele şi în diverse mâncăruri, dar puţini ştiu că această combinaţie poate face minuni pentru...