x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 14156


Mai multe titluri din categorie

6 pași ca să scapi de celulita de pe fund

6 pași ca să scapi de celulita de pe fund
Fundul și zona coapselor sunt primele afectate de celulită și de trecerea timpului chiar și la femeile slabe. Este imposibil să nu fi văzut la plajă femei moarte de slabe, chiar și tinere, dar cărora le...

De ce e bun spanacul în timpul sarcinii

De ce e bun spanacul în timpul sarcinii
Nu neglija consumul de spanac în timpul sarcinii, deoarece acesta conține acid folic, un nutriment extrem de important în dezvoltarea creierului fătului, scrie mami.ro. Acidul folic este o formă de...

Cinci alimente interzise atunci când ești obosit

 Cinci alimente interzise atunci când ești obosit
În momentele în care te simţi obosit este mai bine să eviţi anumite alimente care pot accentua starea de disconfort. Descoperă care sunt mâncărurile pe care trebuie să le ocolești, scrie...

4 sfaturi pentru o dimineaţă perfectă

4 sfaturi pentru o dimineaţă perfectă
Galerie Foto Dimineaţa este cea mai importantă perioadă din zi, deoarece, în funcţie de starea psihică pe care ne-o putem induce încă de la primele ore, putem avea o zi perfectă. Pe lângă...

​​​​​​​Cum să treci cu bine peste cea mai deprimantă zi din an

​​​​​​​Cum să treci cu bine peste cea mai deprimantă zi din an
Luni, 16 ianuarie, a fost declarată cea mai deprimantă zi din anul 2017. Este o tradiție deja ca a treia zi de luni din ianuarie să fie considerată o zi deprimantă de către specialiști. Ea a fost denumită...

Povestea transformării mele. Ce am făcut eu și cum am slabit

Povestea transformării mele. Ce am făcut eu și cum am slabit
Acum aproape 5 ani, deci nu mai departe de primăvara lui 2012, aveam 10 kg în plus. Nu, nu eram grasă, eram pufoasă plus că am o conformație cu fund proeminent deci aveam un aspect de fată zdravănă. Pentru...

6 greșeli frecvente în cura de slăbire

6 greșeli frecvente în cura de slăbire
Te chinui să slăbești, ții cură dar nu reușești să dai jos sau nu câte kilograme ți-ai dori? Este posibil să faci una dintre următoarele greșeli sau mai multe. Eventual chiar pe toate... 1. Te...

Urgenţele medicale din zona Deltei Dunării, preluate cu elicopterul

Urgenţele medicale din zona Deltei Dunării, preluate cu elicopterul
Două persoane din oraşul Sulina, localitate situată în Delta Dunării, au fost vineri transportate cu elicopterul la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea. "Primul pacient preluat...

VIDEO UIMITOR! 9 luni de sarcină în 4 minute

VIDEO UIMITOR! 9 luni de sarcină în 4 minute
Video Acest videoclip arată în doar patru minute cum se dezvoltă un copil, de la concepție până la naștere. Clipul oferă o perspectivă 3D a dezvoltării unui embrion în uterul mamei și va fi...

Un sirop care vindecă tusea în două zile îl putem face în casă; ne trebuie doar două ingrediente

Un sirop care vindecă tusea în două zile îl putem face în casă; ne trebuie doar două ingrediente
În sezonul răcim adesea şi tot de atâtea ori ne alegem cu câte o tuse sâcâitoare.  În loc de medicamentele clasice putem folosi un sirop pe care îl putem obţine uşor...

7 alimente foarte gustoase care te ajută să slăbești

7 alimente foarte gustoase care te ajută să slăbești
În concepția multor persoane, cura de slăbire înseamnă să mănânci numai chestii fără gust, să suferi în permanență de foame, în general să te chinui enorm. Bineînțeles că...

Salvatorul frumuseții - Fabricat în România

Salvatorul frumuseții - Fabricat în România
O echipă de cerecetători români au creat în laboratoarele Centrului de Cercetare în Biotehnologii Avansate Sanimed de la Călugăreni un concept de întinerire a tenului 100% natural. Colladerma este un ritual de...

8 pași pentru o transformare spectaculoasă

8 pași pentru o transformare spectaculoasă
Vrei să arăți mai bine, să te simți mai bine și să te asiguri că te menții tânăr(ă) cât mai mult timp? Atunci trebuie să-ți schimbi stilul de viață. Țelul propus de mine nu este ceva ce...

Lista alimentelor prietene abdomenului plat

Lista alimentelor prietene abdomenului plat
Așa cum spuneam și ieri, în articolul în care am dat lista alimentelor inamice abdomenului plat, pe care, dacă l-ați ratat, îl găsiți AICI, abdomenul depinde în proporție de peste 90%...

S-a descoperit că ciocolata poate vindeca o problemă de sănătate foarte întâlnită

S-a descoperit că ciocolata poate vindeca o problemă de sănătate foarte întâlnită
Este foarte important de precizat de la început că zahărul în exces dăunează. De vreme ce nu poţi mânca ciocolată dimineaţa, la prânz şi seara, este interesant să ştii ce beneficii...