x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare mit despre slăbit

Cel mai mare mit despre slăbit
Când vine vorba de mâncatul sănătos, mulţi cred că este scump, că necesită timp şi că este dificil de urmat, scrie Dailymail. Dieticiana Leanne Ward, în vârstă de 28 de ani, din...

Alimentele care te pot îmbolnăvi grav

Alimentele care te pot îmbolnăvi grav
În foarte multe cazuri, toxiinfecţiile alimentare îţi pot pune viaţa în pericol. E greu să stabileşti cu exactitate care sunt alimentele bune de mâncat şi care sunt cele ce pot cauza...

LĂMÂIE și PĂTRUNJEL – combinația perfectă, care vă transformă corpul și vă echilibrează nivelul de colesterol

LĂMÂIE și PĂTRUNJEL – combinația perfectă, care vă transformă corpul și vă echilibrează nivelul de colesterol
Rețeta băuturii care combină lămâia cu pătrunjelul este una dintre cele mai eficiente și mai sănătoase metode de a scăpa de kilogramele în exces. Fiecare dintre cele două ingrediente care stau la...

Alimente şi obiceiuri sănătoase pentru a preveni apariţia cancerului de sân

Alimente şi obiceiuri sănătoase pentru a preveni apariţia cancerului de sân
Cancerul de sân este o boală compexă care depinde de diferiţi factori, printre care cei mai importanţi sunt predispoziţia genetică, stilul de viată şi dieta. Ziua Mondială de Prevenire a Cancerului de...

Dieta cu mămăligă e... dieta curtezanelor! Știai asta? Află care e meniul

Dieta cu mămăligă e... dieta curtezanelor! Știai asta? Află care e meniul
Dieta cu mămăligă e... „de pe vremea bunicii”, dar nu a bunicilor româncelor. Inventată acum 300 de ani, le ajuta pe curtezane să intre în corsete! În ciuda faimei noastre de...

10 înlocuiri simple de ingrediente care fac mâncarea dietetică, sănătoasă dar și gustoasă

10 înlocuiri simple de ingrediente care fac mâncarea dietetică, sănătoasă dar și gustoasă
Când vine vorba de cure de slăbire, prima barieră psihologică este cea a renunțării la alimentele care ne produc plăcere sau pur și simplu cu care ne-am obișnuit. Să nu subestimăm obișnuința. Este a...

Verdictul dietologilor: Borsul cu sfecla arde kilogramele!

Verdictul dietologilor: Borsul cu sfecla arde kilogramele!
Oamenii de stiinta britanici au stabilit ca borsul, ciorba acrita, le ajuta pe tineri sa slabeasca, gratie prezentei in aceste preparate culinare a rosiile sau a sfeclei.   Denis Moore si Andrew Reigal sunt...

Avea mâncărime în ochiul stâng. Caz unic în istoria medicală

O tânără din SUA nu putea înlătura senzația de mâncărime la nivelul ochiului stâng. S-a dus la doctor și a aflat că este infestată cu Thelazia gulosa, specia de vierme translucid care...

Ce este durerea şi cum poate fi ea combătută?

Ce este durerea şi cum poate fi ea combătută?
Chiar dacă este adesea asimilată cu un lucru inconfortabil, neplăcut sau chinuitor, durerea are şi părţile ei pozitive: are rolul de a ne proteja de un eventual pericol sau de a ne alarmă atunci când...

Planta care are grijă de inimă şi prelungeşte viaţa cu cel puţin 10 ani

Planta care are grijă de inimă şi prelungeşte viaţa cu cel puţin 10 ani
Folosită din timpuri străvechi, această plantă are o puternică acţiune susţinând funcţiile mentale şi contribuind la creşterea capacităţii cardiace la efort. Considerată un simbol al speranţei şi...

Copilul tău s-a plâns vreodată de dureri articulare? Cât de grav este?

Copilul dumneavoastră se plânge de dureri de articulații? La fel ca varicela, durerile în creștere pot fi un ritual pentru copii. Aceste dureri apar în mod obișnuit la vârste cuprinse...

Tratamente naturiste. 3 remedii naturale eficiente în combaterea sinuzitei

Tratamente naturiste. 3 remedii naturale eficiente în combaterea sinuzitei
Dacă vă confruntați cu durere și presiune la nivelul feței, însoțită de senzație de nas înfundat sau plin cu secreții, atunci suferiți de sinuzită. Sinuzita este o infecție a membranei mucoase...

Andreea Sava: Cele 5 reguli de aur pe care le respect eu

Andreea Sava: Cele 5 reguli de aur pe care le respect eu
Treaba asta cu nutriția poate părea complicată dar nu este chiar chirurgie pe creier. Mi s-a întâmplat să-mi spună multă lume că i se pare greu ce fac eu, adică să aibă o anumită disciplină...

Dieta indiană te ajută să slăbești repede și sănătos

Dieta indiană te ajută să slăbești repede și sănătos
Dieta indiană e în top. Când vă gândiți să apelați la o anumită cură de slăbire, trebuie să luați în calcul o serie de factori, de exemplu: vârsta și greutatea. Dar și rata...

Doar în o treime din cazuri apendicul extirpat este cel vinovat

Doar în o treime din cazuri apendicul extirpat este cel vinovat
Unii cusurgii lansează nişte critici nu totdeauna justificate cum că prea stau chirurgii pregătiţi cu bisturiul în mână. Adică optează în majoritatea cazurilor la intervenţia chirurgicală....
Serviciul de email marketing furnizat de