x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4528


Mai multe titluri din categorie

Topul națiunilor cele mai active sexual

Topul națiunilor cele mai active sexual
Galerie Foto  O să te surprindă locuitorii cărei țări se pot lăuda cu cea mai lungă... durată a unui act sexual, nu mai puțin de 4 minute și 2 secunde (în medie), față de următorii clasați, cu numai... 3 minute...

Felul în care te... încrunți spune totul despre caracterul tău

Felul în care te... încrunți spune totul despre caracterul tău
Crezi că te ascunzi sub o grimasă, sub o ridicare curioasă de sprânceană? De fapt, nu faci decât să dezvălui și mai mult despre tine. Grimasele și ticurile tale sunt semne evidente ale personalității....

Alimentele te ajută să îți stăpânești nervozitatea

Alimentele te ajută să îți stăpânești nervozitatea
Ești stresat din te miri ce, ești agitat și lași să se vadă asta? Poate că simți mereu nevoia să mănânci, ca să te potolești? E bine să mănânci, dar nu o face la întâmplare. Află ce alimente te...

Crezi că știi totul despre SEX? 20 de credințe demitizate (video)

Crezi că știi totul despre SEX? 20 de credințe demitizate (video)
Crezi că lungimea penisului are legătură cu numărul de la pantofi? Chiar crezi sincer asta? Atunci trebuie să urmărești acest filmuleț care spune explicit tot ce trebuie să știi...Crezi că știi totul despre...

O banană pe zi ține doctorul departe!

O banană pe zi ține doctorul departe!
După ce vei citi asta, nu te vei uita la o banană în același fel!Te amuzi din pricina formei ei și a felului în care arată cineva când mușcă dintr-o banană? Vei vedea că de fapt a mânca banane e o chestiune...

Alimente care favorizează un bronzat de nota 10

Alimente care favorizează un bronzat de nota 10
În perioada verii, pielea are nevoie de cantități mari de apă, vitamine și antioxidanți, nu doar pentru a se apăra de radicalii liberi, care se înmulțesc odată cu expunerea la soare, ci și pentru a o menține...

Ce efecte ascunse are Paracetamolul. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Ce efecte ascunse are Paracetamolul. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu
Paracetamolul nu este mai eficient decât un produs placebo în cazul durerilor lumbago, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni pe circa 1.600 de pacienți cu dureri lombare acute, relatează...

Dieta braziliană. Cum să slăbești 10 kilograme în două săptămâni

Dieta braziliană. Cum să slăbești 10 kilograme în două săptămâni
Dieta braziliana se concentreaza pe oua, si cu ajutorul ei puteti slabi 10 kilograme in doar doua saptamani.In primele doua zile la cele trei mese principale mancati acelasi lucru. Trebuie sa mancati la micul dejun, pran...

Ce alimente te ajută să ai o piele frumoasă și sănătoasă?

Ce alimente te ajută să ai o piele frumoasă și sănătoasă?
Obiceiurile alimentare necorespunzătoare afectează serios sănătatea şi frumuseţea pielii. Dar tot alimentele îți pot fi prieteni! Află ce alimente te ajută să ai o piele frumoasă. Atunci când apar anumite...

Trusa medicală pentru concediu. 5 sfaturi de care trebuie să ții cont!

Trusa medicală pentru concediu. 5 sfaturi de care trebuie să ții cont!
  Concediul înseamnă o schimbare de mediu pentru copii şi fiecare poate reacţiona diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentaţie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare...

Hernia de disc: cauze, prevenire și tratament naturist

Hernia de disc: cauze, prevenire și tratament naturist
 Hernia de disc este mai frecventa la nivel cervical si lombar, deoarece acestea sunt cele mai mobile segmente ale coloanei vertebrale.Simptome:Dureri de spate sau la unul ori ambele picioare.Durerile de spate...

Și fumatul îngrașă! Un studiu arată că țigara dăunează și greutății

Și fumatul îngrașă! Un studiu arată că țigara dăunează și greutății
Femeile fumătoare și supraponderale au o percepție mai slabă a gustului dulciurilor și grăsimilor, fiind înclinate să consume mai mult din aceste categorii de alimente - arată un studiu realizat de cercetători...

Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi

Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi
În para duşului îşi face culcuş o bacterie foarte asemănătoare cu cea care provoacă tuberculozaPara duşului. Capul periuţei de dinţi. Telecomanda. Întrerupătorul de lumină. Telefonul mobil. Butonul...

Incredibil! BĂUTUL DE ARGILĂ, cea mai revoluționară DIETĂ DE SLĂBIT!

Incredibil! BĂUTUL DE ARGILĂ, cea mai revoluționară DIETĂ DE SLĂBIT!
Zoe Kravitz, Sheyliyn Woodley si Elle Macpherson sunt doar cateva dintre cele mai populare doamne care au slabit band argila, scrie revista Grazia. Vedetele sunt fane ale acestei metode, pentru ca ea curata organismul de...

Cafeaua de dimineață te ajută să scapi de kilogramele în plus. Află mai multe despre sursele de cafeină și rolul ei în dietă

Cafeaua de dimineață te ajută să scapi de kilogramele în plus. Află mai multe despre sursele de cafeină și rolul ei în dietă
Pentru cele mai multe persoane, ziua incepe cu o ceasca de cafea sau ceai negru, de asemnenea bogat in cofeina. Cafeina va trezeste si activeaza metabolismul. De ce este atat de populara ca un instrument in efortul de...