x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 15428


Mai multe titluri din categorie

Cinci superalimente pentru o inimă sănătoasă

Cinci superalimente pentru o inimă sănătoasă
Bolile cardio-vasculare sunt principala cauză a mortalității, în întreaga lume, de aceea este foarte important să avem grijă de inimile noastre și de sistemul circulator. Iată cinci alimente, pe care n...

Te mănâncă scalpul? Iată care ar putea fi motivele

Te mănâncă scalpul? Iată care ar putea fi motivele
Mâncărimile la nivelul scalpului pot fi foarte deranjante. Și, deși mătreața este cea mai frecventă afecțiune care le poate provoca, nu este singura. O ciupercă, o reacție alergică sau anumite tipuri de...

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile în mod natural

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile în mod natural
Bătătura este o zonă de piele îngroșată care a devenit relativ tare și uscată datorită efortului de presiune repetată, frecare sau alte iritații. Întrucât contactul repetat este...

Ai probleme cu glanda tiroidă? Află care sunt cele mai bune tratamente naturiste

Ai probleme cu glanda tiroidă? Află care sunt cele mai bune tratamente naturiste
Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului, chiar sub mărul lui Adam. Face parte dintr-o rețea complexă de glande numită sistemul endocrin. Sistemul endocrin este resp...

Cum să-ți reduci colesterolul fără medicamente. Pașii pe care trebuie să îi urmezi îți curăță și arterele!

Cum să-ți reduci colesterolul fără medicamente. Pașii pe care trebuie să îi urmezi îți curăță și arterele!
Colesterolul este produs în mod natural de către organism și este esențial pentru funcționarea corpului. Cu toate acestea, un nivel excesiv de ridicat de colesterol "rău" (LDL), poate duce la...

Alimentația și bolile cardiovasculare: cum să-ți protejezi inima printr-o alimentație echilibrată

Alimentația și bolile cardiovasculare: cum să-ți protejezi inima printr-o alimentație echilibrată
Boala cardiovasculară (BCV) este una dintre principalele cauze de deces în Europa. În ciuda unei scăderi semnificative în ultimii 30 de ani, aproximativ patru milioane de decese din cauza BCV sunt...

Cauzele durerilor din spatele urechilor

Cauzele durerilor din spatele urechilor
Durerile de cap localizate în spatele urechilor pot avea mai multe cauze, de la afecțiuni ale nervilor până la probleme dentare. Astfel, dacă aveți probleme cu durerile în zona urechilor, ar fi...

De ce este bine să consumăm miere de rapiță

De ce este bine să consumăm miere de rapiță
Proprietățile curative impresionante ale mierii de rapiță o recomandă în bolile ce afectează rinichii, dar și în cazul osteoporozei, deoarece uleiul de rapiță conține coenzima Q3, extrem de...

Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului, aprobat pentru comercializare în SUA

Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului, aprobat pentru comercializare în SUA
Agenția americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde marți comercializării unui prim medicament anticancer care țintește tumorile cu profil genetic specific și nu...

Ce efecte au măștile de păr cu maioneză

  Ce efecte au măștile de păr cu maioneză
Dacă ai părul foarte uscat și deteriorat, există un singur ingredient care-l ajută să se refacă și să devină din nou strălucitor și sănătos. Ne referim la maioneză, pe care trebuie să o incluzi în...

Efectul minunat al florilor de salcâm

Efectul minunat al florilor de salcâm
Luna mai aduce cu sine parfumul puternic și dulce al florilor de salcâm, care te cuceresc de îndată cu mireasma lor îmbietoare. Inflorescențele albe au proprietăţi terapeutice şi pot vindeca boli...

Cum te afectează Luna Nouă pe 25 mai

Cum te afectează Luna Nouă pe 25 mai
Luna Nouă de pe 25 mai va atrage cu sine o energie deosebită pentru fiecare semn al zodiacului. În timp ce unii nativi vor avea parte de noi oportunități, alții se vor regăsi pe sine și vor putea comunica ma...

Ce să mănânci la micul dejun ca să slăbești și de ce nu trebuie să sari peste el

Ce să mănânci la micul dejun ca să slăbești și de ce nu trebuie să sari peste el
Voi începe cu finalul. Știu că foarte multă lume are obiceiul să sară peste micul dejun, gândindu-se că oricum dacă mănâncă mai puțin nu se va îngrășa dar este complet greșit. Nu...

Planta care îi ajută pe cei care vor să se lase de fumat

Planta care îi ajută pe cei care vor să se lase de fumat
Obligeana (Acorus calamus), sau trestia mirositoare, este o plantă originară din India, fiind cunoscută încă din îndepărtata Antichitate. Ştiinţa modernă nu a reuşit să explice decât în...

Tratamente naturiste. 4 antidoturi siberiene care alungă bătrânețea

Tratamente naturiste. 4 antidoturi siberiene care alungă bătrânețea
Deși regresivă, seniliatea este o boală care poate fi împiedicată sau întârziată cu ajutorul unor tratamente naturiste. Îmbătrânirea spiritului se manifestă printr-o regresie...
Serviciul de email marketing furnizat de