x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 11459


Mai multe titluri din categorie

Pericolul curăţeniei de Paște. Ai grijă la coloană!

Pericolul curăţeniei de Paște. Ai grijă la coloană!
Aspiratul, ștersul podelelor sau al ferestrelor, măturatul ori scoaterea rufelor din mașina de spălat pot părea activități banale. Însă pentru persoane care suferă de hernie de disc sau alte afecțiuni...

Fructul care conține cele mai multe pesticide este...

Fructul care conține cele mai multe pesticide este...
După cinci ani petrecuți pe primul loc, merele au fost detronate din fruntea clasamentului celor mai „murdare” și pline de pesticide vegetale. Potrivit specialiștilor de la Environmental Working...

Sfatul medicului. Ce spun tălpile picioarelor despre sănătatea ta!

Sfatul medicului. Ce spun tălpile picioarelor despre sănătatea ta!
Te plângi de dureri de picioare, de arsuri în talpă, dar știi câte boli organice pot provoca aceste simptome? Știai că poți identifica mai multe probleme de sănătate, atât fizice,...

6 fructe și legume care nu trebuie să ne lipsească din dietă primăvara

6 fructe și legume care nu trebuie să ne lipsească din dietă primăvara
Fructele și legumele constituie baza unei diete sănătoase, iar primăvara este sezonul în care ar trebui să profităm din plin de beneficiile pe care le oferă:   Roșiile Dau culoare și...

Cele mai bune coji de fructe și legume

Cele mai bune coji de fructe și legume
Deși nu stăm prea mult pe gânduri înainte de a le arunca, cojile de la fructe și de la legume sunt adevărate depozite de vitamine și de minerale pe care le irosim. Descoperă în materialul nostru...

Vă confruntați cu această problemă? Iată ce afecțiuni grave ar putea indica...

Vă confruntați cu această problemă? Iată ce afecțiuni grave ar putea indica...
Este mult mai ușor să previi decât să combați, spune un vechi proverb. Același lucru este valabil și în cazul bolilor și de aceea, medicii recomandă să facem analize și teste medicale în mod...

Cadariu: România nu are laboratoare acreditate pentru analiza soluţiilor dezinfectante folosite în spitale

Cadariu: România nu are laboratoare acreditate pentru analiza soluţiilor dezinfectante folosite în spitale
România nu are laboratoare acreditate pentru analiza soluţiilor dezinfectante folosite în spitale, a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Patriciu...

Slăbiți 5 kg în două săptămâni consumând la micul dejun...

Slăbiți 5 kg în două săptămâni consumând la micul dejun...
Dacă vreți să începeți ziua cu dreptul și să serviți un mic dejun sănătos, cea mai bună alegere ar fi un fel de mâncare pe bază de hrișcă. Acest aliment este foarte sănătos și accelerează...

Ce analize trebuie să faci atunci când te doare capul

Ce analize trebuie să faci atunci când te doare capul
Ai avut în ultima perioadă dureri de cap din ce în ce mai des? Îți spunem în rândurile de mai jos care sunt analizele pe care trebuie să le faci când te doare capul, scrie...

Iată cât de simplu se prepară cel mai eficient remediu pentru insomnie

Iată cât de simplu se prepară cel mai eficient remediu pentru insomnie
Insomnia este o problemă din ce în ce mai des întâlnită, care afectează atât femeile cât și bărbații, indiferent de vârstă. Printre factorii care cauzează această tulburare se...

Sfatul medicului. 10 semne ale unei imunități scăzute

Sfatul medicului. 10 semne ale unei imunități scăzute
Ansamblul componentelor care conlucrează pentru a proteja organismul împotriva bolilor şi a infecţiilor este denumit generic sistem imunitar. Acesta presupune o serie de interacţiuni complexe care implică...

A fost descoperit misterul longevității locuitorilor dintr-un orășel italian.Iată care sunt ingredientele “cheie” care îi fac centenari

A fost descoperit misterul longevității locuitorilor dintr-un orășel italian.Iată care sunt ingredientele “cheie” care îi fac centenari
Vorbim mereu și mereu despre diete sanatoase. Ei au descoperit-o pe cea mai bună dintre toate! În contextul actual, despre oameni care ating sau depășesc venerabila vârstă de 100 de ani, auzim din...

Visele îţi dezvăluie problemele de sănătate

Visele îţi dezvăluie problemele de sănătate
 Deși există multe mistere legate de ce visăm, anumite teorii arată că visele pot reflecta uneori starea emoțională în care temerile, anxietatea și stresul sunt traduse în imagini în vis....

5 alimente care îmbunătățesc capacitatea creierului

5 alimente care îmbunătățesc capacitatea creierului
Sunt preparate pe care nu le-ai refuza nicicând, iar unele dintre ele ajută chiar la îmbunătățirea capacității creierului, așa că, ce ți-ai putea dori mai mult? Fie că ai de susținut un examen...

Beneficiile urzicilor pentru siluetă

Beneficiile urzicilor pentru siluetă
Îţi doreşti să slăbeşti, fără să ţii o dietă drastică? Acest lucru este posibil cu ajutorul urzicilor, considerate reginele verdeţurilor de primăvară, scrie clickpentrufemei.ro. Urzicile sunt o...