x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 15929


Mai multe titluri din categorie

Nutriționista Jessicăi Alba vorbește despre dieta acesteia

Nutriționista Jessicăi Alba vorbește despre dieta acesteia
Jessica Alba era extenuată. Desigur, a fi mamă, actriță și conducând o companie de miliarde de dolari, poate fi obositor pentru oricine. Nefiind o problemă legată de somn, ci mai degrabă de...

Ce trebuie să știi despre inima artificială

Ce trebuie să știi despre inima artificială
Mecanism biologic uimitor, inima funcționează fără oprire, 24 de ore pe zi, decenii la rând. Uneori, se întâmplă însă să obosească, să se uzeze. În astfel de cazuri, viața...

Cheia unei diete de succes: mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ şi cina ca un cerşetor

Cheia unei diete de succes: mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ şi cina ca un cerşetor
Cercetătorii au aflat că a mânca precum un rege la micul dejun, asemeni unui prinţ la prânz şi ca un cerşetor la cină chiar reprezintă calea de succes spre a pierde în greutate. De...

Cum să-ți menții bronzul cât mai mult timp

Cum să-ți menții bronzul cât mai mult timp
Ai așteptat cu nerăbdare vara ca să mergi la plajă să te relaxezi și să te bronzezi? Acum poți să te bucuri mai mult timp de culoarea frumoasă a pielii bronzate urmând acești pași simpli de...

Efectele colesterolului mărit. Ce se întâmplă în corpul tău

 Efectele colesterolului mărit. Ce se întâmplă în corpul tău
Unul dintre cele mai mari pericole la care ești predispus în momentul în care ai o valoare crescută a colesterolului este acela de a-ți fi afectate funcțiile inimii, dar acesta nu este singurul efect...

În cazul durerilor de spate, dormitul pe o scândură este o aiureală

În cazul durerilor de spate, dormitul pe o scândură este o aiureală
Când s-a ridicat în poziţie verticală şi a devenit astfel şeful suprem a tot ce există, omul a trebuit să suporte modificări importante în organism. Acomodarea cu poziţia bipedă a durat ani...

4 sfaturi pentru a nu pica în plasa “aventurilor online”. Întâlnirile online – o binecuvântare sau un blestem?

4 sfaturi pentru a nu pica în plasa “aventurilor online”. Întâlnirile online – o binecuvântare sau un blestem?
Înainte de apariția Internetului, oamenii obișnuiau să se întâlnească prin intermediul familiei, prietenilor, școlii, muncii sau în cadrul întâlnirilor și evenimentelor publice....

Inul scade colesterolul

Inul scade colesterolul
Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este...

Ce să faci când ți se face foame noaptea. 3 trucuri ca să nu te îngrași

Ce să faci când ți se face foame noaptea. 3 trucuri ca să nu te îngrași
Nu cred că mai există cineva care să nu fi auzit celebra regulă “să nu mănânci după ora 6 seara”. Ei, uite că eu mănânc de-o viață după ora 6 seara și nu pot adormi dacă mi-e foame....

Tratamente naturiste. LEACUL-miracol pentru CANCER stă ascuns în butoi

Tratamente naturiste. LEACUL-miracol pentru CANCER stă ascuns în butoi
Un tratament-naturist uluitor, care poate ajuta și bolnavilor de cancer, se află ascuns... într-un butoi. Acest ingredient miraculos poate preveni apariţia cancerului, susţine nutriţionistul bulgar Donka...

Tratamente naturiste. Ce boli poți vindeca cu ajutorul TINCTURII DE PROPOLIS. De ce trebuie să fie nelipsită din casa ta

Tratamente naturiste. Ce boli poți vindeca cu ajutorul TINCTURII DE PROPOLIS. De ce trebuie să fie nelipsită din casa ta
Se spune - si pe drept cuvant - ca propolisul este unul dintre cele mai puternice medicamente oferite de natura. E în topul oricăror tratamente naturiste. Datorita compozitiei sale (rasini vegetale,...

Descoperire fenomenală despre plămâni!!! Aceştia au o altă funcţie, extrem de importantă, despre care nu se ştia nimic până acum

Descoperire fenomenală despre plămâni!!! Aceştia au o altă funcţie, extrem de importantă, despre care nu se ştia nimic până acum
Plămânii reprezintă organele pereche situate în cavitatea toracică, principalii responsabili ai corpului în asigurarea şi menţinerea respiraţiei. Greutatea unui plămân variază înt...

6 motive pentru care femeile ar trebui să ridice greutăţi

6 motive pentru care femeile ar trebui să ridice greutăţi
Ridicatul de greutăţi aduce rezultate vizibile şi foarte satisfăcătoare. Antrenamentele cu greutăţi devin din ce în ce mai populare printre femei, însă multe încă se tem că vor căpătă ...

Mana Maicii Domnului, planta cu efecte miraculoase pentru sanatate

Mana Maicii Domnului, planta cu efecte miraculoase pentru sanatate
Arbustul care umple aerul de vară cu mirosul dulce, fin parfumat, caprifoiul (Lonicera japonica) face parte din familia Caprifoliaceae, ordinul Dipsacales, originar din China, Japonia şi Coreea, potrivit...

Dieta Vikingilor: ajutor pentru sănătatea creierului

Dieta Vikingilor: ajutor pentru sănătatea creierului
Vikingii sunt cunoscuţi pentru jafuri, însă acesta nu este cel mai bun exemplu de comportament. În schimb, în ceea ce priveşte dieta nordicilor, aceasta este benefică pentru sănătatea creierului...
Serviciul de email marketing furnizat de