x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3612
 


Mai multe titluri din categorie

Dieta Dukan: secretul siluetei franţuzoaicelor!

Dieta Dukan: secretul siluetei franţuzoaicelor!
De câte ori nu ne-am întrebat cum reuşesc franţuzoaicele să se menţină slabe şi să arate bine la orice vârstă, fără să facă prea mari eforturi. Răspunsul este regimul pe care îl urmează: dieta creată...

La sân şi plămâni, cele mai multe cancere

La sân şi plămâni, cele mai multe cancere
La noi, pacienţii cu afecţiuni maligne au probleme în privinţa accesului la medicamente noi şi la radioterapieÎn ţara noastră, în medie, lunar, un oncolog consultă peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste ...

Studiu - Paradisul însorit nu aduce fericirea

Studiu - Paradisul însorit nu aduce fericirea
Un studiu britanic realizat pe “expaţi” arată că europenii care au migrat în ţări mai calde şi însorite decât ale lor, de pe coastele mediteraneene de pildă, nu şi-au găsit fericirea mult dorită.Din...

Când pastila face mai mult rău decât bine

Când pastila face mai mult rău decât bine
Sfat: nu zdrobiţi comprimatele şi nu deschideţi capsulele pentru a le înghiţi mai uşorAntibioticul prescris de medic este de dimensiuni mari? Aveţi dificultăţi să înghiţiţi pastila pentru hipertensiune?...

Nu e glumă! Sportul, soluţie antirid la îndemâna oricui!

Nu e glumă! Sportul, soluţie antirid la îndemâna oricui!
Uitaţi de cremele scumpe împotriva îmbătrânirii, de cremele cu caviar, tot felul de Q-uri şi ciuboţici ale cucului, pentru că oamenii de ştiinţă au descoperit că practicarea constantă a sportului poate fi...

Dieta THE ZONE sau mitul „combinațiilor perfecte”

Dieta THE ZONE sau mitul „combinațiilor perfecte”
Galerie Foto De 25 de ani, este dieta cea mai des pusă în practică de vedetele de la Hollywood. I se spune THE ZONE DIET și s-a dovedit a fi benefică pentru doamnele subțiri ale lumii de celuloid, precum Demi Moore, Sarah...

Avocado luptă împotriva cancerului de colon

Avocado luptă împotriva cancerului de colon
Aztecii credeau în proprietățile afrodiziace ale acestui fruct, poate și pentru că „para” de avocado seamănă foarte mult cu o anumită parte a organului sexual masculin. Nutriționiștii și medicii din ziua...

Arde caloriile distrându-te!

Arde caloriile distrându-te!
Citim peste tot despre secretele unei siluete de vis: diete care mai de care mai spectaculoase şi programe intense de antrenament la sala de fitness, combinate cu suplimente naturale de slăbit şi geluri...

Nici o zi fără legume albe! Află de ce sunt indicate în alimentație

Nici o zi fără legume albe! Află de ce sunt indicate în alimentație
În cazul hainelor de culoare albă, cercetătorii s-au pus de multă vreme de acord: au efect calmant și îți aduc sentimente benefice: siguranță, calm, încredere. Cromoterapia e practicată deja pe scară largă....

Dietele prea severe te îngrașă. De ce se pun kilogramele la loc?

Dietele prea severe te îngrașă. De ce se pun kilogramele la loc?
Vreți să slăbiți repede, ca să intrați din nou într-o rochie de ocazie, pentru un eveniment special sau pur și simplu nu vreți „să pierdeți timp” cu o dietă care vă ajută să dați jos doar câteva sute...

Diete interzise după mesele copioase de Paşti!

Diete interzise după mesele copioase de Paşti!
Veți mânca mult de Paști: cozonac, miel, ouă... mii de calorii. Toată lumea vă va spune ce dietă să urmați ca să slăbiți. Noi vă atragem atenția asupra dietelor care trebuie evitate după o masă copioasă,...

Ce se întâmplă atunci când se reduce consumul de sare. Rezultatele sunt incredibile

Ce se întâmplă atunci când se reduce consumul de sare. Rezultatele sunt incredibile
Vorba arhicunoscută "ca sarea în bucate" a provocat numeroase probleme de sănătate oamenilor. De când medicii au recomandat consumul moderat de sare, iar oamenii chiar au pus în practică acest sfat, rezultatele nu...

Alungă cancerul cu ceapă și usturoi

Alungă cancerul cu ceapă și usturoi
Legendele spun ca usturoiul alunga... strigoii. Medicii sunt de alta parere: ceapa si usturoiul sunt dusmanii cancerului.Comparand rezultatele mai multor studii efectuate in Elvetia si in Italia, Carlotta Galeone, de la...

DESCOPERIREA care va creşte şansele pentru o diagnosticare timpurie a cancerului mamar

DESCOPERIREA care va creşte şansele pentru o diagnosticare timpurie a cancerului mamar
Gena care declanşează carcinomul lobular invaziv, un tip de cancer ce afectează glandele mamare, dificil de depistat în stadii incipiente, a fost identificată recent de o echipă internaţională de cercetători,...

Clonare în premieră a unor celule adulte pentru a obține celule stem embrionare

Clonare în premieră a unor celule adulte pentru a obține celule stem embrionare
O echipă de cercetători americani a reușit în premieră mondială să obțină celule stem embrionare din clonarea unor celule umane adulte, celulele obținute păstrând informația ADN specifică donatorului, un...
Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu