x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 8143


Mai multe titluri din categorie

Când va fi disponibil în spitale tratamentul bolnavii de hepatită

Când va fi disponibil în spitale tratamentul bolnavii de hepatită
Veşti bune pentru bolnavii de hepatită. Ministrul Sănătăţii a asigurat că nu mai este mult până când tratamentul cu interferon free necesar bolnavilor de hepatita C va ajunge în spitale. Contractul se putea...

Și copiii fac artrită. Boala surprinzătoare care poate duce la orbire

Și copiii fac artrită. Boala surprinzătoare care poate duce la orbire
Cei mai mulți dintre noi asociază bolile reumatice cu vârsta a treia sau, cel mult, cu perioada adultă. E bine de știut, însă, că și copiii pot fi afectați de artrită. Atunci când se manifestă până la...

Arsurile solare. 7 recomandări pentru prevenție și 4 sfaturi ca să le tratezi

Arsurile solare. 7 recomandări pentru prevenție și 4 sfaturi ca să le tratezi
 Soarele precipită apariţia cancerului de piele, prin urmare nu amâna vizita la medicul specialist dacă observi modificări ale unor aluniţe(de culoare, dimensiune, volum etc) sau dacă petele pigmentare devin...

Infarctul la femei. De ce este diferit şi mai periculos decât la bărbaţi

Infarctul la femei. De ce este diferit şi mai periculos decât la bărbaţi
Despre infarctul femeilor nu se vorbeşte prea mult, aparent fiind apanajul bărbaţilor, dar acest lucru este destul de departe de adevăr.Femeile nu prezintă întotdeauna simptome precum, dureri mari în piept care...

Poluarea şi medicamentele ne pot face să plângem încontinuu

Poluarea şi medicamentele ne pot face să plângem încontinuu
Tuturor ne curg lacrimile atunci când suntem răciţi, când bate vântul sau când avem o alergie. Există, însă, oameni care par că plâng mereu. Se întâmplă din cauză că au canalele lacrimale blocate....

Revoltator: legea care UCIDE copii in spitale

Revoltator: legea care UCIDE copii in spitale
Un nou-născut a murit la Spitalul Judeţean Cluj, după ce un medic recunoscut la nivel internaţional a fost împiedicat să facă intervenţia chirurgicală care i-ar fi putut salva viaţa.Citește și SCANDAL la...

Concept: prezervativ care depistează boli

Concept: prezervativ care depistează boli
Imaginați-vă un prezervativ al cărui material îşi schimbă culoarea, atunci când intră în contact cu una dintre bacteriile sau viruşii responsabili de bolile cu transmi-tere sexuală. De exemplu, un prezervativ...

CANICULĂ în România. Recomandările medicilor

CANICULĂ în România. Recomandările medicilor
Administratia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de caniculă valabila luni în vestul şi nord-vestul ţării, unde se vor înregistra temperaturi de pana la 37 de grade.Citește și CANICULĂ...

Electrocardiograme gratuite pentru copii

Electrocardiograme gratuite pentru copii
O clinică privată din Bucureşti oferă părinţilor care nu-şi permit costul unei electrocardiograme posibilitatea să îi ducă pe copii gratuit la testare. „8 din 1.000 de nou-născuți din Europa se nasc cu o...

Vaccinurile obligatorii nu se găsesc în spitale

Vaccinurile obligatorii nu se găsesc în spitale
În mai multe spitale din ţară, inclusiv în Capitală, nu se găsesc vaccinurile din schema obligatorie. Printre ele şi vaccinul împotriva tuberculozei.   PUBLICITATE Mai mulţi nou-născuţi au...

7 alimente miraculoase care țin FICATUL SĂNĂTOS. Află ce TREBUIE SĂ MĂNÂNCI!

7 alimente miraculoase care țin FICATUL SĂNĂTOS. Află ce TREBUIE SĂ MĂNÂNCI!
Ficatul ne ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infectiilor, să elimine bacteriile din sânge şi produce bila, necesară pentru digestia alimentelor. Când ficatul devine suprasolicitat, ca urmare a stresului...

CAFEAUA-ANTIGLONȚ te ajută SĂ SLĂBEȘTI atât de RAPID că n-o să-ți vină să crezi asta!

CAFEAUA-ANTIGLONȚ te ajută SĂ SLĂBEȘTI atât de RAPID că n-o să-ți vină să crezi asta!
Dave Asprey, inventatorul acestei retete a numit-o „bulletproof coffee” ( nr. cafeaua antiglont). Cafeaua combinata cu ingredientul-minune promite sa iti asigure energia de care ai nevoie pentru a face fata unei zile...

10+1 motive ca să mănânci PĂTRUNJEL VERDE la fiecare masă. Este ANTICANCERIGEN, HEPATOPROTECTOR și ANTIINFLAMATOR

10+1 motive ca să mănânci PĂTRUNJEL VERDE la fiecare masă. Este ANTICANCERIGEN, HEPATOPROTECTOR și ANTIINFLAMATOR
 Patrunjelul conține proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in...

Un post negru de 3 zile PRELUNGEȘTE VIAȚA celulelor. Află de ce trebuie să faci asta și de câte ori pe an

Un post negru de 3 zile PRELUNGEȘTE VIAȚA celulelor. Află de ce trebuie să faci asta și de câte ori pe an
 Chiar dacă ești tânăr și sănătos, dar sari peste mese pentru o perioadă mai lungă de timp, asta ar putea duce la tipul de slăbiciune și fragilitate întâlnit în rândul adulților în vârstă. Pare...

„Cele mai ieftine medicamente din UE” s-au scumpit la raft

„Cele mai ieftine medicamente din UE” s-au scumpit la raft
Galerie Foto De la 1 iulie, teoretic, românii au cele mai ieftine medicamente din Uniunea Europeană, odată cu noua listă de preţuri. Practic, cei care au intrat în farmacii au avut parte de o mare surpriză: au scos mai mulţi...