x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7390


Mai multe titluri din categorie

Un banal ingredient din bucătărie ar putea trata cancerul

Un banal ingredient din bucătărie ar putea trata cancerul
Probabil ca mulţi dintre noi am folosit oregano ca să dăm savoare sosurilor pentru spaghete sau pizza. Mai puţin cunoscute sunt, însă, proprietăţile curative ale acestei plante aromatice. Planta conţine o...

România, ţara fără tratament pentru tristeţe

România, ţara fără tratament pentru tristeţe
Aproximativ 3,3% din populația adultă a României suferă la un moment dat pe parcursul vieții de depresie. Aceasta înseamnă peste 500.000 de oameni, dar reprezintă numai vârful aisbergului, deoarece statisticile...

Din ce în ce mai mulți copii mici se joaca cu telefoanele mobile

Din ce în ce mai mulți copii mici se joaca cu telefoanele mobile
Înainte să știe să meargă și să vorbească, o treime din copii din SUA se joacă pe telefoanele mobile, este concluzia unui studiu efectuat de Academia Americană de Pediatrie. Studiul și concluziile acestuia au...

Dieta cu Pătrunjel. Slăbești SĂNĂTOS 4-5 kilograme în numai o săptămână

Dieta cu Pătrunjel. Slăbești SĂNĂTOS 4-5 kilograme în numai o săptămână
Dieta cu Patrunjel se tine o saptamana si te poate ajuta sa scapi RAPID de 4-5 kilograme. Pe langa faptul ca patrunjelul contine de patru ori mai multa vitamina C decat portocala, el tine sub control tensiunea,...

Medicamentele homeopatice ar putea fi SCOASE din farmaciile din SUA. De ce efecte secundare s-au plâns americanii

Medicamentele homeopatice ar putea fi SCOASE din farmaciile din SUA. De ce efecte secundare s-au plâns americanii
Scepticii consideră homeopatia o stiinţă falsă, o glumă ale cărei medicamente nu ar trebui să fie prezente în farmacii.În Statele Unite, medicamentele homeopatice nu sunt supuse reglementărilor FDA...

Aterotromboza este principala cauza al bolilor cardiovasculare

Aterotromboza este principala cauza al bolilor cardiovasculare
Principala cauză a bolilor cardiovasculare este aterotromboza, a declarat vineri academicianul Constantin Popa la Conferința anuală de aterotromboză."Aterotromoboza o avem toți. La unii se dezvoltă iar la alții...

Campanie de informare privind sănătatea dentară, în Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4

Campanie de informare privind sănătatea dentară, în Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4
Primăria Sectorului 4 organizează în Rotonda Parcului Lumea Copiilor o campanie de informare şi promovare a sănătății orale.Sub sloganul „Inspiră România să zâmbească sănătos!", acţiunea se va...

Avertismentul psihologilor: părinții tip „cloșcă” pun în pericol viitorul copiilor

Avertismentul psihologilor: părinții tip „cloșcă” pun în pericol viitorul copiilor
Părinţii care îşi protejează excesiv copiii le fac mai mult rău decât bine, avertizează specialiştii. Prima consecinţă este întârzierea procesului de dezvoltare psihică.Radu este în clasa a III-a . Este...

Dafin Mureșanu: Studiem nanoparticulele

Dafin Mureșanu: Studiem nanoparticulele
 Fie că discutăm despre boala Parkinson, Alzheimer, sau alte afecțiuni neurodegenerative, România înregistrează, în fiecare an, creșteri alarmante în ceea ce privește numărul pacienților. Din fericire,...

Medicament inovator pentru diabet, aprobat și în România, după șapte ani în care nu a mai apărut niciun tratament nou la noi

Medicament inovator pentru diabet, aprobat și în România, după șapte ani în care nu a mai apărut niciun tratament nou la noi
În România, potrivit ultimelor studii, două milioane de români suferă de diabet zaharat. Asta înseamnă că unul din zece români cu vârsta între 20 și 79 de ani se luptă cu boala. O parte dintre acești...

Pangasius, otrava care se vinde file în supermarket

Pangasius, otrava care se vinde file în supermarket
Peştii Pangasius sunt plini cu un nivel ridicat de otrăvuri şi bacterii. (arsenic, deseuri şi dejectii chimice etc.) iar asta pentru că râul Mekong este unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă; aici sunt...

O maladie tăcută. Două minute care îţi pot salva viaţa

O maladie tăcută. Două minute care îţi pot salva viaţa
Fumatul combinat cu un consum excesiv de alcool favorizează apariţia unei maladii nemiloase: cancerul oral. Adesea, simptomele apar în cazurile avansate, deci controalele preventive sunt esenţiale. În România...