x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7739


Mai multe titluri din categorie

România, ţara în care cancerul este diagnosticat mult prea târziu

România, ţara în care cancerul este diagnosticat mult prea târziu
Aproximativ un sfert din populaţia țării riscă să facă o formă de cancer, înainte de vârsta de 75 de ani. Potrivit ultimelor date GLOBOCAN, în ţara noastră, apar aproape 80.000 de cazuri noi în fiecare an...

Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, o plantă cu nenumărate valenţe. Bună pentru inimă si ajuta la vindecarea ranilor

Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, o plantă cu nenumărate valenţe. Bună pentru inimă si ajuta la vindecarea ranilor
Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului este o căţărătoare care împodobeşte multe curţi şi are flori cu un parfum minunat. Florile tinere sunt albe iar după câteva zile capătă o culoare galben roşcat.Planta...

Rătăciţi printre gadgeturi: generaţia dependentă de ecrane

Rătăciţi printre gadgeturi: generaţia dependentă de ecrane
Preşcolari care ating orice obiect aşteptându-se să reacţioneze ca un touch screen. Adolescenţi care trăiesc pe Facebook. Tineri pentru care lumea înseamnă în primul rând mesaje multimedia şi tonuri de apel....

Consumul de alcool în primele săptămâni de sarcină afectează creierul copilului

Consumul de alcool în primele săptămâni de sarcină afectează creierul copilului
Se ştie faptul că alcoolul consumat în timpul sarcinii poate provoca probleme importante fătului, însă medicii au descoperit că inclusiv în primele săptămâni de sarcină, atunci când femeia fie nu ştie că...

Pericolele din pastilele de slăbit

Pericolele din pastilele de slăbit
Interpol a emis recent o alertă globală în legătură cu pastilele de slăbit 2.4 - Dinitrophenol (DNP), despre care se crede că ar fi responsabile de moartea unei britanice. În România, de anul trecut, nu se...

Dieta ideală pentru femeile care au depăşit vârsta de 30 de ani

Dieta ideală pentru femeile care au depăşit vârsta de 30 de ani
Odată cu înaintarea către vârsta adultă, organismul îşi schimbă anumiţi parametri hormonali şi astfel apar modificări ale aspectului picioarelor, sânilor sau tenului. O dietă corespunzătoare poate...

Dieta cu căpșuni îmbunătățește respirația. Află ce alte beneficii aduc sănătății tale

Dieta cu căpșuni îmbunătățește respirația. Află ce alte beneficii aduc sănătății tale
În compoziţia căpsunilor se găseste o mare cantitate de vitamine, mai ales din grupul B, săruri de potasiu, mangan, magneziu, cupru, substanţe pectice, quechicină si o mulţime de principii active noi, descoperite...

BANANELE recomandate DEPRESIVILOR și împotriva MAHMURELII

BANANELE recomandate DEPRESIVILOR și împotriva MAHMURELII
Bananele au faima de a avea un număr crescut de calorii, astfel încât nu sunt luate în considerare multe aspecte benefice pe care aceste fructe le au asupra sănătăţii. Pe lângă aportul lor de proteine, ...

Ochelari de soare, pentru evitarea cancerului de ochi

Ochelari de soare, pentru evitarea cancerului de ochi
Odată cu venirea primăverii, ne petrecem mai mult timp afară, în aer liber. Chiar dacă nu pare periculos, în această perioadă soarele este la fel de nociv pentru piele și, mai ales, pentru ochi.Radiațiile...

Din farmacia bunicilor. Terapia cu flori de salcâm recomandată depresivilor

Din farmacia bunicilor. Terapia cu flori de salcâm recomandată depresivilor
Salcâmii sunt în floare iar parfumul lor ne învăluie liniștitor. Sentimentul de liniște din preajma salcâmilor înfloriți nu este un lucru întâmplător.Salcâmul este un bun remediu pentru atenuarea acceselor d...

5 alimente care te ajută să înveți mai ușor pentru examene

5 alimente care te ajută să înveți mai ușor pentru examene
Ştiați că există câteva metode pentru a învăța mai usor?Pe lângă pauzele de relaxare, absolut necesare în timpul studiului, trebuie să ai grijă și la alimentație. Poate că nu știai, dar există alimente...

Dieta pentru slăbit care ar putea să ne îngrașe

Dieta pentru slăbit care ar putea să ne îngrașe
Dietele bazate pe un nivel ridicat de proteine și unul scăzut de carbohidrați ar putea avea tocmai efectul invers: îngrășarea. Cel puțin asta arată un studiu al unor cercetători spanioli. Pe lângă kilogramele...

Un bărbat în vârstă de 110 ani ne oferă secretul longevităţii

Un bărbat în vârstă de 110 ani ne oferă secretul longevităţii
Mark Behrends, din Nebraska, este al treilea cel mai vârstnic om în viaţă din SUA şi a trăit pe cont propriu până la 106 ani, când s-a internat singur într-un cămin. El şi-a sărbătorit, recent, anul 110 de...

Dieta afrodiziacă. În bucătăria Evei, a Elenei din Troia și a Mariei din Dăbuleni

Dieta afrodiziacă. În bucătăria Evei, a Elenei din Troia și a Mariei din Dăbuleni
Cât de mult datorează dragostea mâncării? Să ne întoarcem chiar la începuturile lumii. De n-ar fi fost mărul cu pricina, Adam nu ar fi văzut frumuseţea goliciunii Evei şi, poate, şi astăzi ar fi fost...

Miraculosul nuc izvor de sănătate - Tratamente alternative

Miraculosul nuc izvor de sănătate - Tratamente alternative
 Nucul a fost introdus în vestul și nordul Europei aparent pe vremea romanilor, iar în cele două Americi în secolul 17. Țările în care nucul este cultivat intens sunt Franța, Serbia, Grecia, Bulgaria și...