x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos




Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 10438


Mai multe titluri din categorie

Trucuri pentru a adormi ușor

Trucuri pentru a adormi ușor
Calitatea somnului are un impact major asupra stării de sănătate. Dacă ne odihnim corespunzător, suntem mai activi, mai alerți și mai bine dispuși. În plus, specialiștii atrag atenția asupra faptului că...

Ce trebuie sa stim despre beneficiile ghimbirului

Ce trebuie sa stim despre beneficiile ghimbirului
Ghimbirul este o plantă erbacee, din zona tropicală, al cărei rizom se folosește ca medicament, dar și ca mirodenie. Poate fi întrebuințat proaspăt, uscat, sub formă de pudră, ca suc sau ca ulei. Ghimbirul este...

Tratamente naturiste. SUPA LUI HIPOCRATE – remediu împotriva multor boli

Tratamente naturiste. SUPA LUI HIPOCRATE – remediu împotriva multor boli
 Încă din vremea lui Hipocrate, considerat părintele medicinei, au existat încercări de a transforma elementele naturale cu care mama natură ne-a înzestrat în veritabile tratamente naturiste, menite...

Tratamente naturiste. Medicamentul dulce și înmiresmat care tratează zeci de afecțiuni

Tratamente naturiste. Medicamentul dulce și înmiresmat care tratează zeci de afecțiuni
Combinația de miere, scorțișoară și nuci este o încântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru sănătate, fiind unul dintre cele mai puternice tratamente naturiste. Preparat cu ingrediente...

Inamicul stresului

Inamicul stresului
O firmă românească a realizat comprimatele ExStres ce luptă împotriva stresului şi refac organismul în oboseala cronică. Coacăzul negru conţine vitamine B, iar magneziul este eficient împotriva...

DIETA cu supă promite că veți slăbi 10 kg în 14 zile. Iată care este secretul acestui aliment

DIETA cu supă promite că veți slăbi 10 kg în 14 zile. Iată care este secretul acestui aliment
Galerie Foto Rețeta unei supe incredibile a făcut înconjurul lumii – mănânci oricât de multă îți dorești și slăbești până la 10 kilograme în doar două săptămâni. Pare imposibil? Majoritatea persoanelor care au...

Uleiurile esențiale, tratamentul alternativ pentru cancer

Uleiurile esențiale, tratamentul alternativ pentru cancer
Uleiurile esențiale sunt apreciate grație numeroaselor lor proprietăți, însă ultimele studii arată că sunt mult mai benefice decât am crede. Cercetătorii au demonstrat că majoritatea uleiurilor esențiale...

Proiect PNL: Românii care refuză să participe la programele de prevenţie ar putea fi obligaţi să suporte costurile tratamentelor

Proiect PNL: Românii care refuză să participe la programele de prevenţie ar putea fi obligaţi să suporte costurile tratamentelor
Deputaţii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, care prevede că românii care refuză să...

Fobia care pune stăpânire pe populaţia lumii: Vezi care este nivelul la care te afli !

Fobia care pune stăpânire pe populaţia lumii: Vezi care este nivelul la care te afli !
Tot mai multe persoană trăiesc cu temerea că în orice moment pot rămână fără baterie la telefon sau, mai rău, pot uita dispozitivul mobil, neavând acces la intenet pentru întreaga zi. Au trecut vremurile...

Cât de periculos e glutenul pentru sănătate

Cât de periculos e glutenul pentru sănătate
Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la...

Vica Blochina, rețeta de pastă de dinți din trei ingrediente naturale

Vica Blochina, rețeta de pastă de dinți din trei ingrediente naturale
Pentru o ”porție” de pastă necesară pentru două săptămâni, Vica a folosit două linguri de ulei de cocos, două linguri de glicerină vegetală, 2-4 lingurițe de bicarbonat de sodiu în funcție de densitatea...

Cum să faci cel mai bun tratament pentru părul creț

 Cum să faci cel mai bun tratament pentru părul creț
Părul creț este destul de greu de întreținut, dar nu este nevoie să cheltuiești sume mari de bani ca să îl menții sănătos. Îți spunem cum prepari acasă un tratament natural, care te va ajuta să ai o...

10 semne că ai putea avea cancer

10 semne că ai putea avea cancer
O tuse persistentă, o rană care nu se vindecă, pierderea bruscă în greutate sau schimbări ale urinei sunt doar câteva dintre semnele pe care le poate emite organismul, atunci când s-a îmbolnăvit de cancer,...

Ficatul gras trebuie luat în serios

Ficatul gras trebuie luat în serios
Galerie Foto Unii spun că ficatul gras e cea mai uşoară boală hepatică. Dar de la steatoza hepatică pornesc grave maladii ale ficatului, ciroza, cancerul hepatic, hepatitele cronice. Ficatul gras e o boală frecventă, circa...

Cancerul este o boală vindecabilă

Cancerul este o boală vindecabilă
Mai mult de o treime din cazurile de cancer ar putea fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos şi cele mai multe boli oncologice pot fi vindecate dacă sunt depistate în stadii precoce şi pacientul are acces la...