x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6812


Mai multe titluri din categorie

Arsura "tratată" cu apă rece

Arsura "tratată" cu apă rece
Imaginea unui om năpădit de arsuri pe piele este greu de suportat, la fel strigătele lui de durere. Unii încearcă să pună diverşi agenţi pe arsuri, pun miere, bulion, ulei, spirt. Este total greşit, apare astfe...

Aparatul care măsoară durerea. Michael Schumacher, printre primii pacienţi

Aparatul care măsoară durerea. Michael Schumacher, printre primii pacienţi
În trei spitale din Franţa se testează un aparat care este capabil să măsoare intensitatea durerii. Aparatul este destinat mai ales pacienţilor care au dureri şi nu pot să vorbească despre suferinţa lor....

Dieta Portfolio cu 10.000 de paşi zilnic

Dieta Portfolio cu 10.000 de paşi zilnic
Avantaje: scade colesterolul rău, previne bolile de inimă şi elimină kilogramele în plusRegimul Portfolio se înscrie în seria dietelor mai puţin restrictive, despre care unii nutriţionişti spun că s-a dovedit...

Sănătatea inimii cu alune. Reţetă de viaţă lungă: 30 de grame de alune pe săptămână, neapărat crude

Sănătatea inimii cu alune. Reţetă de viaţă lungă: 30 de grame de alune pe săptămână, neapărat crude
Alunele, consumate în cantităţi rezonabile, pot să ne pună la adăpost de bolile cardiovasculare şi să reducă riscul de deces prin aceste afecţiuni. Este concluzia unui studiu publicat recent în Journal of the...

Atenţie la paracetamol! Luat în doze mari, perioade îndelungate, măreşte riscul de boli cardiovasculare

Atenţie la paracetamol! Luat în doze mari, perioade îndelungate, măreşte riscul de boli cardiovasculare
Tratamentul  cu paracetamol contra durerilor obişnuite, administrat în concentraţii mari, o perioadă îndelungată ar putea avea efecte nefaste asupra sănătăţii. Astfel, paracetamolul poate mări cu...

Oboseala cronică poate fi diagnosticată prin identificarea unor markeri specifici în sânge

Oboseala cronică poate fi diagnosticată prin identificarea unor markeri specifici în sânge
Sindromul de oboseală cronică a fost considerat mult timp o boală psihică. Dar un recent studiu efectuat în SUA demonstrează că sindromul de oboseală cronică este, în realitate, o boală biologică,...

Putem deveni dependenţi de unele alimente

Putem deveni dependenţi de unele alimente
Pizza, ciocolata şi chips-urile creează modificări la nivelul creierului similare celor induse de droguri sau alcool Unele aliment pot să ne creeze o dependenţă similară celei provocate de unele medicamente sau...

Protejaţi copiii de rujeolă! OMS recomandă intensificarea vaccinării celor mici contra pojarului

Protejaţi copiii de rujeolă! OMS recomandă intensificarea vaccinării celor mici  contra pojarului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă intensificarea de urgenţă a vaccinării contra rujeolei  (pojar) în cazul pacienţilor cu risc de boală, din cauza revenirii acesteia. În şapte ţări din...

Consultaţii private în spitale publice

Consultaţii private în spitale publice
Aceste servicii sunt prestate de medici în afara orelor de program, la solicitarea pacientului Pacientul, la cererea lui, ar putea beneficia de servicii medicale în regim privat în spitale publice. Aceste servicii...

Imunitate cu plante. Ginsegul şi echinacea ne protejează de bacterii, virusuri, ciuperci...

Imunitate cu plante. Ginsegul şi echinacea ne protejează de bacterii, virusuri, ciuperci...
Sistemul imunitar ne protejează de bacteriile, virusurile, ciupercile... ce ne atacă din exterior. Pentru a ţine sub control aceste microorganisme, sistemul imunitar trebuie să fie permanent puternic. Dar numeroşi...

"Bourbon", un virus ucigaş. Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor (SUA) a descoperit un nou virus transmis de căpuşe

"Bourbon", un virus ucigaş. Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor (SUA) a descoperit un nou virus transmis de căpuşe
Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA (CDC) a anunţat, recent, descoperirea unui nou virus letal, numit “Bourbon”, numele departamentului unde a decedat un pacient după numai 11 zile de la apariţia...

Dr. Ștefan Manea: ŞTIRUL- ANTIBIOTICUL NATURAL (VIDEO)

Dr. Ștefan Manea: ŞTIRUL- ANTIBIOTICUL NATURAL (VIDEO)
O știre de sezon, dar care trebuie luată în serios încă din extrasezonul gripelor. Poate părea banal, dar ce vă spun cu acest material poate fi considerat un pont. Dacă nu-l știați deja, desigur! Și da,...

Implanturi cardiace din poliuretan realizate la Institutul “Petru Poni” din Iaşi

Implanturi cardiace din poliuretan realizate la Institutul “Petru Poni” din Iaşi
O echipă de cercetători ai Institutului “Petru Poni” din Iaşi a realizat valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă şi suporturi de “plasturi” pentru inimă...

Hepatita C, devastatoare, dar vindecabilă

Hepatita C, devastatoare, dar vindecabilă
În ţara noastră, aproximativ 600.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei CDin primul semestru al acestui an, bolnavii de hepatita C din ţara noastră ar putea avea acces la tratamentele moderne (tripla...

Menopauză: Atenţie, tratamentele hormonale măresc riscul de cancer!

Menopauză: Atenţie, tratamentele hormonale măresc riscul de cancer!
Tratamentul hormonal al menopauzei (THM) comportă un risc sporit de cancer ovarian, chiar şi când nu este prescris decât pentru câţiva ani, potrivit unui studiu dat publicităţii de revista medicală The Lancet,...