x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 8369


Mai multe titluri din categorie

Psiholog: “Cum ne etichetează părinții când suntem mici, etichetele ne bântuie toată viața și contribuie la succesul sau eșecul nostru”

Psiholog: “Cum ne etichetează părinții când suntem mici, etichetele ne bântuie toată viața și contribuie la succesul sau eșecul nostru”
Modul în care părinții își etichetează copiii are o influență majoră asupra dezvoltării acestora și asupra vieții lor de adult, sunt de părere psihologii. Cu voia sau fără voia lor, de cele mai multe ori,...

Cât de târziu se depistează bolile psihice în România

Cât de târziu se depistează bolile psihice în România
Într-o singură lună, în Bucureşti, 1.400 de oameni sună la 112 raportând probleme de sănătate mintală. Este nevoie de instalarea unei astfel de crize pentru ca o persoană să intre în atenţia...

Cum alegi specialistul care are grijă de mintea ta. Psiholog sau psihiatru?

Cum alegi specialistul care are grijă de mintea ta. Psiholog sau psihiatru?
Imaginea cu pacientul întins pe canapea, stând de vorbă cu specialistul despre problemele emoționale prin care trece, ne-a rămas adânc întipărită în minte tuturor, mai ales datorită filmelor de la...

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!
Tonică, terapeutică, anti-infecţioasă, această legumă este un aliment consumat din cele mai vechi timpuri. Dacă adăugăm faptul că se recomandă ca factor de sănătate si longevitate, sperăm că te-am convins...

Afecțiunea tiroidei care afectează vederea

Afecțiunea tiroidei care afectează vederea
Deși, aparent nu au nicio legătură, glanda tiroidă și ochii pot fi afectați de o boală comună. Se numește boala Graves și este o afecțiune autoimună, care afectea ză tiroida și orbita oculară în același...

Aproape 70.000 de carduri de sănătate nu au fost activate, doar în judeţul Gorj

Aproape 70.000 de carduri de sănătate nu au fost activate, doar în judeţul Gorj
Aproximativ 70.000 de carduri de sănătate din totalul celor 250.000 repartizate persoanelor asigurate din judeţ nu au fost activate până în prezent, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Casei Judeţene de...

Ce e în mintea românului când bate

Ce e în mintea românului când bate
Statisticile arată că în România o femeie este bătută la câteva secunde. Din păcate, puţine dintre victime se adresează poliţiei, de frică, de ruşine sau din alte motive. Ce îl împinge, însă, pe bărbat...

VINDECĂ-TE prin GÂNDIRE POZITIVĂ! Tu hotărăști cât de SĂNĂTOS ești!

VINDECĂ-TE prin GÂNDIRE POZITIVĂ! Tu hotărăști cât de SĂNĂTOS ești!
 Puterea gândului reprezintă unul dintre cele mai importante mecanisme pe care omul le deţine pentru a înţelege viaţa şi a o modela. Gândurile constructive transformă, înnoiesc şi modelează.Gândirea...

Terapia amintirii la vârsta a treia, metodă de întârziat senilitatea

Terapia amintirii la vârsta a treia, metodă de întârziat senilitatea
Unii dintre bătrânii internaţi în azilele de stat sunt în pragul senilităţii. Alţii, care au ajuns aici pentru că nu mai aveau unde sta sau pentru că au fost înşelaţi să-şi doneze apartamentele, sunt...

Cura de slăbire. Dieta cu lămâie și ghimbir topește RAPID grăsimea de pe abdomen

Cura de slăbire. Dieta cu lămâie și ghimbir topește RAPID grăsimea de pe abdomen
Combinația de ghimbir și lămâie este populară în întreaga lume pentru că elimină toxinele din corp și accelerează procesul de slăbire. Există mai multe formule și diete care propun utilizarea acestui mix,...

CAFEAUA VERDE te ajută să slăbeşti ! Află DIETA care a cucerit planeta. Pierzi chiar și jumătate de kil în fiecare zi

CAFEAUA VERDE te ajută să slăbeşti ! Află DIETA care a cucerit planeta. Pierzi chiar și jumătate de kil în fiecare zi
 Oamenii de ştiinţă au descoperit o dietă minune, care te ajută să slăbeşti uşor şi rapid. Aceasta se bazează pe extractul de boabe de cafea verde. Boabele necoapte de cafea conțin substanțe care, în...

PĂTRUNJELUL, unul dintre „cei 7 magnifici” din bucătărie. Află 30 DE BOLI PE CARE LE POȚI TRATA dacă îl MĂNÂNCI ZILNIC

PĂTRUNJELUL, unul dintre „cei 7 magnifici” din bucătărie. Află 30 DE BOLI PE CARE LE POȚI TRATA dacă îl MĂNÂNCI ZILNIC
 Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative, fiind unul dintre cele şapte condimente care luptă împotriva multor boli, alături de ghimbir, oregano,...

Ce fel de cosmetice folosim când avem pielea sensibilă la alergii

Ce fel de cosmetice folosim când avem pielea sensibilă la alergii
De cele mai multe ori, vinovate pentru iritarea şi înroşirea pielii sunt parfumurile şi conservanţii din cosmetice. Vei găsi conservanţi în special în şampoane, măşti de faţă, fond de ten, ojă şi în...

Cine ar fi crezut că banalele PERE pot face asta

Cine ar fi crezut că banalele PERE pot face asta
Cine ar fi crezut că perele sunt soluția împotriva unei anume stări de disconfort.O nouă cercetare dezvăluie că perele au proprietăți antiinfalamtoare care pot ușura senzația de mahmureală și au capacitatea...

O băutură uluitoare DISTRUGE PIETRELE LA RINICHI. Află REȚETA!

O băutură uluitoare DISTRUGE PIETRELE LA RINICHI. Află REȚETA!
Ai pietre sau nisip la rinichi? Simți dureri ascuțite, care te sfâșie, atunci când vrei să te ușurezi, iar starea asta de lucruri durează deja de prea mult timp? Atunci găsești aici leacul potrivit, băutura...