x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5635


Mai multe titluri din categorie

Ajutați-o pe Raisa! Caz grav de Spina Bifida

Ajutați-o pe Raisa! Caz grav de Spina Bifida
RAISA BIANCA ASANDEI, din Oradea, nascuta la Spitalul Academic Wilhelmina Kinderziekenhuis din Utrecht pe 13 august 2014. Dupa o sarcina normala, parintii au aflat cu sase zile inainte de nastere ca Raisa este grav...

Boli uitate ce revin în forţă

Boli uitate ce revin în forţă
Conf. dr. Monica Luminos: Creşte numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiiiExistă pericolul ca boli considerate eradicate să revină în forţă şi să generează complicaţii din cauza refuzului un...

Uitaţi de îndulcitori. Pot îngrăşa şi provoca diabetul!

Uitaţi de îndulcitori. Pot îngrăşa şi provoca diabetul!
Nu-i aşa că aţi ştiut dintotdeauna că îndulcitorii artificiali sunt din categoria “prea frumos, să fie adevărat”?Acum, un studiu revoluţionar al Institutului Weizmann de Ştiinţe din Israel, dat...

Un miliard de oameni nu au closete. În ţara noastră, peste 40% dintre WC-uri sunt în afara casei

Un miliard de oameni nu au closete. În ţara noastră, peste 40% dintre WC-uri sunt în afara casei
La nivel global, aproximativ un miliard de persoane nu au acces la toaletă, ceea ce constituie o cauză a răspândirii multor boli, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  Asta înseamnă că nici î...

Ela Crăciun îţi spune 3 remedii naturale care te scapă de răceală

Ela Crăciun îţi spune 3 remedii naturale care te scapă de răceală
Pentru că în această perioadă multă lume se confruntă cu răceala şi gripa, Ela Crăciun, prezentatoarea emisiunii „Numai de bine”, de la Antena 3, ne vine în ajutor cu trei remedii naturale, mai puţin...

De la diabet, la orbire, la picior amputat, la dializă...

De la diabet, la orbire, la picior amputat, la dializă...
Riscul cardiovascular este de 3-4 ori mai mare la pacienţii cu diabet zaharat, comparativ cu celelalte persoaneRomânia se plasează pe locul doi în Europa, după Turcia, în privinţa diabetului zaharat, potrivit...

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!
 Dieta cu iaurt este excelentă pentru persoanele care consumă cu plăcere produse lactate. Pentru că este destul de restrictivă, dar dă rezultate bune, se recomandă să nu fie ţinută mai mult de cinci zile....

Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze

Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze
Medicii americani atrag atenţia că menta din ţigări nu este o simplă aromă. Dimpotrivă, combinaţia dintre nicotină şi mentol ar fi, potrivit medicilor americani, devastatoare pentru plămâni, potrivit Society...

Folosirea transportului în comun ajută la menținerea siluetei

Folosirea transportului în comun ajută la menținerea siluetei
Persoanele care folosesc transportul în comun, merg pe jos sau pe bicicletă ca să ajungă la serviciu au în medie cu 2,5-3 kg mai puțin decât cele care preferă mașina, susține un studiu apărut în British...

Care este ritmul ideal de lucru şi câd trebuie să iei pauză

Care este ritmul ideal de lucru şi câd trebuie să iei pauză
Ecuația magică pentru o bună productivitate la locul de muncă ar fi 52 de minute de lucru și 17 minute de pauză - a constatat o firmă letonă, conform lefigaro.fr.După câteva ore consecutive de lucru, se...

Oamenii sunt cel mai puțin fericiți între 45 și 55 de ani

Oamenii sunt cel mai puțin fericiți între 45 și 55 de ani
Starea de bine a oamenilor are forma unei curbe în ''u'', cu o scădere a tonusului după 30 de ani, arată un studiu amplu, realizat de cercetători anglo-saxoni și publicat în revista medicală britanică The...

Descoperă secretele părului lung şi frumos. Ce alimente trebuie să consumi pentru un păr sănătos

Descoperă secretele părului lung şi frumos. Ce alimente trebuie să consumi pentru un păr sănătos
Carnea, peștele, lintea, soia și drojdia de bere conțin în cantitate mare aminoacizi sulfurați - metionină și cisteină - necesari părului. Fiindcă materia primă din care se formează structura părului este o...

Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical

Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical
România, Bulgaria, Croația, Serbia și Ungaria investesc în clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesați de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale, o strategie care ar...

Gral Medical desfăşoară campania de prevenţie a cancerului de sân

Gral Medical desfăşoară campania de prevenţie a cancerului de sân
Galerie Foto Gral Medical desfasoara in perioada 03.11.2014 – 31.12.2014 campania de preventie a cancerului de san „Viitorul depinde de tine. Ia masuri acum!”. In fiecare an Gral Medical se implica in lupta contra cancerului...

Opt alimente-capcană pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să slăbiţi

Opt alimente-capcană pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să slăbiţi
Germanii sunt foarte preocupaţi de nutriţie. Ultimele statistici indică faptul că 67% dintre bărbaţii şi 53% din femeile din Germania sunt supraponderali. Nu întâmplător apar săptămânal articole în presa...