x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Robotul care nu permite inimii sa se opreasca!

Robotul care nu permite inimii sa se opreasca!
Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard au creat un mecanism robotizat, care obliga inima sa bata, informeaza publicatia The Verge.   Dispozitivul se adapteaza automat la ritmul de bataie a inimii si...

De ce trebuie sa bem cafea!

De ce trebuie sa bem cafea!
Consumul, chiar si in cantitati relativ mari, are o influenta benefica asupra starii de sanatate a omului, reducand cu aproape 18-20% eventualitatea dezvoltarii cancerului, a unor afectiuni cardiace sau vasculare,...

Vai de sanatatea noastra! Suntem printre ultimii la consumul de medicamente inovatoare!

Vai de sanatatea noastra! Suntem printre ultimii la consumul de medicamente inovatoare!
Diferenţele inregistrate in consumul de medicamente inovatoare pe mai multe arii terapeutice majore demonstrează că România se află nu doar în urma ţărilor dezvoltate din vestul Europei, dar şi...

Nutriționiștii ne dau vești bune, putem mânca orice, dar cu o condiție

Nutriționiștii ne dau vești bune, putem mânca orice, dar cu o condiție
 Peste 400 de persoane din ţară şi din străinătate participă la a 7-a ediţie a Conferinţei naţionale cu participare internaţională "Nutriţia - Medicina viitorului".  Oana Stanciu, asist...

Greșeli de machiaj care te pot îmbătrâni

Greșeli de machiaj care te pot îmbătrâni
Un machiaj reușit îți poate pune în evidență trăsăturile și poate corecta micile defecte. Realizat greșit, vei obține efectul opus, făcându-te să arăți mult mai matură decât...

Efectul fructelor de soc asupra organismului

Efectul fructelor de soc asupra organismului
Fructele de soc au o mulțime de proprietăți terapeutice, cunoscute încă din Antichitate. Printre cele mai cunoscute se numără prevenirea cancerului, întărirea sistemului imunitar, și protejarea...

Primul medicament conectat autorizat in Statele Unite

Primul medicament conectat autorizat  in Statele Unite
Abilify MyCite, tratament indicat in afectiunile de natura psihiatica, integreaza un senzor care semnaleaza cand pacientul isi ia medicamentul prescris.   Primul preparat administrat pe cale orala si care...

Brrrr! China se pregătește pentru... primul transplant de cap uman!

Brrrr! China se pregătește pentru... primul transplant de cap uman!
Chirurgul chinez Ren Xiaoping, care împreună cu neurochirurgul italian Sergio Canavero se pregăteşte să realizeze în China primul transplant de cap uman din lume, a respins dilemele etice ridicate de...

Numărul supravieţuitorilor cu traumatisme cranio-cerebrale a crescut considerabil

Numărul supravieţuitorilor cu traumatisme cranio-cerebrale a crescut considerabil
Anual, în întreaga lume, peste 10 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TBI). În fiecare an, în Europa, 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi cu diagnostic de traumatism cr...

Ce păţeşti dacă stai ore în şir la birou

Ce păţeşti dacă stai ore în şir la birou
Dacă stai ore în şir la birou, efectele negative asupra sănătăţii tale sunt multiple. În primul rând, vei avea probleme cu spatele din cauza statului pe scaun, dar şi starea psihică se poate...

Bebelușii înțeleg cuvintele cu mult înainte de a putea vorbi

Bebelușii înțeleg cuvintele cu mult înainte de a putea vorbi
Bebeluşii încep să înveţe cuvinte şi să înţeleagă sensul acestora cu mult timp înainte de a începe să vorbească, potrivit cercetătorilor americani, care afirmă că au descoperit...

Speranță de viață crescută pentru stăpânii de câini

Speranță de viață crescută pentru stăpânii de câini
Potrivit unui studiu publicat publicat în jurnalul Scientific Reports, stăpânii de câini trăiesc în medie cu câteva luni mai mult decât ceilalţi oameni, însă cauzele sunt, de...

5 obiceiuri care ne fac mai mult rău decât fumatul

5 obiceiuri care ne fac mai mult rău decât fumatul
Deşi cu toţii ne dorim un stil de viaţă echilibrat, care să asigure organismului tot ceea ce acesta are nevoie pentru a funcţiona în parametrii optimi, viaţa agitată de zi cu zi ne impiedică uneori să...

Beneficiile incredibile de sănătate ale fructelor de kiwi

Beneficiile incredibile de sănătate ale fructelor de kiwi
Kiwi conţine multe vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acest fruct este bogat în potasiu, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale, dar şi în pectine, fibre solubile, care ajută la menţinerea un...

Un nutriționist celebru spulberă tot ce știam până acum. Dr. Mihaela Bilic: Sportul nu slăbește

Un nutriționist celebru spulberă tot ce știam până acum. Dr. Mihaela Bilic: Sportul nu slăbește
Un nutriționist celebru spulberă tot ce știam până acum despre sport și slăbit. ”Sportul tonifică, nu slăbește”, atrage atenția medicul Mihaela Bilic.  Așadar, susține dr. Bilic,...
Serviciul de email marketing furnizat de