x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5870


Mai multe titluri din categorie

Busuiocul reduce febra şi previne infecţiile bucale

Busuiocul reduce febra şi previne infecţiile bucale
Busuiocul (Ocimum basilicum ) este o plantă aromatică, nelipsită din bucătăria mediteraneană şi asiatică. Dar busuiocul e şi o plantă medicinală valoroasă, folosită sub formă de infuzii, ceaiuri sau ulei...

Vărsatul de vânt la adult

Vărsatul de vânt la adult
Angelina Jolie a lipsit de la premiera ultimului ei film, “Unbroken”, din cauza varicelei. Şi a procedat ca la carte, deoarece, chiar dacă e o boală a copilăriei, specialiştii spun că varicela la adult...

Fără grăsimi, în cancerul de sân. Explicaţie: Scade nivelul de glucoză şi insulină care hrănesc celulele maligne

Fără grăsimi, în cancerul de sân. Explicaţie: Scade nivelul de glucoză şi insulină care hrănesc celulele maligne
Reducerea aportului de grăsime şi eliminarea kilogramelor adunate peste greutatea normală după diagnosticare ar putea contribui la îmbunătăţirea ratei de supravieţuire a pacientelor afectate de cancer de sân....

Mâna dureroasă. Cauze: sindromul de canal carpian, artrita, artroza

Mâna dureroasă. Cauze: sindromul de canal carpian, artrita, artroza
Durerile de mână reprezintă o probă chiar şi pentru medici pentru a stabili cauza şi diagnosticul. Richard Treves, şeful serviciului de reumatologie (CHU Dupuytren, Limoges), oferă explicaţii. Mâna este de o...

Propolis contra cheliei

Propolis contra cheliei
Un bărbat din trei, cu vârsta de 30 de ani, şi un bărbat din doi, cu vârsta de 50 de ani, suferă de calviţiePropolisul ar putea fi o soluţie contra căderii părului, dovedeşte un studiu publicat în Journal of...

Somnul copiilor şi obezitatea

Somnul copiilor şi obezitatea
Somnul insuficient în cazul copiilor este o cauză a obezităţii, avertizează Karen Bonuck, profesor la Colegiul de Medicină “Albert Einstein” din cadrul Universităţii Yeshiva (SUA) în Journal of Pediatrics....

Vitamina D te ajută să respiri mai uşor. Cercetătorii israelieni au descoperit o legătură între carenţa de vitamina D şi astmă

Vitamina D te ajută să respiri mai uşor. Cercetătorii israelieni au descoperit o legătură între carenţa de vitamina D şi astmă
Se estimează că aproximativ 300 de milioane de oameni suferă de astmă, o maladie cronică, caracterizată prin crize recurente de sufocare, respiraţie suierătoare, bronhospasm. Un studiu recent sugerează că o...

Virusul hepatitic C, scos din circulaţie. Cu un program naţional şi cu noile molecule, e posibilă reducerea numărului cazurilor de ciroză şi cancer hepatic

Virusul hepatitic C, scos din circulaţie. Cu un program naţional şi  cu noile molecule, e posibilă reducerea numărului cazurilor de ciroză şi cancer hepatic
România ar putea să scoată din circulaţie virusul hepatitic C (VHC)  în circa 10-15 ani cu ajutorul unui program naţional, bazat pe terapia cu moleculele de nouă generaţie, spune prof. dr. Adrian...

Fii generos! Fii prietenul lui! Oferă o șansă pentru un viitor normal unui copil diagnosticat cu autism!

Fii generos! Fii prietenul lui! Oferă o șansă pentru un viitor normal unui copil diagnosticat cu autism!
LA FIECARE 7 ORE SI JUMATATE IN ROMANIA SE NASTE UN COPIL CU AUTISM. O TERAPIE INTENSIVA POATE SA II AJUTE PE ACESTI COPII SA EVOLUEZE SI SA SE INTEGREZE! Se apropie luna cea mai generoasa din an. In Postul Craciunului,...

Tumori maligne extirpate cu robotul

Tumori maligne extirpate cu robotul
Robotul da Vinci şi-a dovedit eficienţa şi în chirurgia abdominală, toracică, cervicală, urologică etc. Patru braţe articulate, echipate cu camere video şi instrumente chirurgicale, un chirurg aşezat în...

Vaccinul care ţine pe loc cancerul de sân

Vaccinul care ţine pe loc cancerul de sân
Avantaje: efecte secundare moderate, eficient în majoritatea formelor de neoplasm mamarUn vaccin terapeutic contra cancerului de sân capabil să încetinească evoluţia bolii a fost realizat la Şcoala de medicină a...

Depresia, o infecţie bacteriană?!

Depresia, o infecţie bacteriană?!
Ipoteza aparţine doctorului american Turhan Canli şi susţine că unele bacterii din sistemul digestiv ar putea fi cauza tulburărilor emoţionaleDoctorul Turhan Canli, cercetător la Stony Brook University din New...

Vaccin antigripal, anchetat

Vaccin antigripal, anchetat
Agenţia Europeană a Medicamentului a cerut suspedarea din motive de precauţie a loturilor suspecte Autorităţile sanitare italiene şi europene anchetează cauza decesului unor persoane în vârstă, survenit după...

Sexul neprotejat şi drogurile injectabile sunt două căi prin care tinerii se expun riscului de infecţie cu HIV

Sexul neprotejat şi drogurile injectabile sunt două căi prin care tinerii se expun riscului de infecţie cu HIV
Sexul neprotejat şi administrarea intravenoasă de droguri sunt două căi de transmitere a HIV ameninţătoare mai ales în cazul tinerilor. “Din 2011, cazurile noi de HIV sunt puse pe seama contactului sexual...

Cât de mult e afectată SĂNĂTATEA de consumul a 10 cutii de cola PE ZI, timp de O LUNĂ (VIDEO)

Cât de mult e afectată SĂNĂTATEA de consumul a 10 cutii de cola PE ZI, timp de O LUNĂ (VIDEO)
Un tip a avut nevoie de o confirmare extrem de personală a unui lucru pe care-l cunoaște toată lumea: chestiile carbogazoase, vândute prin magazine sub denumirea de sucuri, ele chiar dăunează sănătății, sub...