x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 13097


Mai multe titluri din categorie

Cât ai voie să bei dacă ai probleme cu glicemia?

 Cât ai voie să bei dacă ai probleme cu glicemia?
Persoanele care suferă de diabet ar trebui să își verifice glicemia înainte și după ce beau alcool și, mai ales, înainte de culcare, pentru a se asigura că sunt în siguranță. Consumul de...

Cum să ne enervăm civilizat

Cum să ne enervăm civilizat
În epoca stresantă și competitivă în care trăim, în care ritmul alert devine o presiune, tot mai mulți dintre noi ajungem să avem ceva probleme cu nervii. “Ne sare muștarul”, cum...

VIDEO. 4 exerciții simple și foarte eficiente pe care le poți face la birou

VIDEO. 4 exerciții simple și foarte eficiente pe care le poți face la birou
Sedentarismul este „boala” omului modern și pentru că mai toată lumea are muncă de birou. Pe vremea când se mergea la sapă, nu prea se plângea lumea de dureri de spate, celulită și mușchi...

Un studiu confirmă faptul că pisicile pot purta bacterii ce ne pot cauza moartea

Un studiu confirmă faptul că pisicile pot purta bacterii ce ne pot cauza moartea
Studiile au descoperit că joaca „nevinovată” cu pisicuţele ar putea cauza infecţii grave stăpânilor acestora. Cunoscută drept „boala zgârieturii de pisică” („cat-scratch...

6 alimente de care nu trebuie să te atingi dacă vrei să slăbești

6 alimente de care nu trebuie să te atingi dacă vrei să slăbești
Am vorbit despre slăbit, de multe ori, la modul general, încercând să vă dau regulile pe care să le aplicați în funcție de gusturile voastre. Am observat, însă, că există multe dileme...

Ce se intampla daca nu ai mai fost la dentist de 10 ani

Ce se intampla daca nu ai mai fost la dentist de 10 ani
Un pacient a fost nevoit să scoată din buzunar nu mai puţin de 27 de mii de lire după ce nu a mai fost la medicul dentist de 10 ani. Dentiştii recomandă un control la şase luni, dar cei care nu au grijă de...

Cum îşi pot recăpăta zâmbetul pierdut? Ignoranța părinților afectează grav sănătatea și fericirea copiilor!

Cum îşi pot recăpăta zâmbetul pierdut? Ignoranța părinților afectează grav sănătatea și fericirea copiilor!
Într-o lume în care din ce în ce mai mulţi oameni uită să ia piciorul de pe acceleraţie, crezând că doar aşa vor găsi fericirea, tot mai mulţi copii sunt neglijaţi şi trăiesc adevărate...

LEACUL PENTRU PIETRE LA VEZICA BILIARĂ al unui îndrăgit călugăr român. Care este rețeta lui ARSENIE BOCA

LEACUL PENTRU PIETRE LA VEZICA BILIARĂ al unui îndrăgit călugăr român. Care este rețeta lui ARSENIE BOCA
Cunoscut și sub numele de „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca era nu numai un vizionar, ci și unul dintre aceia care vindecau atât prin puterea rugăciunii, cât și cu ajutorul...

Sfatul medicului. Totul despre BOALA CROHN. Cauze, diagnostic, tratament, terapie naturistă

Sfatul medicului. Totul despre BOALA CROHN. Cauze, diagnostic, tratament, terapie naturistă
Boala Crohn este caracterizată de inflamația cronică a peretelui tubului digestiv, în special la nivelul porțiunii terminale a intestinului subțire (ileon) și colonului, însă poate afecta orice...

Tratamente naturiste.Celebrele LEACURI ALE CĂLUGĂRILOR RUȘI

Tratamente naturiste.Celebrele LEACURI ALE CĂLUGĂRILOR RUȘI
In urma cu sute de ani, manastirile ortodoxe din Rusia erau celebre si cautate nu doar pentru „rugul aprins" al credintei lor, ci si pentru „bolnitele" in care erau tratati, cu leacuri stravechi, oa...

Leacuri și credințe: Floarea soarelui - ritualuri și rețete vindecătoare

Leacuri și credințe: Floarea soarelui - ritualuri și rețete vindecătoare
Floarea soarelui, cu a sa corolă aurie strânge toate razele dătătoare de bucurie. Când privești floarea soarelui cum plânge la apusul soarelui, spune bătrâna, toată răstriștea zile se...

Ministerul Sănătății a declarat EPIDEMIE DE RUJEOLĂ în România

Ministerul Sănătății a declarat EPIDEMIE DE RUJEOLĂ în România
În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat...

Cum scapi definitiv de punctele negre

 Cum scapi definitiv de punctele negre
Nu știi ce să mai faci pentru a scăpa de nesuferitele puncte negre? Concentrează-te asupra acestor pete persistente și minuscule, nu storcându-le printr-o extracție dureroasă, ci folosind constant...

Cum te ajută menta să slăbești

Cum te ajută menta să slăbești
Menta nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta dacă îţi doreşti să slăbeşti. Această plantă este o sursă bogată de uleiuri volatile, flavonoide, substanțe polifenolice şi taninuri. Toţi aceştia...

Tot ce trebuie să știi despre ticuri

 Tot ce trebuie să știi despre ticuri
Ticurile reprezintă mișcări sau vocalizări (sunete) cu apariție bruscă, sunt repetitive, neritmice, stereotipe, involuntare (uneori pot avea și o componentă voluntară). Pot fi tranzitorii sau persistente și se...