x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5265


Mai multe titluri din categorie

Știi ce MĂNÂNCI? Transformarea ULUITOARE a PUILOR în DOAR 50 de ani!

Știi ce MĂNÂNCI? Transformarea ULUITOARE a PUILOR în DOAR 50 de ani!
Galerie Foto Toate speciile care viețuiesc pe Pământ au evoluat, suferind modificări și transformări de-a lungul unor procese care au durat milioane de ani.Lucrurile nu mai stau deloc așa, de când rata de conversie a unei...

Alertă de la durerea de cap. Durerea ca o lovitură de trăsnet poate anunţa hemoragia cerebrală

Alertă de la durerea de cap. Durerea ca o lovitură de trăsnet poate anunţa hemoragia cerebrală
Durerea de cap este un simptom extrem de frecvent şi la copii, şi la adulţi. În majoritatea cazurilor, este un simptom benign. Totuşi, el este asociat cu o anumită temere care poate grăbi consultarea medicului şi...

O bere pe zi duce la dublarea fertilității masculine iar consumul excesiv de cafea poate scadea şansele unui cuplu de a avea copii

O bere pe zi duce la dublarea fertilității masculine iar consumul excesiv de cafea poate scadea şansele unui cuplu de a avea copii
O bere pe zi duce la dublarea fertilității masculine, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Massachusetts General Hospital din Boston. În schimb, consumul excesiv de cafea poate scădea drastic șansele...

Exercițiile fizice regulate protejează femeile aflate la menopauză împotriva cancerului mamar

Exercițiile fizice regulate protejează femeile aflate la menopauză împotriva cancerului mamar
Practicarea unei activități fizice regulate protejează femeile aflate la menopauză împotriva riscurilor de cancer mamar. Patru ore de mers cu bicicleta pe săptămână, în ritm moderat, sunt suficiente în acest...

Incredibil! VIRGINĂ și ÎNSĂRCINATĂ - o femeie de pe Insula Crăciunului a adus pe lume un băiețel

Incredibil! VIRGINĂ și ÎNSĂRCINATĂ - o femeie de pe Insula Crăciunului a adus pe lume un băiețel
Nu este vorba despre Fecioara Maria și Iisus! S-a întâmplat în vremea noastră, pe o insulă din emisfera sudică a planetei. Află cum a fost posibil ca femeia să fi rămas însărcinată deși, din punct de vedere...

Consumul zilnic de băuturi gazoase grăbește îmbătrânirea

Consumul zilnic de băuturi gazoase grăbește îmbătrânirea
Consumul zilnic de băuturi gazoase ar putea grăbi îmbătrânirea celulelor, arată un studiu realizat de cercetători americani și publicat în American Journal of Public Health. Oamenii de știință au studiat...

Ciocolată neagră contra tusei

Ciocolată neagră contra tusei
Remediile naturiste, moştenite de la bunica, mai eficiente ca medicamentele antitusiveleMedicamentele antitusive nu sunt mai eficiente ca remediile ştiute de la bunica pentru calmarea tusei, susţine sindicatul...

Unii pacienți aflați în stare vegetativă pot avea momente de conștiență

Unii pacienți aflați în stare vegetativă pot avea momente de conștiență
Unii pacienți aflați în stare vegetativă au o cât de mică activitate cerebrală, iar alții pot prezenta chiar tipuri de activitate cerebrală asemănătoare adulților sănătoși, conform unui studiu care...

Activitățile fizice de trei ori pe săptămână reduc semnificativ riscul de depresie

Activitățile fizice de trei ori pe săptămână reduc semnificativ riscul de depresie
Activitatea fizică efectuată de trei ori pe săptămână reduce riscul de a dezvolta depresie, cu circa 16 la suta, susțin miercuri cercetătorii de la University College din Londra pe baza unui studiu din care...

Ebola, săptămânal, 10.000 de noi cazuri!

Ebola, săptămânal, 10.000 de noi cazuri!
ONU avertizează că febra hemoragică poate învinge dacă nu este stopată răspândirea virusului Febra hemoragică Ebola a atins o rată de deces de 70% în trei dintre cele cinci ţări din Africa Vest, a anunţat...

Marian vrea să facă primii pași! Ajută și tu!

Marian vrea să facă primii pași! Ajută și tu!
Acum mai bine de 7 ani, chiar de Sfânta Maria, Gabriela Geambașu l-a născut pe Marian cu mare greutate, cu multă durere, și ... a murit. Familia băiețelului a mai primit o  veste tragică de la medici,...

Prin sistemul FRAX poţi afla dacă, în următorii 10 ani, vei suferi o fractură

Prin sistemul FRAX poţi afla dacă, în următorii 10 ani, vei suferi o fractură
O fractură de şold din trei este diagnosticată la bărbaţi, iar în anul următor acestui eveniment, bărbaţii prezintă un risc de două ori mai mare, comparativ cu femeile, de a deceda. Această realitate probată...

Ministrul Nicolae Bănicioiu: Sunt monitorizaţi românii reveniţi în ţară din zona cu epidemie Ebola

Ministrul Nicolae Bănicioiu: Sunt monitorizaţi românii reveniţi în ţară din zona cu epidemie Ebola
Mai multe persoane care au venit în România din zona afectată de Ebola se află sub monitorizare, a declarat marţi într-o conferinţă de presă ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Potrivit acestuia,...

Ebola: Un funcţionar al ONU, decedat într-o clinică din Germania

Un funcţionar al ONU, contaminat cu virusul Ebola, a decedat într-o clinică din Germania. Unul dintre trei pacienţi contaminaţi cu virusul Ebola, aflaţi în Germania, a decedat la clinica Saint Georges din Leipzig...

Alimentele noi: inovație sau pericol pentru sănătate?

Alimentele noi: inovație sau pericol pentru sănătate?
Comisia pentru mediu și siguranța alimentară a dezbătut luni un proiect de raport privind alimentele noi. Scopul regulamentului este de a defini alimentele noi și de a eficientiza procedura de autorizare a...