x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4514


Mai multe titluri din categorie

Și fumatul îngrașă! Un studiu arată că țigara dăunează și greutății

Și fumatul îngrașă! Un studiu arată că țigara dăunează și greutății
Femeile fumătoare și supraponderale au o percepție mai slabă a gustului dulciurilor și grăsimilor, fiind înclinate să consume mai mult din aceste categorii de alimente - arată un studiu realizat de cercetători...

Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi

Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi
În para duşului îşi face culcuş o bacterie foarte asemănătoare cu cea care provoacă tuberculozaPara duşului. Capul periuţei de dinţi. Telecomanda. Întrerupătorul de lumină. Telefonul mobil. Butonul...

Incredibil! BĂUTUL DE ARGILĂ, cea mai revoluționară DIETĂ DE SLĂBIT!

Incredibil! BĂUTUL DE ARGILĂ, cea mai revoluționară DIETĂ DE SLĂBIT!
Zoe Kravitz, Sheyliyn Woodley si Elle Macpherson sunt doar cateva dintre cele mai populare doamne care au slabit band argila, scrie revista Grazia. Vedetele sunt fane ale acestei metode, pentru ca ea curata organismul de...

Cafeaua de dimineață te ajută să scapi de kilogramele în plus. Află mai multe despre sursele de cafeină și rolul ei în dietă

Cafeaua de dimineață te ajută să scapi de kilogramele în plus. Află mai multe despre sursele de cafeină și rolul ei în dietă
Pentru cele mai multe persoane, ziua incepe cu o ceasca de cafea sau ceai negru, de asemnenea bogat in cofeina. Cafeina va trezeste si activeaza metabolismul. De ce este atat de populara ca un instrument in efortul de...

Alimentele grase modifică mirosul. La pesoanele anorexice sau obeze sensibilitatea simţului olfactiv este dereglată

Alimentele grase modifică mirosul. La pesoanele anorexice sau obeze sensibilitatea simţului olfactiv este dereglată
Simţul mirosului ar putea fi modificat prin schimbarea alimentaţiei. Cercetătorii de la Universitatea Florida (SUA) au demonstrat că un surplus de alimente grase este de natură să inhibe simţul mirosului. Primele...

Cum menții dorința sexuală în cuplu, pe termen lung?

Cum menții dorința sexuală în cuplu, pe termen lung?
Ați participat, poate, de curând la o cină cu mai multe cupluri căsătorite de mult, ca și voi. Cineva a început comentariile despre cât timp a trecut de când nu ați mai făcut sex. Ați avut cu toții aceeași...

Obezitatea - emoție acumulată în corp. Cum poți slăbi fără dietă

Obezitatea - emoție acumulată în corp. Cum poți slăbi fără dietă
Poate nu conştientizezi că mănînci pentru a umple un vid emoţional, dar lucrurile se petrec exact aşa; de aceea, orice regim care foloseşte doar modificarea dietei alimentare nu are succes deplin decît la...

Dieta-minune a femeii de 40 de ani. Cum să slăbești și să te menții suplă!

Dieta-minune a femeii de 40 de ani. Cum să slăbești și să te menții suplă!
După vârsta de 40 de ani femeile sunt predispuse să acumuleze kilograme în plus, iar pentru a slăbi au nevoie de o dietă specială.O dietă sănătoasă pentru o femeie ajunsă la vârsta de 40 de ani nu seamănă...

Divorțul crește riscul de tensiune arterială

Divorțul crește riscul de tensiune arterială
Treci printr-un divorț și te confrunți cu probleme persistente de somn? S-ar putea să nu fie numai grijile de vină. Verifică-ți tensiunea arterială din timp în timp, pentru că există riscul să crească...

Cum scapi de sforăit? 6 remedii naturale

Cum scapi de sforăit? 6 remedii naturale
În trecut, sforăitul era considerat doar o simplă neplăcere, dar recent s-a demonstrat că persoanele care sforăie pot suferi de sindromul de rezistenţă a căilor aeriene superioare ce se poate solda cu apnee...

Ananasul - 3 beneficii importante pentru sănătate

Ananasul - 3 beneficii importante pentru sănătate
Studiile atestă faptul că ananasul este un aliment extrem de necesar, datorită unui conţinut complex de minerale, vitamine si substanţe nutritive.Cercetările mai amănunţite efectuate de antropologii americani de...

Tuberculoza multidrog, diagnosticată în două ore

Tuberculoza multidrog, diagnosticată în două ore
În Uniunea Europeana, România are cea mai mare incidenţă a tuberculozei Două echipamente speciale, cu care vor fi dotate două centre de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) de la Bucureşti şi Bisericani,...

8 remedii naturale, eficiente pentru eliminarea pietrelor la rinichi

8 remedii naturale, eficiente pentru eliminarea pietrelor la rinichi
Statisticile arata ca 25% din romani sufera de pietre la rinichi. Cazurile cele mai frecvente se intalnesc la barbati, insa numarul femeilor cu aceasta afectiune a crescut.Iata cateva solutii naturale care te scapa de pr...

Situaţie alarmantă: Bolile rare, greu de diagnosticat în România

Situaţie alarmantă: Bolile rare, greu de diagnosticat în România
Bolile rare sunt maladiile cel mai greu de diagnosticat, iar în România, lipsa unor reţele de medici şi terapeuţi specializaţi complică şi mai mult viaţa pacienţilor, scrie antena3.ro. O maladie este...

Exerciții pentru mușchii fesieri. Cum să ai un „funduleț obraznic”

Exerciții pentru mușchii fesieri. Cum să ai un „funduleț obraznic”
Vă aduceți aminte ce vâlvă a făcut decizia lui Jennifer Lopez de a-și asigura... posteriorul? Un „fund perfect” (sau „obraznic”) se poate obține cu exerciții speciale și perseverență. Exercițiile...