x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 16524


Mai multe titluri din categorie

Top 6 cele mai mari greșeli din bucătărie care te îngrașă

Top 6 cele mai mari greșeli din bucătărie care te îngrașă
Am mai zis de nenumărate ori și o repet: Dumnezeu nu prea a lăsat pe pământ alimente care să îngrașe ele în sine. Obezitatea a devenit o problemă uriașă la nivel mondial din cauza obiceiurilor...

Sfaturi prețioase de la un cunoscut medic. Cum să ne ferim de cancer

Sfaturi prețioase de la un cunoscut medic. Cum să ne ferim de cancer
Medicul Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice din Capitală, a povestit sâmbătă, la Antena 3, drama prin care a trecut după ce a aflat că are cancer și a oferit câteva sfaturi utile...

Bărbat aflat în stare vegetativă pentru 15 ani, salvat prin stimularea nervului vag

Bărbat aflat în stare vegetativă pentru 15 ani, salvat prin stimularea nervului vag
Un bărbat în vârstă de 35 de ani, care s-a aflat într-o stare vegetativă pentru 15 ani, a început să arată semne de conştientizare, după ce a primit un tratament, în premieră, care...

Este o legendă că bolnavii psihici se cred Napoleon

Este o legendă că bolnavii psihici se cred Napoleon
În lumea medicinii, se pune întrebarea dacă mai este necesar dialogul cu pacientul în condiţiile în care tehnica a pus la dispoziţia consultului aparatură sofisticată, diversificată. Ei...

Paradoxul dietelor de slăbit. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Paradoxul dietelor de slăbit. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor
Descoperire surprinzătore făcută de oamenii de știință care studiază dietele de slăbit. Paradoxal, facand „pauze” de la dieta te poate ajuta sa pierzi mai multa greutate pe termen...

Care sunt cauzele mâinilor reci

Care sunt cauzele mâinilor reci
Este normal să ai degete reci iarna deoarece corpul trimite mai întâi sânge către organele vitale. Însă este posibil să suferi de o afecţiune serioasă, dacă şi la temperatura de 25 °C...

Cum să combați pungile de sub ochi în mod natural

Cum să combați pungile de sub ochi în mod natural
Pungile de sub ochi sunt imperfecțiunile de care suferă cel mai des oamenii, ele fiind rezultatul expunerii la anumiți factori de mediu, hormonali și alimentari. Aspectul lor ne fac să părem obosiți sau bolnavi ș...

Cele mai bune soluții pentru palpitații

 Cele mai bune soluții pentru palpitații
Îți bate inima ca și cum ar vrea să-ți sară din piept? Nu este cazul să te sperii de aceste bătăi neregulate, numite palpitații, dar nici să le tratezi cu indiferență, scrie...

Patru beneficii uimitoare ale compreselor cu gheață asupra tenului

Patru beneficii uimitoare ale compreselor cu gheață asupra tenului
Tehnica de întinerire cu gheață a fost folosită la inceput în saloane și în centrele de înfrumusețare. Femeile au constatat că aceasta îmbunătățește calitatea pielii în mod...

Cum să combați eficient depresia cu ajutorul somnului

Cum să combați eficient depresia cu ajutorul somnului
Nu poți să dormi noaptea? Ești indispus și stresat? Adoptă un stil de viață sănătos și apelează la remediile naturiste pentru a avea un somn liniștit și odihnitor, scrie clicksanatate.ro. Somnul este...

Cum să cureți ficatul cu ajutorul apei de stafide

Cum să cureți ficatul cu ajutorul apei de stafide
Un ficat sănătos este important pentru întreaga bunăstare a corpului. Cel mai eficient remediu de curățare și de detoxificare a ficatului este apa cu stafide, scrie clicksanatate.ro. Stafidele reprezintă...

Cum să eviți diabetul. Ponturi la îndemână

Cum să eviți diabetul. Ponturi la îndemână
Obezitatea este unul dintre factorii caer favorizează instalarea diabetului și apariția complicațiilor cauzate de această afecțiune. Uite ce ai de făcut pentru a te feri de ceea ce o provoacă și de agravarea...

Vitamine pe care trebuie să le incluzi în meniul tău, în septembrie

Vitamine pe care trebuie să le incluzi în meniul tău, în septembrie
Ne place sau nu, a venit toamna, cu vreme răcoroasă, somnolență și lipsă de vitamine. În această perioadă, organismul nostru are nevoie de  mai multe vitamine pentru a se adapta la schimbările...

Cum te ajută cartofii dulci să slăbești

Cum te ajută cartofii dulci să slăbești
Dacă de fiecare dată când ai ținut dietă ai exclus din meniul tău cartofii pe motiv că ar îngrășa, află că te poți bucura în continuare de gustul lor. Iată 3 motive care îți arată c

Această legumă îți ține kilogramele în frâu

Această legumă îți ține kilogramele în frâu
Un super-aliment al toamnei cu multiple beneficii asupra sănătății tale, gulia contribuie la întărirea sistemului imunitar și te ajută să-ți menții o greutate corporală corectă, scrie...
Serviciul de email marketing furnizat de