x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 14798


Mai multe titluri din categorie

News alert! BEREA te păzește de BOLILE DE INIMĂ. Află cum și câtă bere trebuie să bei în fiecare zi

News alert! BEREA te păzește de BOLILE DE INIMĂ. Află cum și câtă bere trebuie să bei în fiecare zi
Dacă mai voiai încă un argument ca să-ți bei „berica” de fiecare zi, uite că cercetătorii în domeniul științelor medicale îți vin în ajutor. Persoanele care consumă...

Iată ce NU trebuie să faci dacă te trezeşti în miezul nopţii şi vrei să te culci la loc

Iată ce NU trebuie să faci dacă te trezeşti în miezul nopţii şi vrei să te culci la loc
Nu e nimic mai rău pe lume decât să ştii că trebuie să te trezeşti dimineaţa devreme şi să te trezeşti în toiul nopţii. Şi o dată ce eşti treaz, îţi fuge somnul, dar încerci...

Testul de sarcină. Cum funcționează și când să îl faci?

Testul de sarcină. Cum funcționează și când să îl faci?
Testul de sarcină este un instrument util, atunci când o femeie crede că ar putea fi însărcinată. Deși este relativ simplu de utilizat, e important să cunoaștem câteva aspecte legate de felul...

Studiu: O cană de ceai pe zi ține demența departe, la bătrânețe

Studiu: O cană de ceai pe zi ține demența departe, la bătrânețe
Cercetătorii de la Universitatea din Singapore au vești bune pentru iubitorii de ceai. Potrivit unui studiu recent, cei care beau ceai au un risc mai scăzut de a face boli neurodegenerative, în special...

Cum tratezi epifora, boala ochilor înlăcrimați

Cum tratezi epifora, boala ochilor înlăcrimați
Ochii înlăcrimați (sau, în termeni medicali, epifora) apar atunci când sunt produse lacrimi în exces. Acestea, în loc să se scurgă prin canalul naso-lacrimal, ajung pe față. Deși lacr...

Tratamente naturiste. BURUIANA din șanțuri, care VINDECĂ SPONDILOZA CERVICALĂ

Tratamente naturiste. BURUIANA din șanțuri, care VINDECĂ SPONDILOZA CERVICALĂ
Cea mai răspândită plantă din lume este ignorată de cei mulţi dintre noi, din cauza faptului că puţini îi cunosc proprietăţile şi uimitoarea capacitate de vindecare. Puţini ştiu că această...

Tratamente naturiste. LEACUL-miracol pentru CANCER stă ascuns în butoi

Tratamente naturiste. LEACUL-miracol pentru CANCER stă ascuns în butoi
Un tratament-naturist uluitor, care poate ajuta și bolnavilor de cancer, se află ascuns... într-un butoi. Acest ingredient miraculos poate preveni apariţia cancerului, susţine nutriţionistul bulgar Donka...

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca sunt extinse, iar cercetatori din intreaga lume studiaza inca acest compus ce pare a fi magic, intr-o incercare de a descoperi cum si de ce ajuta organismul. Iti...

Dieta cu rodii. Scapi de kilograme și de foame rapid

 Dieta cu rodii. Scapi de kilograme și de foame rapid
Îţi plac rodiile şi le mănânci aproape zilnic? De ce nu ai încerca şi o dietă cu rodii? Este foarte simplă de urmat, îţi va detoxifica organismul şi te va face să te simţi mai suplă...

Tarhonul, alimentul perfect pentru digestie

Tarhonul, alimentul perfect pentru digestie
Tarhonul, o plantă destul de aromată considerată a fi un remediu bun la toate. Dar ceea ce multe persoane încă nu ştiu este că poate ușura digestia și apăra organismul de diverse afecțiuni, scrie...

Alimentele pe care le consumi și îți distrug oasele

  Alimentele pe care le consumi și îți distrug oasele
Alimentele pe care alegem ne influențează foarte mult sănătatea. Otrava care distruge dinții și oasele este la îndemâna ta pe tot parcursul zilei, la tot pasul. Iată ce se întâmplă...

Ce afecțiuni influențează sănătatea inimii

Ce afecțiuni influențează sănătatea inimii
Oscilațiile frecvente de greutate, probleme precum anorexia, bulimia sau depresia au un impact major asupra sănătății inimii. O greutate sănătoasă reprezintă un număr de kilograme stabil care să permită buna...

Ce spune despre tine forma piciorului

 Ce spune despre tine forma piciorului
De secole, oamenii au fost fascinați în aflarea viitorului citind destinul în palmă. Puțini știu că și alte părți ale corpului pot dezvălui detalii prețioase despre personalitatea lor, scrie...

De ce mă îngraș atunci când țin post?

De ce mă îngraș atunci când țin post?
Postul este perioada din an în care poți să-i dai o mică pauză organismului tău de la mâncărurile grase, alcool. Dacă observi că acum iei cel mai ușor în greutate înseamnă că și tu...

Diete sănătoase. Cum să slăbești și să îți fortifici organismul cu DIETA VERDE

Diete sănătoase. Cum să slăbești și să îți fortifici organismul cu DIETA VERDE
Primăvara aduce în fiecare dintre noi dorinte și energii pozitive. Una dintre dorințele arzătoare ale celor ce se confruntă cu excesul de kilograme este o dietă potrivită, care să îi scape de...
Serviciul de email marketing furnizat de