x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7071


Mai multe titluri din categorie

Şomajul, tinerii şi drogurile. Sinucideri. Accidente cardiovasculare. Hipertensiune. Diabet. Depresie

Şomajul, tinerii şi drogurile. Sinucideri. Accidente cardiovasculare. Hipertensiune. Diabet. Depresie
Sinucideri, accidente cardivoasculare şi patologii. Acestea sunt efecte puse în legătura directă cu şomajul. Ele sunt evidenţiate într-un studiu al Institutului francez al sănătăţii şi cercetării medicale...

Creierul nu dă metastaze

Creierul nu dă metastaze
Tumorile la creier sunt fie primitive, dezvoltate din structurile creierului, fie secundare venite de la distanţă ca metastaze ale cancerelor la alte organe. În cazul tumorilor cerebrale, de la ele nu pleacă...

Infecţie virală sau bacteriană? Aceasta e întrebare la care răspunsul îl poate da un simplu test de sânge

Infecţie virală sau bacteriană? Aceasta e întrebare la care răspunsul îl poate da un simplu test de sânge
Un nou test prezentat în detaliu în revista Plos One permite determinarea în doar două ore dacă o infecţie este de origine virală sau bacteriană. Principalul atuu al acestui test este că previne prescrierea de...

OMS : Creşte riscul de poliomielită. În ţara noastră, copiii ar trebui vaccinaţi obligatoriu contra difteriei, pertusis, tetanos, poliomielită, rujeolă, rubeolă, oreion

OMS : Creşte riscul de poliomielită. În ţara noastră, copiii ar trebui vaccinaţi obligatoriu contra difteriei, pertusis, tetanos, poliomielită, rujeolă, rubeolă, oreion
În ţara noastră, rata medie de acooperire vaccinală a scăzut sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este de peste 95%, avertizează prof. dr....

Măştile apendicitei

Măştile apendicitei
Apendicita îmbracă de adesea măşti derutante, aşa că diagnosticul nu e o bagatelă. Medici chiar spun că e mai greu să pui diagnosticul de apendicită decât s-o operezi. Lamureşte care sunt semnele apendicitei...

Începând cu data de 1 mai, radioterapie decontată 100%, la privat şi la stat

Începând cu data de 1 mai, radioterapie decontată 100%, la privat şi la stat
Începând cu data de 1 mai, pacienţii cu afecţiuni oncologice beneficiază de radioterapie, decontată 100% şi la unităţile sanitare de stat, şi la cele private, prin implementarea unui subprogram de radioterapie...

Implant mamar cu risc de cancer

Implant mamar cu risc de cancer
Autorităţile sanitare franceze vorbesc despre 18 femei cu proteze mamare care au dezvoltat o formă rară de cancerExperţii Institutului Naţional al Cancerului din Franţa, sesizaţi de autorităţile sanitare, au...

Ai un creier, îngrijeşte-l!

Ai un creier, îngrijeşte-l!
Între 16 şi 22 martie, se derulează “Săptămâna creierului”, în 82 de ţări. Pe site-ul OMS, sunt câteva cifre alarmante: 47,5 de milioane de oameni sunt afectaţi de demenţă şi, în fiecare an, se...

HIV/SIDA: Anual, circa 1.000 de cazuri noi

HIV/SIDA: Anual, circa 1.000 de cazuri noi
57% dintre acestea sunt bărbaţi între 25 şi 30 de ani, predominantă fiind transmiterea sexualăDe la 720-750 de cazuri noi de HIV/SIDA, depistate în anii anteriori, s-a ajuns, la aproximativ 1.000, anual. La peste...

Boala cu o mie de feţe. Aproximativ 7% dintre români suferă de boala cronică de rinichi

Boala cu o mie de feţe. Aproximativ 7% dintre români suferă de boala cronică de rinichi
Boala cronică de rinichi este subdiagnosticată, motiv pentru care este necesar un program de screening pentru depistarea acestei afecţiuni în stadii incipiente, spune prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele...

Copii cu risc de orbire din cauza diabetului

Copii cu risc de orbire din cauza diabetului
Avertisment: creşte numărul tinerilor ce prezintă complicaţii ale diabetului tip 1Diabetul afectează un număr crescând de copii şi tineri, avertizează Asociaţia britanică a diabetului, pe baza unui studiu efec...

După Paşti, medicamente noi pentru cancer şi hepatita C

După Paşti, medicamente noi pentru cancer şi hepatita C
Sistemul de sănătate va economisi aproximativ 300 de milioane de euro, după recalcularea preţului medicamentelor aflate pe piaţa din ţara noastră, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de...

Diabeticul, un pacient educat

Diabeticul, un pacient educat
Bolnavul de diabet a priceput că circa 60% din tratarea bolii se bazează pe o dietă potrivită , circa 20% are la bază mişcarea obligatorie pentru diabetici şi 20% eficienţă aduc şi medicamentele. Tocmai acestei...

Alimente anti-hipertensiune: Iaurt, fasole boabe, banane, brocoli, avocado

Alimente anti-hipertensiune: Iaurt, fasole boabe, banane, brocoli, avocado
Hipertensiunea poate fi prevenită şi cu ajutorul unei alimentaţii adecvante. În primul rând alimente fără sare, dar şi alimente bogate în trei minerale esenţiale: calciu, magneziu, potasiu. Iată principalele...

Arsura "tratată" cu apă rece

Arsura "tratată" cu apă rece
Imaginea unui om năpădit de arsuri pe piele este greu de suportat, la fel strigătele lui de durere. Unii încearcă să pună diverşi agenţi pe arsuri, pun miere, bulion, ulei, spirt. Este total greşit, apare astfe...