x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 8524


Mai multe titluri din categorie

PERICOLUL din bețișoarele parfumate. Cât de periculoase sunt

PERICOLUL din bețișoarele parfumate. Cât de periculoase sunt
Analizând compoziţia fumului degajat de beţişoarele parfumate, oameni de ştiinţă chinezi au descoperit două substanţe toxice, potenţial mai cancerigene decât cele din fumul de ţigară, relatează...

De ce este bine să plângem

De ce este bine să plângem
Plânsul ajută oamenii să se simtă mai bine, asigură o echipă de cercetători de la Universitatea din Tillburg (Olanda), care susţine că lacrimile vărsate la un film emoţionant îi fac pe spectatori să fie...

Un truc simplu pentru a SLĂBI RAPID. Nu ai fi crezut că așa ceva te poate ajuta să pierzi peste 4 kilograme

Un truc simplu pentru a SLĂBI RAPID. Nu ai fi crezut că așa ceva te poate ajuta să pierzi peste 4 kilograme
Obezitatea este o preocupare tot mai mare de sănătate publică în SUA şi în multe alte ţări, afectând aproape una din trei persoane. Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au găsit poate o soluţie ...

Risc de orbire din cauza lentilelor de contact

Risc de orbire din cauza lentilelor de contact
Raportul unui centru privind prevenția bolilor din Anglia arată că multe dintre persoanele care poartă lentile de contact riscă să orbească din cauză că nu respectă anumite reguli. Lentilele de contact...

Dieta cu PRUNE. Cură specială pentru FUMĂTORI

Dieta cu PRUNE. Cură specială pentru FUMĂTORI
Prunele sunt fructe cu multiple beneficii nutriționale și medicale. Bogate în vitaminele A şi B, fier, potasiu, magneziu, calciu și fosfor, acestea sunt recomandate în special persoanelor care au probleme...

Cea mai simplă metodă de a SLĂBI. Este foarte EFICIENTĂ și te poate scăpa UȘOR de kilogramele în plus

 Cea mai simplă metodă de a SLĂBI. Este foarte EFICIENTĂ și te poate scăpa UȘOR de kilogramele în plus
Un studiu desfășurat în Marea Britanie a relevat că adulții supraponderali care au băut apă cu jumătate de oră înainte de principalele mese ale zilei, mic dejun, prânz și cină, au slăbit aproximativ 5...

Doriți să vă îmbunătățiți viața sexuală? Soluția simplă la care nu vă așteptați

Doriți să vă îmbunătățiți viața sexuală? Soluția simplă la care nu vă așteptați
Cuplurile în care partenerii împart în mod egal responsabilitățile legate de îngrijirea copiilor au vieți sexuale mai bune, demonstrează o cercetare citată de independent.co.uk.Citeşte şi A fost autorizată...

Dieta mediteraneană, recomandată bolnavilor de cancer de prostată

Dieta mediteraneană, recomandată bolnavilor de cancer de prostată
Pacienţii care suferă de cancer la prostată ar trebui să includă în alimentaţie marile principii ale regimului mediteranean, adică multe fructe şi legume, cereale şi leguminoase, o cantitate scăzută de...

Iute la gust, iute în tratarea bolilor. 100 de motive să mănânci ARDEI IUTE, chiar și în ceai sau dulceață!

Iute la gust, iute în tratarea bolilor. 100 de motive să mănânci ARDEI IUTE, chiar și în ceai sau dulceață!
Gustul său usturător şi picant face ca ardeiul iute să nu fie tolerat de foarte mulţi oameni, însă beneficiile acestuia asupra sănătăţii sunt incredibile.Capsaicina, cea care dă iuțeala ardeilor, este o subs...

MIRACOL mediteranean pentru SĂNĂTATE. 15 motive ca să consumi patru linguriţe de „AUR LICHID” pe zi

MIRACOL mediteranean pentru SĂNĂTATE. 15 motive ca să consumi patru linguriţe de „AUR LICHID” pe zi
Legenda spune că acest pom fructifer a fost darul oferit omenirii de către zeiţa Atena. Iar Homer vorbește despre uleiul obținut din fructele lui numindu-le: „aurul lichid”.Din ce în ce mai mult, oamenii au...

Artromoturi pentru kinetoterapie accelerată

Artromoturi pentru kinetoterapie accelerată
După anumite intervenții chirurgicale la nivelul articulațiilor, fracturi sau luxații, pacienții rămân adesea cu dureri și mobilitate redusă, iar rezolvarea, până acum, consta în exerciții de recuperare de...

Sfatul Medicului: Câte vizite la medic trebuie să facă o gravidă?

Consultaţiile prenatale se realizează în mod obişnuit lunar, până în săptămâna 28, bilunar, între săptămânile 29-36, și, ulterior, săptămânal, până la momentul naşterii. Având în vedere că durata...

Ce se întâmplă în corpul tău când bei o doză de energizant

Ce se întâmplă în corpul tău când bei o doză de energizant
Site-ul britanic www.personalise.co.uk a făcut, folosindu-se de date de la Serviciul Național pentru Sănătate Publică (NHS) din Marea Britanie și de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA,...

Cardul de sănătate devine obligatoriu

Cardul de sănătate devine obligatoriu
Începând de la 1 septembrie, cardurile de sănătate sunt obligatorii pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, însă numai pentru cei care au fost tipărite. Asiguraţii cărora încă nu li s-a emis cardul,...

Acest sirop SCADE colesterolul rău și ține kilogramele la distanță

Acest sirop SCADE colesterolul rău și ține kilogramele la distanță
Dacă aveți un stil de viață dezorganizat și o alimentație bogată în grăsimi animale, este posibil să vă confruntați cu problema colesterolului mărit. Pentru a vă păstra colesterolul în limitele normale...