x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4720


Mai multe titluri din categorie

De ce mint copiii

De ce mint copiii
Fiecare parinte s-a confruntat cu o situatie care la inceput nu i-a placut deloc. Se intampla ca micutii sa minta si chiar daca pare ca nu ar trebui sa existe niciun motiv pentru ca un astfel de lucru sa se intample,...

Schimbările climatice ar putea favoriza instalarea febrei dengue în Europa

Schimbările climatice ar putea favoriza instalarea febrei dengue în Europa
Febra dengue ar putea ajunge în cunoscute destinaţii turistice din Europa dacă schimbările climatice vor continua conform estimărilor din prezent, susţine un studiu publicat în revista BMC Public Health.Autorii,...

Cel mai utilizat colorant alimentar folosit în bere și în băuturi carbogazoase este nociv pentru sănătate

Cel mai utilizat colorant alimentar folosit în bere și în băuturi carbogazoase este nociv pentru sănătate
Colorantul "caramel", cel mai răspândit și cel mai utilizat colorant alimentar, poate fi dăunător pentru sănătate, potrivit rezultatelor unui studiu publicat joi de Institutul Științific de Sănătate Publică...

Incredibil! Pătrunjelul conține „hormonul feminității”. Află ce însușiri miraculoase are această plantă!

Incredibil! Pătrunjelul conține „hormonul feminității”. Află ce însușiri miraculoase are această plantă!
Frunza de patrunjel contine un procent de 0,01% substanta hormonala asemanatoare in proportie de 99,99% hormonului puterii feminine - Gamma 1 androsteron, secretat de glandele suprarenale, care...

Slăbești 2 kg în 3 zile cu DIETA CU ZMEURĂ

Slăbești 2 kg în 3 zile cu DIETA CU ZMEURĂ
Zmeura este un fruct preferat pe timp de vara. Potoleste usor foamea, fara exces de calorii si bogata in fibre, iar antioxidantii si vitaminele ajuta la pierderea in greutate.Alimentatie sanatoasa cu zmeuraZmeura este...

A slăbi fără niciun regim. Metoda dr. Zermati ne invată să mâncăm doar atunci când ne este foame

A slăbi fără niciun regim. Metoda dr. Zermati ne invată să mâncăm doar atunci când ne este foame
Metoda de a slăbi a nutriţionistul Jean Philippe Zermati se bazează pe cunoaştere atentă a nevoilor nutriţionale şi psihologice ale corpului şi nu are nimic de-a face cu progamul strict pe cantităţi şi zile...

TEST esențial pentru SĂNĂTATEA TA!

TEST esențial pentru SĂNĂTATEA TA!
Conduita și obiceiurile tale pot să ducă la creșterea (sau diminuarea) riscului de a contacta diferite boli, multe de natură infecțioasă sau chiar contagioasă. Acest test îți arată unde greșești și ce ai...

Vindecarea negilor prin metode naturiste

Vindecarea negilor prin metode naturiste
Iată câteva metode medicale şi naturale pentru a scapa de negi, o frecventă problemă dermatologică. Pot apărea pe orice parte a corpului, au un aspect destul de respingător şi, chiar dacă de obicei nu sunt...

Dieta cu struguri - efectele uluitoare asupra sănătății!

Dieta cu struguri - efectele uluitoare asupra sănătății!
Strugurii detoxifiază organismul. Această proprietate a lor a fost descoperită incă din 1925 si, de atunci, fiecare cercetare scoate la iveală noi si noi proprietăţi curative. Este un fruct impresionant pentru...

Miracolul din oul de prepeliță! Vezi ce beneficii uriașe are pentru sănătate și află planul de dietă

Miracolul din oul de prepeliță! Vezi ce beneficii uriașe are pentru sănătate și află planul de dietă
Fierte sau crude, ouăle de prepeliţă aduc o serie de beneficii organismului - au o valoare nutriţională de patru ori mai mare, iar medicii le recomandă în tratarea diverselor boli sau pentru menţinerea stării de...

Cura de slăbire cu apă - află cum să slăbești cu ajutorul celui mai ieftin ingredient!

Cura de slăbire cu apă - află cum să slăbești cu ajutorul celui mai ieftin ingredient!
Cercetatorii francezi au dovedit ca printr-un anumit regim al consumului de lichide, dar mai ales de apa, centrii foamei, ai satietatii, ca si cei ai setei influenteaza regimul de absorbtie a grasimilor si al depunerii...

Mirosuri care ridică moralul. Bărbaţii preferă mirosul de mâncare gătită. Femeile, pe cel de lămâie

Mirosuri care ridică moralul. Bărbaţii preferă mirosul de mâncare gătită. Femeile, pe cel de lămâie
Când moralul este mai scăzut din cauza vremii sau a faptului că vara se sfârşeşte, există un remediu simplu şi ieftin, la îndemâna tuturor: anumite arome. Un sondaj publicat pe site-ul Daily Mail şi preluat de...

Cercetătorii danezi atrag atenţia asupra claritromicinei, deoarece ar putea mări riscul de deces cardiac

Cercetătorii danezi atrag atenţia asupra claritromicinei, deoarece ar putea mări riscul de deces cardiac
Un antibiotic prescris în tratamentul infecţiilor bacteriene curente, cum sunt anginele şi bronşitele, este suspectat că ar mări riscul de deces cardiac, potrivit unui studiu publicat în această săptămână...

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de deces în Europa (STUDIU)

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de deces în Europa (STUDIU)
Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în Europa, în pofida îmbunătăţirii situaţiei în multe ţări, se arată într-un studiu publicat miercuri în revista European Heart Journal, relatează...

Chiar au blondele un IQ scăzut?

Chiar au blondele un IQ scăzut?
Daca nu am vorbi de o atitudine anecdotica, credinta ca blondele sunt mai "prostute” ar putea fi considerata o discriminare foarte grava. Toti suntem insa constienti ca nu culoarea parului ne ofera inteligenta .Se...