x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4817


Mai multe titluri din categorie

„Planta magilor” vindecă dependența de alcool, tutun sau droguri! Vezi în ce afecțiuni medicale mai este indicată

 „Planta magilor” vindecă dependența de alcool, tutun sau droguri! Vezi în ce afecțiuni medicale mai este indicată
 Este cunoscută si sub numele de “brădisor” si este considerată, deopotrivă, o plantă de leac si magică pentru că sporii ei, asemănători cu făina de grâu, numiţi si „făina vrăjitoarelor”, erau...

De la tumori la medicamente care aduc boli, în Congresul endocrinologilor

De la tumori la medicamente care aduc boli, în Congresul endocrinologilor
Prof. dr. Constantin Dumitrache a înlocuit obezitatea cu globezitate, din cauza globalizării stilului de alimentaţie Între 3 şi 6 septembrie, la Sibiu, se desfăşoară cel de-al 9-lea Congres al Asociaţiei de Endo...

Ştiai ce MONŞTRI vieţuiesc pe FAŢA ta? Şi sunt MII!

 Ştiai ce MONŞTRI vieţuiesc pe FAŢA ta? Şi sunt MII!
Un studiu recent demonstrează că există mii de acarieni în porii feţei oricărei persoane, indiferent de gradul său de igienă personală, ei neputând fi îndepărtaţi din locul în care vieţuiesc, informează...

Ce se întâmplă în organismul tău când consumi fast food. Rezultatele unui studiu i-a îngrijorat pe cercetători

Ce se întâmplă în organismul tău când consumi fast food. Rezultatele unui studiu i-a îngrijorat pe cercetători
Un studiu pe animale arată că junk food nu numai că îngraşă, dar suprimă şi dorinţa de a mânca echilibrat, ducînd la instalarea unui cerc vicios al alimentaţiei nesănătoase.Descoperirile ar putea explica...

Haine care ne îmbolnăvesc

Haine care ne îmbolnăvesc
Substanţele chimice din unele obiecte de îmbrăcăminte pot provoca alergii, eczeme, tulburări endocrineSemnalele trase de oprganizaţiile neguvernamentale privitoare la chimicalele din hainele de zi cu zi au fost...

În sfârşit, o veste bună! Consumul de cafea şi de ceai NU afectează inima!

În sfârşit, o veste bună! Consumul de cafea şi de ceai NU afectează inima!
Consumul de cei sau cafea nu afectează inima, spre deosebire de băuturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe ţări,...

Busuiocul - planta „vrăjită” care vindecă zeci de boli

Busuiocul - planta „vrăjită” care vindecă zeci de boli
Supranumit si planta sfanta, busuiocul este cunoscut drept leac inca din timpul fenicienilor, care-i atribuiau proprietati magice.Busuiocul iti reda pofta de mancare, accelereaza digestia, diminueaza crampele si te ajuta...

Tărâțele de grâu - un LEAC MIRACULOS și IEFTIN pentru zeci de boli

Tărâțele de grâu - un LEAC MIRACULOS și IEFTIN pentru zeci de boli
 S-a demonstrat ca taratele de grau contin substante care ataca alimentele ajunse in stomac, facand astfel digestia rapida si usoara.Acestea se vor lua in cantitate cat mai mare, dar numai macinate foarte fin cu...

7 kilograme în 7 zile! Cum folosești ORZUL în CURA DE SLĂBIRE?

7 kilograme în 7 zile! Cum folosești ORZUL în CURA DE SLĂBIRE?
 Terciul facut din orz este foarte popular inca din cele mai vechi timpuri. Acesta a fost considerat un fel de mancare regala si retetele cu orz au fost variate. In ziua de azi, dupa o serie de teste efectuate este...

Factura europenilor pentru BOLILE CARDIOVASCULARE: peste 120 MILIARDE de EURO

Factura europenilor pentru BOLILE CARDIOVASCULARE: peste 120 MILIARDE de EURO
Costurile economice ale bolilor cardiovasculare în Europa ar urma să crească până la 162 de miliarde de dolari pe an în 2020, arată un nou studiu publicat joi de Centre for Economics and Business Research...

Zece ocupaţii generatoare de depresie. Şoferii sunt în top

Zece ocupaţii generatoare de depresie. Şoferii sunt în top
Un grup de cercetători americani a studiat ani la rând efectul locului de muncă asupra psihicului angajatului. Studiul realizat de Universitatea de Medicină din Cincinnati a scos la iveală faptul că munca fizică...

Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti

Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti
Dacă te-ai decis să donezi sânge ai făcut o alegere de care poţi fi mândru. Poţi salva vieţile a trei persoane. Înainte de a merge la centrele de transfuzie este bine să te informezi pentru a vedea dacă...

5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!

5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!
Vrei să slăbești dar îți este mereu foame? În epoca în care obezitatea a ajuns o boală de temut, cu incidenţă mare chiar şi la copii, e important să ştim cum să stăvilim apetitul. E greu să ții...

Roșcovele, balsam pentru sănătate. Află două rețete ale Cavalerilor de Malta

Roșcovele, balsam pentru sănătate. Află două rețete ale Cavalerilor de Malta
Pricepuți nu doar ca luptători, ci și ca medici, Cavalerii de Malta au văzut virtuțile vindecătoare ale acestor păstăi magice.Ce anume recomanda roscovele sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa? Pastaia contine...

Cum să-ţi menţii SILUETA cu...TRANSPORTUL ÎN COMUN

Cum să-ţi menţii SILUETA cu...TRANSPORTUL ÎN COMUN
Persoanele care folosesc transportul în comun, merg pe jos sau pe bicicletă ca să ajungă la serviciu au în medie cu 2,5-3 kg mai puţin decât cele care preferă maşina, susţine un studiu apărut în British...