x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5365


Mai multe titluri din categorie

(P) La doi ani de activitate în România, Amethyst Radiotherapy investeşe 10 mil. euro pentru un nou centru medical la Cluj

(P) La doi ani de activitate în România, Amethyst Radiotherapy investeşe 10 mil. euro pentru un nou centru medical la Cluj
Galerie Foto De curand, Amethyst Radiotherapy – cea mai moderna retea europeana de tratare a cancerului – si-a extins serviciile in zona Ardealului prin lansarea unui nou centru medical la Cluj, al doilea din tara dupa cel din...

Un vaccin global împotriva Ebola ar putea fi disponibil peste cinci ani, estimează cercetătorul Leslie Lobel

Un vaccin global împotriva Ebola ar putea fi disponibil peste cinci ani, estimează cercetătorul Leslie Lobel
Un 'vaccin global' efectiv pentru diferitele tulpini ale virusului Ebola va fi disponibil peste aproximativ cinci ani, apreciază Leslie Lobel, cercetător în cadrul Universității Ben-Gurion din Israel, potrivit...

Haosul de la inimă până la creier. Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral

Haosul de la inimă până la creier. Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral
Fibrilaţia atrială (FA) este pasul care duce direct la accidentul vascular cerebral, avertizează medicul cardiolog Anca Dan, secţia cardiologie a Spitalului Clinic Colentina. Ca să înţelegem mai bine reţineţi...

În curând, transplant de pancreas, la Fundeni

În curând, transplant de pancreas, la Fundeni
Aparatele de perfuzie a organelor ex vivo, de ultimă oră, vor permite ca mai multe organe să fie transplantateEchipele de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni şi de transplant cardiac de la Tg. Mureş...

Persoanele care își schimbă stările de dispoziție ar putea suferi de tulburare bipolară

Persoanele care își schimbă stările de dispoziție ar putea suferi de tulburare bipolară
Persoanele care își schimbă stările de dispoziție mergând de la euforie la depresie ar putea suferi de tulburare bipolară, notează marți Societatea Elvețiană de Psihiatrie și Psihoterapie, citată de agenția...

Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale

Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale
Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană Radiology, relatează AFP.Acest sindrom, numit de asemenea...

Tineri cu infarct miocardic sau cerebral!

Tineri cu infarct miocardic sau cerebral!
Cauze: Stil de viaţă dezordonat, hipertensiune, stres, droguri, băuturi energizante, tulburări de coagulare a sângeluiDe ce persoane tinere sunt aduse “la urgenţă” cu accident vascular cerebral (AVC), cu infar...

Mihnea, un băiețel de trei ani, are nevoie de ajutor în lupta cu leucemia

Mihnea, un băiețel de trei ani, are nevoie de ajutor în lupta cu leucemia
Mihnea are 3 ani si povestea lui este asemanatoare cu cea a lui Radu sau a Andreei Avrigeanu, este vorba despre lupta cu leucemia. O lupta cumplita si grea care la noi in tara devine un chin de nedescris. Acum doua luni...

Viaţa de după atacul vascular cerebral

Viaţa de după atacul vascular cerebral
 Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau accident ischemic tranzitor (AIT) prezintă un risc crescut de evenimente vasculare ulterioare, cele mai importante fiind repetarea AVC, infarctul...

Romtransplant, al IX-lea Congres. Prof. dr. Irinel Popescu: În privinţa numărului de donatori cadavru s-a înregistrat un salt “ieşit din comun”

Romtransplant, al IX-lea Congres. Prof. dr. Irinel Popescu: În privinţa numărului de donatori cadavru s-a înregistrat un salt “ieşit din comun”
Specialişti din SUA, Italia, Croaţia, Republica Moldova şi România, în special în domeniul transplantului renal şi hepatic, vor fi la Bucureşti, între 29 octombrie şi 1 noiembrie, la al IX-lea Congres...

Au fost create primele celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul

Au fost create primele celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul
Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale. Aceste celule produc toxine care ucid celulele canceroase, dar în același ti...

Anotimpul în care ne-am născut ne afectează personalitatea

Anotimpul în care ne-am născut ne afectează personalitatea
Cercetări recente arată că anotimpul în care se naște o persoană are o influență semnificativă asupra posibilității de a determina anumite date de temperament care pot duce la o tulburări afective specifice,...

Bărbaţii, grăsimile şi dulciurile

Bărbaţii, grăsimile şi dulciurile
Femeile fac faţă mai bine regimului alimentar bogat în glucide şi lipideGrăsimile şi dulciurile sunt mai periculoase pentru bărbaţi decât pentru femei. Este rezultatul testelor efectuate deocamdată pe...

Sute de mii de doze de vaccinuri împotriva Ebola ar putea fi produse în prima jumătate a anului 2015

Sute de mii de doze de vaccinuri împotriva Ebola ar putea fi produse în prima jumătate a anului 2015
Companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri împotriva Ebola s-au angajat să accelereze producția pentru a realiza 'sute de mii' de doze în prima jumătate a anului 2015, a anunțat vineri Organizația...

PREMIERĂ MEDICALĂ SENZAȚIONALĂ! Primul transplant al unei INIMI care ÎNCETASE SĂ BATĂ

PREMIERĂ MEDICALĂ SENZAȚIONALĂ! Primul transplant al unei INIMI care ÎNCETASE SĂ BATĂ
Încă de la primul transplant de inimă, efectuat în 1967, chirurgii au folosit doar inimi prelevate de la pacienți aflați în moarte cerebrală, ale căror organe interne erau menținute la viață în mod...