x close

Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Mar 2007 - 00:00
Igiena in restaurante - Curatenie in bucatarie, client sanatos


Patronii de localuri trebuie sa aiba grija sa respecte toate normele de igiena specificate in Hotararea 924/2005. Cele mai multe dintre ele sunt valabile de ani buni, insa nu au fost luate in seama.

Managerierea unui restaurant implica respectarea unor norme de igiena foarte drastice, dar care inseamna aprecierea clientului si a sigurantei acestuia. Carmen Petcu, auditor ISO si HACCP, ne spune ca toate aceste norme trebuiau onorate si pana acum, numai ca respectarea lor a lasat de dorit. Totul trebuie sa inceapa de la proiectarea localului. Acesta trebuie gandit astfel incat sa respecte fluxurile tehnologice, evitandu-se contaminarea incrucisata intre operatiuni, produse alimentare, materiale, personal. Filtrul sanitar pentru angajati trebuie sa fie format din trei zone: pentru hainele de strada, pentru cele de lucru si pentru igiena personala. Atunci cand se achizitioneaza obiectele sanitare trebuie sa se tina cont de faptul ca lavoarele pentru personal trebuie sa fie actionate prin pedala sau prin fotocelula. De asemenea, personalul va folosi sapun lichid, de preferat unul care sa aiba in compozitie si o substanta dezinfectanta. Filtrele sanitare trebuie sa fie dotate si cu dusuri cu apa calda sau rece.

IN BUCATARIE. Cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplica in interiorul spatiului de lucru. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima sa fie depozitat in cate un frigider separat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie folosite recipiente inchise ermetic, astfel incat aceste materii prime sa nu intre in contact unele cu celelalte. Recipientele trebuie sa aiba etichete pe care sa fie inscrise numele materiei prime, locul si data expirarii, astfel incat sa nu ajunga pe masa clientului produse expirate.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului.

"Nimeni nu intreaba clientul ce boala are atunci cand intra in restaurant, asa ca este bine ca acestea sa fie igienizate in spatiul special destinat acestui scop", explica doctor Carmen Petcu. Depozitatea vaselor de bucatarie se va face, de asemenea, separat de vesela folosita pentru clienti. Pentru o siguranta cat mai mare, in localuri nu se va folosi detergent obisnuit de vase. Acesta trebuie sa contina substante dezinfectante si trebuie sa aiba aviz sanitar. In functie de marimea spatiului si fluxului de lucru, in mod periodic se vor face dezinsectii si deratizari.

Bucataria unui restaurant trebuie sa aiba un sistem de ventilatie functional, iar iluminarea trebuie facuta corespunzator in toate spatiile de lucru. Este necesar sa se asigure o lumina constanta ca intensitate si de o culoare cat mai naturala, pentru a nu se denatura culoarea produselor. Deseurile se vor depozita in containere cu capac, prevazute cu saci de unica folosinta si vor fi evacuate cat mai repede, pentru a se evita acumularea lor.

PERSONALUL. O mare importanta in ceea ce priveste siguranta noastra atunci cand mancam la restaurant, o are personalul angajat acolo. Si acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, trebuie sa fie calificat. Daca a indeplinit aceasta conditie, in momentul in care vine la munca, trebuie sa isi faca dus inainte de a intra in spatiul de lucru. Echipamentul pe care il va imbraca trebuie sa fie adecvat si igienizat. Mai mult, tunicile nu trebuie sa aiba buzunare exterioare, pentru a nu cadea obiecte in mancare. De asemenea, nu are voie sa intre in bucatarie purtand bijuterii, cu unghii lacuite sau cu gene false. In permanenta, personalul trebuie instruit, iar igiena ii va fi verificata in mod frecvent.

HOTARAREA DE GUVERN 924/2005
Articolul 1. b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara; c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate; d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   igiena

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3588
 


Mai multe titluri din categorie

Alungă cancerul cu ceapă și usturoi

Alungă cancerul cu ceapă și usturoi
Legendele spun ca usturoiul alunga... strigoii. Medicii sunt de alta parere: ceapa si usturoiul sunt dusmanii cancerului.Comparand rezultatele mai multor studii efectuate in Elvetia si in Italia, Carlotta Galeone, de la...

DESCOPERIREA care va creşte şansele pentru o diagnosticare timpurie a cancerului mamar

DESCOPERIREA care va creşte şansele pentru o diagnosticare timpurie a cancerului mamar
Gena care declanşează carcinomul lobular invaziv, un tip de cancer ce afectează glandele mamare, dificil de depistat în stadii incipiente, a fost identificată recent de o echipă internaţională de cercetători,...

Clonare în premieră a unor celule adulte pentru a obține celule stem embrionare

Clonare în premieră a unor celule adulte pentru a obține celule stem embrionare
O echipă de cercetători americani a reușit în premieră mondială să obțină celule stem embrionare din clonarea unor celule umane adulte, celulele obținute păstrând informația ADN specifică donatorului, un...

Anevrism cerebral tratat cu succes prin embolizare în Timişoara

Anevrism cerebral tratat cu succes prin embolizare în Timişoara
O echipă de neurochirurgi de la Spitalul Județean Timișoara au reușit cu succes să efectueze, în premieră pentru vestul țării, embolizarea unui vas de sânge de la nivelul creierului unui pacient de 42 de ani,...

LAPTELE poate cauza CANCER? Rezultatele unui studiu arată că acesta daunează organismului

LAPTELE poate cauza CANCER? Rezultatele unui studiu arată că acesta daunează organismului
Ni s-a spus de când eram copii că laptele este o bogată sursă de calciu, aşadar consumul său zilnic este benefic pentru o sănătate de fier. Însă studiile recente, făcute de un cercetător renumit de la Harvard...

Vindecă ulcerul gastric cu suc de varză crudă

Vindecă ulcerul gastric cu suc de varză crudă
 Varza este unul dintre alimentele de baza, dar de-a lungul timpului i s-au descoperit si efecte benefice ca medicament in numeroase afectiuni. Ea are un continut bogat in saruri minerale si vitaminele A, B1, B2, C,...

Doctorul Victor Cauni, inventator de aur la Geneva

Doctorul Victor Cauni, inventator de aur la Geneva
Pentru crearea unui aparat urinar din cauciuc şi silicon, foarte apropiat celui al pacientului, pe care medicii tineri pot simula operaţii extrem de complicateDoctorul Victor Cauni, şeful secţiei de urologie de la...

Diete de sezon: Slăbești mâncând ridichi de lună!

Diete de sezon: Slăbești mâncând ridichi de lună!
 Ridichile - cu jocul lor superb de culori, într-o roșul-carmin al cojii și albul pur al „cărnii” - fac parte din meniul primăverilor noastre și al sărbătorilor pascale. Știați însă că o cură de...

Alertă în farmaciile şi spitalele din România! Un MEDICAMENT folosit împotriva cancerului, FALSIFICAT

Alertă în farmaciile şi spitalele din România! Un MEDICAMENT folosit împotriva cancerului, FALSIFICAT
Agenţia Naţională a Medicamentului caută flacoane falsificate de Herceptin, medicament folosit împotriva cancerului mamar şi la stomac.Ce cuprinde NOUA LISTĂ de MEDICAMENTE COMPENSATE şi gratuiteAutorităţile...

Mare grijă la masa de Paşte: Mieii prea slabi sunt periculoşi pentru sănătatea noastră

Mare grijă la masa de Paşte: Mieii prea slabi sunt periculoşi pentru sănătatea noastră
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi sfătuieşte oamenii să aibă grijă atunci când cumpără carnea de miel pentru masa de Paşte. Specialistul spune că nu este recomandat să cumpărăm un miel mai mic de 10...

Alimentele care mențin tinerețea pielii

Alimentele care mențin tinerețea pielii
Ne străduim să ne menținem tinerețea cât mai mult, însă vine inveitabil momentul în care observăm cum acea linie fină din jurul ochilor sau de pe frunte se transformă ușor în rid. Deși produsele cosmetice...

Bijuteriile vindecă depresia

Bijuteriile vindecă depresia
Nu intamplator cele mai bune prietene ale femeii sunt bijuteriile. Si nu orice fel de bijuterii, ci din metale pretioase. Pentru ca aurul si argintul asigura echilibrul nervos.Pentru ca actioneaza diferit asupra...

Cătina - leacul minune în 100 de maladii

Cătina - leacul minune în 100 de maladii
Catina este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coaja si semintele de catina sunt utilizate la scara larga in scopuri terapeutice, fiind bogate in vitamine (A, E, C, B1, B2, K,...

Dieta care vindecă diabetul de tip 2

Dieta care vindecă diabetul de tip 2
Respectarea unei diete stricte, de 600 de calorii pe zi, ajuta la scaderea nivelului grasimii din pancreas, restabilind functia normala a acestui organ, sustine profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle.Acest...

26% din gumele de mestecat au 11 E-uri

 26% din gumele de mestecat au 11 E-uri
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip guma de mestecat ...
Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu